Ευκαιρίες στο εξωτερικό για την ελληνική επιχειρηματικότητα
Χρήστος Καινούργιος

Χρήστος Καινούργιος

Ευκαιρίες στο εξωτερικό για την ελληνική επιχειρηματικότητα

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει επιφέρει γενικευμένη ύφεση σε όλους τους κλάδους της ελληνικής αγοράς, την οποία έχει βιώσει το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων.

 Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος, ωστόσο, αφορά στον σημαντικό περιορισμό των εγχώριων επιχειρηματικών ευκαιριών. Μοναδική ευκαιρία εξόδου από την κρίση της ελληνικής οικονομίας για μια επιχείρηση είναι η αναζήτηση ευκαιριών στο εξωτερικό.

Οι ευκαιρίες από την αγορά του εξωτερικού δεν αφορούν αποκλειστικά στην εμπορία προϊόντων, αλλά και στον τομέα παροχής υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και ειδικότερα στον δυναμικό κλάδο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα (κυβερνήσεις) και στον ιδιωτικό (τράπεζες, επιχειρήσεις).

Η Ευρωπαϊκή Ενωση διαθέτει σημαντικό προϋπολογισμό, ύψους 5 δισ. ευρώ ετησίως, για την υλοποίηση προγραμμάτων ανάπτυξης της διοικητικής, οικονομικής και θεσμικής υπόστασης και λειτουργίας προς αναπτυσσόμενες και υπό ένταξη χώρες της ευρύτερης ευρωπαϊκής ηπείρου, της Αφρικής και της Ασίας.

Κλείσιμο
Επίσης, στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ενωση διαθέτει σημαντικούς πόρους για την υποστήριξη των υπηρεσιών της, αλλά και για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών και ερευνητικών προγραμμάτων με πόρους ύψους 15 δισ. ευρώ ετησίως.

Επιπροσθέτως, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) διαθέτει πόρους με την πρωτοβουλία JESSICA σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη χρηματοδότηση έργων μέσω Επενδυτικών Ταμείων Αστικής Ανάπτυξης (Urban Development Funds). 

Στη σημερινή εποχή οι εταιρείες που έχουν αναγνωρίσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο εξωτερικό και επενδύουν συνεχώς με καινοτόμες υπηρεσίες μπορούν να ωφεληθούν από την τεράστια αγορά που περιγράφεται παραπάνω.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε., η οποία, έχοντας καθιερωθεί μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών στον χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων στην εγχώρια αγορά, έχει ήδη στραφεί από το 2004 στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό αναλαμβάνοντας συμβουλευτικά έργα. Σήμερα κατέχει εδραιωμένη παρουσία σε χώρες στρατηγικής σημασίας για την εταιρεία, απασχολεί 170 άτομα μόνιμο προσωπικό και έχει γραφεία σε 5 χώρες.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία αναλαμβάνει έργα συμμετέχοντας σε διεθνείς διαγωνισμούς με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Παγκόσμιας Τράπεζας παρέχοντας υπηρεσίες εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης μέσω παροχής τεχνογνωσίας σε υπουργεία και φορείς των κυβερνήσεων της Τουρκίας, της Σερβίας, της Γεωργίας, του Κιργιστάν, του Μαυροβουνίου κ.λπ. στα πεδία της διοικητικής μεταρρύθμισης, της αναμόρφωσης της υγείας, της αγοράς εργασίας, των μεταφορών, της ενέργειας, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και του τουρισμού.

Από το 2008 η εταιρεία είναι σύμβουλος στην κυβέρνηση της Τουρκίας παρέχοντας τεχνογνωσία σε θέματα εναρμόνισης πολιτικών με το κοινοτικό δίκαιο (αμοιβή ύψους 3,5 εκατ. ευρώ), στα υπουργεία Μεταφορών, Επικοινωνίας και Απασχόλησης.
Επίσης, είναι σύμβουλος του υπουργείου Δικαιοσύνης της Γεωργίας (με αμοιβή 1 εκατ. ευρώ) για την επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της χώρας. Η εταιρεία επιλέχθηκε ως σύμβουλος με προστιθέμενη αξία λαμβάνοντας υπόψη ότι η Γεωργία ήδη κατέχει θέση πολύ ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη σε θέματα e-Governance/ e-Government.
Τα τελευταία 4 χρόνια έχει επίσης αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο προς την κυβέρνηση της Σερβίας (αμοιβή ύψους 4 εκατ. ευρώ) για τη βελτίωση της νομικής βοήθειας/υποστήριξης στους πρόσφυγες και τους εκτοπισθέντες στο εσωτερικό της χώρας.
Στον ιδιωτικό τομέα η εταιρεία παρέχει τεχνογνωσία στους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας (τράπεζες, βιομηχανίες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, τουριστικές επιχειρήσεις κ.λπ.) με έμφαση σε θέματα οργάνωσης, αναδιάρθρωσης, χρηματοοικονομικού συμβούλου, υποστήριξης οργάνωσης εξαγωγικής δραστηριότητας κ.λπ. 

Ειδικότερα, παρέχει υπηρεσίες ανεξάρτητου χρηματοοικονομικού συμβούλου - εμπειρογνώμονα κατόπιν επιλογής της από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) για επενδύσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος JESSICA στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η εταιρεία, ως ανεξάρτητος χρηματοοικονομικός σύμβουλος, αξιολογεί τη βιωσιμότητα των επενδύσεων και το εύλογο των προτεινόμενων χρηματοδοτικών όρων από τα Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα (από σχεδόν το σύνολο των ελληνικών τραπεζών) και στη Βουλγαρία (Societe Generale). Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει αξιολογήσει 10 έργα συνολικού προϋπολογισμού 165 εκατ. ευρώ. 

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι η εταιρεία συμμετέχει σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σύναψη συνεργασιών με διεθνείς οργανισμούς, πανεπιστήμια και ινστιτούτα από όλη την Ευρώπη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK