Τα ευρήματα της Αμφίπολης δημιουργούν μια άλλη εικόνα της Ελλάδας
Ελενα Ράπτη

Ελενα Ράπτη

Τα ευρήματα της Αμφίπολης δημιουργούν μια άλλη εικόνα της Ελλάδας

Μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη φέρνει την μικρή Ελλάδα ξανά στο κέντρο του κόσμου, αυτή τη φορά μαζί με το φώς του ένδοξου αρχαίου πολιτισμού της που αποτελεί σημείο αναφοράς για την παγκόσμια κοινότητα

Επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, μέσα ενημέρωσης και εκατομμύρια απλοί πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο είναι σχεδόν εκστατικοί μπροστά στα τεράστιας ιστορικής σημασίας  ευρήματα της Αμφίπολης περιμένοντας με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις των αρχαιολόγων, περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία για τα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και το σχέδιο για την περαιτέρω διερεύνηση του εσωτερικού του Μακεδονικού τάφου που όλοι ελπίζουμε να φέρει στο φώς ακόμη περισσότερους θησαυρούς μιας λαμπρής ιστορικής περιόδου της αρχαίας ιστορίας μας.

Τα ευρήματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Σφίγγες που φαίνεται να φυλάσσουν την είσοδο του αρχαίου τύμβου, ένας επιβλητικός ταφικός περίβολος σχεδόν 500 μέτρων, θαυμαστή μνημειακή αρχιτεκτονική. Και βεβαίως μια κρυφή ελπίδα όλων για την ανακάλυψη πολύτιμων κτερισμάτων που θα προστεθούν στο ψηφιδωτό της ιστορίας.

Προς το παρόν μπορούν να γίνουν μόνο εικασίες και λογικές ιστορικά παραδοχές αντλώντας και συνδυάζοντας υλικό από την ιστορία, τα κείμενα, την έρευνα και τα αρχαιολογικά ευρήματα της εποχής των Μακεδόνων. Ωστόσο, από την πιο κρυφή σκέψη και επιθυμία όλων μας,  αρχαιολόγων και απλών πολιτών, μέχρι την προσθήκη ενός ακόμη μεγάλου αρχαιολογικού ευρήματος στη ατελείωτη συλλογή που κρύβει μέσα της η ελληνική γη, είναι περισσότερο από βέβαιο πως η χώρα μας βρίσκεται εδώ και αιώνες στο κέντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος όλων των λαών.        

Παρακολουθώ πραγματικά από πολύ κοντά κάθε βήμα και κάθε ανακοίνωση των αρχαιολόγων για την Αμφίπολη. Τόσο ως ελληνίδα που βλέπει τον τόπο της να είναι το κέντρο μιας ένδοξης και αξιοζήλευτης ιστορίας. Όσο και με το προσωπικό ακαδημαϊκό ενδιαφέρον που έχει τις ρίζες του στις σπουδές μου για τον ελληνικό πολιτισμό. Και θέλω να καταθέσω σε όλους τη μοναδική σχέση και το απόλυτο προνόμιο των ελλήνων που σπουδάζουν αρχαιολογία και ελληνικό πολιτισμό να έχουν μια Ελλάδα γεμάτη αρχαία ευρήματα και ιστορικούς θησαυρούς. Να έχουν τη δυνατότητα να σταθούν δίπλα σε μάρμαρα αιώνων, να αγγίξουν την ιστορία, να διαβάσουν πρωτότυπες επιγραφές, να έχουν ως έθνος μια κληρονομιά με ανυπολόγιστη αξία. 

Τα ευρήματα της Αμφίπολης έχουν αξία πολλαπλάσια της ιστορικής. Δημιουργούν μια άλλη εικόνα της Ελλάδας. Αυτής που αξίζει στη σπουδαία αυτή χώρα. Την εικόνα μιας Ελλάδας που είναι αφετηρία των πολιτισμών όλου του κόσμου. Μιας Ελλάδας που κουβαλά μαζί της την λάμψη του πνεύματος. Μιας Ελλάδας που δεν κατακτιέται και δεν υποτάσσεται. Μιας χώρας φτιαγμένης από τον πιο θαυμαστό πολιτισμό, από μάρμαρα που στέκονται αναλλοίωτα στους αιώνες για να τα θαυμάσουν όλοι οι άνθρωποι αυτού του κόσμου. Τα ευρήματα της Αμφίπολης αλλάζουν τις ειδήσεις για την Ελλάδα. Επαναφέρουν τον σεβασμό σε μια σπουδαία χώρα.  Ξαναδημιουργούν ένα τεράστιο κύμα φιλελληνισμού. Βάζουν λάδι στο καντήλι του πολιτισμού που φωτίζει τον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια.  
Κλείσιμο

Δικαιώνουν τους αγώνες για την Μακεδονία μας και τη ιστορική αλήθεια που αγνοήθηκε προκλητικά. Ξεγυμνώνουν αυτούς που προκλητικά κατασκευάζουν ψεύτικα μνημεία, Μεγαλέξανδρους και Φιλίππους για να παραχαράξουν την ιστορία. Αλλά μια είναι η πραγματικότητα: πως τα αληθινά μνημεία είναι κομμάτι της ελληνικής γης. 
Αμφίπολη, Παρθενώνας, Βεργίνα, Δίον, Μυκήνες, Κνωσός, αμέτρητα διαμάντια μιας αρχαίας Ελλάδας. Και κληρονομιά μιας νέας που είναι βέβαιο πως θα βρει τον δρόμο της.     



*Η Ελενα Ράπτη είναι βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ      
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ