Καλό Λιβάδι: Εγκλημα χωρίς τιμωρία - Νο 2
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Καλό Λιβάδι: Εγκλημα χωρίς τιμωρία - Νο 2

Ελπίζω ότι δεν θα γίνω μάντης κακών με τον τίτλο της προηγούμενης εβδομάδας «Εγκλημα χωρίς τιμωρία στο Καλό Λιβάδι».

Η ζωή όμως εκεί συνεχίζεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα: ξαπλώστρες χωρίς άδεια, με το δημοτικό συμβούλιο να ποιεί την νήσσαν και ένα ολόκληρο σύστημα να κινείται ανενόχλητο.

Μπορεί να μας πει κανείς πόσες από τις παραλίες του νησιού, που αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης, διαθέτουν τις αναγκαίες άδειες; Πότε το Δημόσιο έκανε τις δημοπρασίες και πόσες από τις επιχειρήσεις αυτές έχουν συμβάσεις με τον φορέα που τις εκχωρεί; Παράλληλα, τι γίνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα με αυτό το θέμα μια και ο τουρισμός πάει τόσο καλά;

Ποιες διαδικασίες ελέγχου έχει το υπουργείο Οικονομικών που καλείται να επιδοτεί τους ΟΤΑ και τα ελλείμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Και τι κάνει το υπουργείο Τουρισμού που επαίρεται για τη χρονιά-ρεκόρ που θα μας λύσει όλα τα προβλήματα;

Κλείσιμο
Πού πάει όλο αυτό το χρήμα που διακινείται από μισθώματα έως τις πάσης φύσεως υπηρεσίες και τι δεν εισπράττει το Δημόσιο; Την εβδομάδα που πέρασε η νέα γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών θέσπισε ένα νέο, ιδιαίτερα αυστηρό νομοθέτημα για τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών. Οφειλές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος για σχετικά μικρά ποσά ανοίγουν τον δρόμο για έρευνα που αφορά ξέπλυμα χρήματος.

Μπορεί το μέτρο να είναι στη σωστή κατεύθυνση, γιατί δεν μπορεί ο καθένας να λειτουργεί ως μάγκας και να μην αποδίδει τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος. Ομως τα νούμερα ως κριτήρια δείχνουν το μέγεθος τη αυστηρότητας. Μιας αυστηρότητας που επικεντρώνεται και πάλι στον ιδιώτη επιχειρηματία, που θα φάει στο κεφάλι όλη την αυθαιρεσία, την ανικανότητα και την πολιτική ατολμία που αφήνει ανέγγιχτο το αμαρτωλό Δημόσιο.
Την ίδια ώρα, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας -γιατί τα ελλείμματα των ΟΤΑ επιβάρυναν και το έλλειμμα και το χρέος- παραμένει ανεξέλεγκτος, με τις μαύρες μπίζνες να οργιάζουν.

Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα στην Ελλάδα του 5ετούς μνημονίου. Ετσι όμως δεν πρόκειται να έρθει η ανάπτυξη, αλλά ούτε να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη.

Κατά τα άλλα, οι υπόλοιποι πρέπει να υπερφορολογούνται για να κλείσουν, όπως πάντα, οι τρύπες.

Αυτά όμως δεν είναι ίδια χαρακτηριστικά κράτους που θέλει να εκσυγχρονιστεί. Ειδικά ο υπουργός Ναυτιλίας θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί απέναντι στον ρόλο του Λιμενικού, που είναι ο παράγοντας εποπτείας όλων αυτών των μικροεπιχειρήσεων, οι οποίες, όπως απεδείχθη, είναι δυνητικές απειλές για τη ζωή μας και λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις.

Πόσα λεφτά τριγυρνάνε ανεξέλεγκτα σε όλες τις παραλίες της χώρας χωρίς να περνούν από συμβάσεις, μαύρα εξαιτίας των οποίων το Δημόσιο χάνει τα έσοδά του για να θησαυρίζουν οι παραλιάρχες και οι «δάσκαλοι» θαλάσσιων σπορ; Εκτός από τα νομοθετήματα, διενεργεί τους αναγκαίους ελέγχους το υπουργείο Οικονομικών;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ