Αυτό τον ΕΝΦΙΑ θα τον πληρώσουν πολύ ακριβά!
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Αυτό τον ΕΝΦΙΑ θα τον πληρώσουν πολύ ακριβά!

Ίσως να μην το έχουν πολυκαταλάβει οι κυβερνητικοί εταίροι, αλλά αυτό το θέμα του ΕΝΦΙΑ είναι μάλλον η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής των Ελλήνων.

Και δεν μιλώ  τόσο για τα λάθη στον υπολογισμό σε 4.000 οικισμούς και στα εκτός σχεδίου πόλεως  οικόπεδα, όσο συνολικά για το θέμα της υπερφορολόγησης  της ακίνητης περιουσίας  και κυρίως για τους ιδιοκτήτες που οι όποιες  διορθώσεις επίκεινται, δεν τους αφορούν καθώς θα κληθούν να πληρώσουν στο ακέραιο τον αρχικό καταλογισμό. Ούτε καν οι ιδιοκτήτες   ξενοίκιαστων ακινήτων ή μη ηλεκτροδοτούμενων πρόκειται να δουν κάποια βελτίωση στις υποχρεώσεις τους, όπως αρχικά φάνηκε να εξετάζεται.

Φυσικά θα πει κάποιος, μα ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι κάτι καινούργιο. Ισχύει ήδη από το 2011 και απλά αυτός ο νέος  φόρος ενσωματώνει όλους τους προηγούμενους (χαράτσι μέσω ΔΕΗ, Φόρος  ακίνητης περιουσίας,Φόρος μεγάλης Ακίνητης περιουσίας κλπ).

Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Πρώτον η αρχική αίσθηση που είχε δημιουργηθεί ήδη από το 2011 ήταν πως  αυτό το χαράτσι, είναι έκτακτο όπως και η εισφορά αλληλεγγύης και πως μόλις το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά, θα γινόταν ένας εξορθολογισμός που θα είχε να κάνει με τη θέσπιση ενός αφορολόγητου ποσού και τον υπολογισμό του φόρου επί της πραγματικής τιμής ή έστω κοντά  σ' αυτήν και όχι επί της παραπλανητικής αντικειμενικής τιμής που ισχύει σήμερα. Μέχρι πρότινος μάλιστα, ο πρώην υπουργός οικονομίας κ. Γιάννης Στουρνάρας, διατεινόταν πώς ο ο ενιαίος φόρος θα είναι κατά μέσο όρο  χαμηλότερος κατά 15% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Κλείσιμο
Στην πράξη όμως οι υπόχρεοι καταβολής αυτού του παράλογου φόρου όχι μείωση δεν  βλέπουν  αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και αύξηση. Ο παραλογισμός δε ,έχει φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις σε τέτοια επίπεδα  που τα σαΐνια που επεξεργάστηκαν ή μετέφρασαν το νόμο  ανακάλυψαν μέχρι και νεολογισμούς όπως ο όρος “Επιφανειούχος”(!).

Δηλαδή αν έχεις μια μικρή ή μεγάλη αυλή, ένα κηπάκι ή ένα κήπο με λουλούδια και ανεξάρτητα αν έχεις υπολειπόμενο δόμησης, φορολογείσαι για την πρασιά ως...επιφανειούχος!

Το δεύτερο και σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός ότι εφέτος, οι φορολογούμενοι μετά από πέντε χρόνια  βάρβαρης αφαίμαξης, έχουν ξεπεράσει  τα όρια τους, έχει εξαντληθεί η φοροδοτική τους ικανότητα από τα έτοιμα και οι περισσότεροι βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Άλλωστε για πόσα χρόνια το ένα τρίτο του ενεργού πληθυσμού θα δουλεύει και θα πληρώνει για να ζουν 11 εκατομμύρια Έλληνες και να αποπληρώνονται τα χρέη της χώρας;

Επειδή λοιπόν η κατάσταση  έφτασε στο μη περαιτέρω, φρονώ ότι οι κυβερνητικοί εταίροι, θα πληρώσουν πολύ ακριβά  τον ΕΝΦΙΑ οψέποτε  αποφασίσουν  να διεκδικήσουν  τη λαϊκή ψήφο. Όχι πως ξεχάστηκαν όλα τα άλλα δεινά που έχουν σωρεύσει στους πολίτες τα μνημόνια και οι δανειστές αλλά  ο ΕΝΦΙΑ  φαίνεται ότι θα ενσωματώσει όλη την πνιγμένη για χρόνια οργή του κόσμου και ανεξάρτητα από τις υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις στο πετρέλαιο ή στην εισφορά αλληλεγγύης από τον επόμενοι χρόνο.

Και τούτο γιατί το ακίνητο για τον Ελληνα,  έχει μια “ιερότητα” και στις περισσότερες των περιπτώσεων απεικονίζει την οικογενειακή ιστορία μόχθου και θυσιών προκειμένου να αποκτηθεί ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι. Υπάρχει ένας βαθύς συναισθηματισμός για το σπίτι που με κόπους και βάσανα άφησαν οι γονείς στα παιδιά τους και τώρα αυτά δεν μπορούν ούτε να το συντηρήσουν  αλλά ούτε και να το πουλήσουν.

Αυτή τη συλλογική λοιπόν οργή ας ετοιμάζονται να την εισπράξουν τόσο από την “εισπραξιμότητα” του φόρου, όσο και από τις κάλπες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ