Ποιος φοβάται το 9,4%; Κανένας!
anastasopoulos_www

Βασ. Αναστασόπουλος

Ποιος φοβάται το 9,4%; Κανένας!

Από τη μια μεριά, λοιπόν, είμαστε εμείς: οι «κατευθυνόμενοι», «μίσθαρνοι» αρθρογράφοι, που... πληρωνόμαστε από την Κουμουνδούρου -κατά πως φαίνεται-, για να γράφουμε κείμενα που «πλήττουν» τη Χρυσή Αυγή. Είμαστε «μπαχαλάκηδες», «θολοκουλτουριάρηδες», «αναρχοάπλυτοι», «αριστερά αποβράσματα» ή, απλώς... «τσυριζαίοι» -αν και εσχάτως «παίζει» πολύ και ένας νέος όρος: «καροτάκηδες». Μα, πάνω απ' όλα, για να μην το ξεχάσω, είμαστε «εχθροί του έθνους».

Γιατί μας αποδίδονται αυτοί οι χαρακτηρισμοί; Μα, επειδή τολμάμε, για παράδειγμα, να γράψουμε πως νιώθουμε περήφανοι που ο -μαύρος- Γιάννης Αντετοκούνμπο φορά τη φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος, επειδή αποκαλύπτουμε τις σπατάλες του Α/ΓΕΝ σε καιρό κρίσης, ακόμα κι επειδή γράφουμε ότι οι νεκροί στη Μάνη δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «χρυσαυγίτες», αλλά ως δύο άνθρωποι που έμπλεξαν με τον υπόκοσμο των αναβολικών και το πλήρωσαν με τη ζωή τους -ακόμα και τότε, πάλι η Χρυσή Αυγή είναι, δήθεν, το πρόβλημά μας.

Τους «λουζόμαστε», όμως, αυτούς τους χαρακτηρισμούς, πολλοί συνάδελφοί μου κι εγώ, γιατί μιλάμε και γράφουμε δημοσίως και επωνύμως, συνοδεύοντας τα κείμενά μας με την υπογραφή μας. Και είναι αυτό κομμάτι αναπόσπαστο του δημοσίου διαλόγου, του να κρίνεις και να κρίνεσαι, κατόπιν, γι' αυτά που έχεις κρίνει -έστω και αν η διαφωνία μπορεί και πρέπει να διατυπώνεται με επιχειρήματα και όχι με απειλές, αφορισμούς και ύβρεις.

Από την άλλη, είναι οι υποστηρικτές της ΧΑ. Αυτοί που βλέπουν παντού... φαντάσματα, συνωμοσίες, δολοπλοκίες και μηχανορραφίες, που ως μοναδικό στόχο έχουν να πλήξουν αυτό το... εθνικιστικό «κύμα» που έρχεται και απειλεί να σαρώσει τα πάντα, προκειμένου να «ξεβρωμίσει», όπως λένε, η χώρα. Ακόμα και για κάτι άσχετο με τη ΧΑ να γράψει κανείς, θα βρουν τρόπο να το συνδέσουν, για να καταγγείλουν -ανωνύμως, ως επί το πλείστον- τον «πόλεμο λάσπης» που δέχεται το κόμμα -ή το μόρφωμα, για πολλούς άλλους, οι οποίοι προφανώς είναι «μπαχαλάκηδες» και «τσυριζαίοι». Και η επωδός, είναι πάντα η ίδια: «τρέμετε, σας φοβίζει το 9,4% της Χρυσής Αυγής».

Για όσους τυχόν το ξεχνούν, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στον αριθμό των ψήφων που έλαβε το κόμμα της ΧΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Το αντίστοιχο ποσοστό στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 ήταν 6,92%, άρα μιλάμε εμφανώς για μια αύξηση της εκλογικής επιρροής του κόμματος κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτή η ενίσχυση, ωστόσο, των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, πόρρω απέχει από το 15%, το 18%, το 25%, ακόμα και το 30% που ευαγγελίζονταν πολλοί υποστηρικτές της παράταξης ότι θα συγκέντρωνε, κατά τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου. Κι έτσι, από το «τρέμετε, σας φοβίζει το 25% ή το 30%» της Χρυσής Αυγής, άλλαξαν λίγο το... τροπάριο και «ξέπεσαν» στο ασφαλώς πιο... ακίνδυνο «τρέμετε, σας φοβίζει το 9,4%». «Ερχόμαστε» λένε, αλλά δεν μας λένε... από πού έρχονται και είναι ακόμα τόσο μακριά.

Ε, όχι λοιπόν. Δεν μας «φοβίζει» κανένα 9,4%. Δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι -εκτός και αν οι ίδιοι οι υποστηρικτές της ΧΑ θέλουν να βλέπουν εαυτούς ως «απειλή». Θέλετε να μιλήσουμε για φόβο; Τότε πολύ θα ήθελα να μάθω, γιατί όλοι όσοι φοβούνται να πουν ανοιχτά ότι είναι φασίστες, αυτοχαρακτηρίζονται... εθνικιστές και πατριώτες. Ποιος πατριωτισμός, αλήθεια, όταν προσκυνούν τη σβάστικα, που τόσα δεινά προκάλεσε στην Ελλάδα; Ποιος πατριωτισμός, όταν υμνούν τον Χίτλερ και κάνουν μνημόσυνα στο Μελιγαλά;
Κλείσιμο

Πείτε μου, λοιπόν, ανοιχτά: έστω ότι είμαι «μπαχαλάκιας», «τσυριζαίος», «θολοκουλτουριάρης» και δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Δεν είμαι, σας διαβεβαιώ, τίποτα απ' όλα αυτά. Αν επιμένετε, είμαι σαφώς, ξεκάθαρα και 100% αντιφασίστας. Εσείς; Είστε φασίστες ή επιμένετε πως είστε... πατριώτες-εθνικιστές;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ