Γιατί πρέπει να διακοπεί η μισθοδοσία των βουλευτών
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Γιατί πρέπει να διακοπεί η μισθοδοσία των βουλευτών

Θεωρείτε ότι έχουν καταλάβει οι εθνοπατέρες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Έλληνες;

Έχουν αντιληφθεί οι βουλευτές όλων των κομμάτων ότι 1,5 εκατ. Έλληνες είναι άνεργοι; Έχουν συνειδητοποιήσει οι αντιπρόσωποι του έθνους ότι δεκάδες χιλιάδες πολίτες είναι εγκλωβισμένοι σε δουλειές όπου εργάζονται αλλά δεν πληρώνονται;

Έπειτα από έξι χρόνια κρίσης νομίζω πως θα έπρεπε να είναι σε όλους ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.

Αυτό που είναι όμως απογοητευτικό είναι ότι οι βουλευτές όλων των κομμάτων αναλώνονται σε ρητορείες, στις μεταξύ τους λεκτικές αντιπαραθέσεις και σε διαξιφισμούς ανέξοδους για το ποιου η πολιτική πρόταση είναι ορθή.

Κλείσιμο
Έχετε δει τους βουλευτές να έχουν κάνει συγκεκριμένες εισηγήσεις για τη μείωση της ανεργίας και την επάνοδο των Ελλήνων που χτυπήθηκαν από την κρίση στην αγορά εργασίας; Μήπως έχει πει κάτι συγκεκριμένο κάποιος πολιτικός από την αντιπολίτευση; Γνωρίζετε να έχει καταθέσει κάποια ιδέα για το πώς θα μειωθεί η ανεργία ένας από τους βουλευτές της συμπολίτευσης;

Πραγματικό success story θα είναι να ξαναβρούν δουλειά οι άνεργοι. Και σε αυτό όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις έχουν αποτύχει, όσο κι αν έχουν βελτιωθεί οι αριθμοί.

Κακά τα ψέματα. Η ακολουθούμενη πολιτική στηρίχθηκε στην παραδοχή ότι με την προώθηση επώδυνων μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές στο ασφαλιστικό, στην αγορά εργασίας και στους μισθούς, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας συμβάλλοντας στην αναμενόμενη επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η συνταγή της τρόικας ακολουθήθηκε, θέσεις εργασίας όμως δεν δημιουργήθηκαν και η ανεργία παραμένει «σκαλωμένη» στο 28%. Οι ελληνικές εξαγωγές δεν αυξήθηκαν.

Με απλά λόγια, αυτή τη στιγμή το σενάριο της εξόδου από την κρίση είναι διάτρητο.

Η αποτυχία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας είναι αποτυχία όλου του πολιτικού συστήματος.

Όλοι μας έχουμε παραδείγματα ανθρώπων που δεν μπορούν να βρουν δουλειά γιατί οι εργοδότες επιλέγουν ξένους. Και επειδή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν λειτουργούν, ουδείς μπορεί να διασφαλίσει ότι όσοι μετανάστες εργάζονται έχουν άδεια εργασίας και παραμονής στη χώρα. Κι επειδή επιπλέον δουλεύουν με μαύρα και ανασφάλιστοι, δικαιούνται παροχές από τις οποίες δεν μπορούν να επωφεληθούν οι Έλληνες άνεργοι που εμφανίζονται να έχουν στην κατοχή τους ένα σπίτι. Προφανώς αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Όμως το σύστημα έχει αποτύχει να ελέγξει αν όσοι εργάζονται διαμένουν νομίμως στη χώρα, όπως επίσης δεν έχει καταφέρει να βρει δουλειά σε όσους χτυπήθηκαν από τη φοροεπιδρομή, τις αναδιαρθρώσεις στις επιχειρήσεις και τις γενικότερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών.

Έχει σκεφτεί κάποιος από τους 300 βουλευτές πώς τα βγάζουν πέρα οι άνεργοι όταν παρέλθει το πρώτο 12μηνο της ανεργίας και σταματήσει η καταβολή του επιδόματος από τον ΟΑΕΔ; Έχουν σκεφτεί τι επιπτώσεις έχει η μακροχρόνια ανεργία στις οικογένειες; Έχουν διανοηθεί πώς αλλάζουν οι άνθρωποι που δεν μπορούν να βρουν δουλειά; Ή ακόμη κι αυτό: Εχουν σκεφτεί πως όσο μένουν άνεργοι δεν πληρώνουν στο κράτος τους φόρους που θα κατέβαλαν αν εργάζονταν;

Η άποψή μου είναι ότι για να ξαναμπούν εντός κοινωνίας, για να συνειδητοποιήσουν τα προβλήματα της ελληνικής οικογένειας και για να αρχίσουν να επεξεργάζονται λύσεις, οι βουλευτές θα έπρεπε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να λαμβάνουν αποζημίωση. Για την τροφή και τη διαμονή τους θα φροντίσει το κράτος. Εισιτήρια ή αυτοκίνητα, συνεργάτες και άλλες παροχές λαμβάνουν ήδη για να μπορούν να επιτελούν τα καθήκοντά τους. Κι άλλωστε η διακοπή της μισθοδοσίας τους δεν θα κρατήσει για πάντα.

Η πρότασή μου είναι ότι οι βουλευτές πρέπει να σταματήσουν να πληρώνονται για ένα μικρό διάστημα. Δεν λέω ότι αν σταματήσει η μισθοδοσία των βουλευτών θα λυθούν αυτομάτως και ως δια μαγείας τα προβλήματά μας, όμως δεν μπορείς να καταλάβεις τα προβλήματα του άλλου αν δεν βρεθείς στη θέση του. Να δείξουν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους στους ανέργους. Να αποδείξουν ότι σέβονται το δημόσιο χρήμα και ότι όταν νομοθετούν περικοπές και εξορθολογισμό εξόδων το εννοούν. Να στείλουν ένα μήνυμα στους δανειστές ότι οι εθνοπατέρες δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν σαν να μην τρέχει τίποτα όταν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής καταστροφής. Πιστεύω ότι μόνο έτσι θα αρχίσουν να σχεδιάζουν πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις για τα προβλήματα που όλο αντιμετωπίζονται κι όλο τα ίδια μένουν.

Σε περιόδους κρίσης χρειάζονται λύσεις πέρα από τα συνηθισμένα. Αντέχουν άλλωστε οι ίδιοι οι βουλευτές μας στη σκέψη ότι σήμερα εισπράττουν τον ίδιο μισθό που λαμβάνει ένας Άγγλος συνάδελφός τους;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ