Αποπληθωρισμός και δημόσιο χρέος
Αντώνης Ζαΐρης

Αντώνης Ζαΐρης

Αποπληθωρισμός και δημόσιο χρέος

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε πτώση 0,7% για τον μήνα Ιούλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα το τελευταίο 17μηνο υποφέρει  από αποπληθωριστικές τάσεις στο σύνολο των βασικών ειδών διατροφής με σημαντικές υποχωρήσεις των τιμών.

Είναι αυτό θετικό; Η απάντηση είναι κατά μία έννοια ναι ,υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σχετική αναθέρμανση στην πραγματική οικονομία με αναζωογόνηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα επωφελούνται της μείωσης των τιμών και θα προβαίνουν σε εμπορικές συναλλαγές και δεν θα παραμένουν άπραγοι αναμένοντας και νέα μείωση των τιμών.

Από την άλλη όμως, σε σχέση με το χρέος ο μεγαλύτερος αυτή τη στιγμή εχθρός του δημόσιου χρέους είναι ο αποπληθωρισμός ενώ το «καλύτερο φιλαράκι»  ο ελεγχόμενος πληθωρισμός.

Ό αποπληθωρισμός επιβαρύνει αφενός, την εξυπηρέτηση του χρέους καθώς οδηγεί σε παραγωγικό κενό και μειωμένα έσοδα στο κράτος με αποτέλεσμα να δυσκολεύει τη ροή αποπληρωμής του, τα δε χρήματα που το αποπληρώνουμε αξίζουν λιγότερο από τα χρήματα τα οποία δανειζόμαστε αφ ετέρου, επιβαρύνει τα επιτόκια δανεισμού εφόσον αν για παράδειγμα το ονομαστικό επιτόκιο αποπληρωμής είναι στο 3% και ο πληθωρισμός πχ στο -1,5%, τότε το πραγματικό επιτόκιο αποπληρωμής ανέρχεται στο 4,5% και είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό.

Το ονομαστικό επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου που εξέδωσε προ μηνών η χώρα ήταν 4,95% συν 1,49% αρνητικός πληθωρισμός τότε το πραγματικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 6,44% ,δηλαδή επιζήμιο για τη χώρα και επικερδές για τους δανειστές. Σημειωτέον ότι το κόστος ήταν τριπλάσιο σε σχέση με τα χρόνια προ της κρίσης.     

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκριτων διεθνών οικονομικών ινστιτούτων και με δεδομένο ότι όλα παίζονται στη μονάδα με ορίζοντα το 120%  του ΑΕΠ για το  δημόσιο χρέος το 2020, τα πάντα είναι δυνατόν να ανατραπούν αν, από τα προβλεπόμενα και υπό μία έννοια δεσμευθέντα, ο ρυθμός ανάπτυξης πέσει μία μονάδα κάτω, τα επιτόκια δανεισμού ανεβούν κατά μία μονάδα ή το πρωτογενές πλεόνασμα υπολείπεται κατά μία μονάδα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.
Κλείσιμο
Υπάρχει ως εκ τούτου ένα θεμελιώδες αναπάντητο ερώτημα: πως μπορεί να είναι βιώσιμο ένα χρέος όταν η οικονομία σέρνεται από ρυθμούς ανάπτυξης, (οι πολιτικοί δεν ξέρουν ακόμα να μας εξηγήσουν από που θα έρθει η ανάπτυξη- ανάκαμψη και μιλούν για τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας) και ο συνεχιζόμενος  αποπληθωρισμός οδηγεί σε υστέρηση εσόδων από τα ταμεία του κράτους  !!!!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ