Προετοιμάζουν πυρετωδώς το επόμενο λάθος τους
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Προετοιμάζουν πυρετωδώς το επόμενο λάθος τους

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι οι πιο άδικοι φόροι είναι οι έμμεσοι, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τη φοροδοτική ικανότητα του φορολογουμένου και επιπίπτουν αδιακρίτως στους πάντες, είτε είναι φτωχοί είτε πλούσιοι. 

Σήμερα μπορούμε να εντάξουμε στους άδικους φόρους και το μεταλλαγμένο χαράτσι των ακινήτων που τώρα λέγεται Ενιαίος Φόρος Ακινήτων ή ΕΝΦΙΑ και ο οποίος με την πρώτη εφαρμογή του κατάφερε να μοιράσει εγκεφαλικά ανά την επικράτεια. Θεωρητικά είναι ο φόρος που ετοιμάζεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εδώ και έναν χρόνο, με στόχο να είναι δικαιότερος (αν είναι δυνατόν) και μάλιστα μειωμένος κατά 15% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές όπου τον πληρώναμε μέσω της ΔΕΗ.  

Ωστόσο οι αστέρες του υπουργείου Οικονομικών έκαναν και πάλι το θαύμα τους και επιβεβαίωσαν τον κύριο Κ. του Μπρεχτ, που όταν τον ρώτησαν τι κάνει απάντησε πως προετοιμάζει το επόμενο λάθος του! 

Ετσι και οι αρμόδιοι των εσόδων, επί έναν χρόνο προετοίμαζαν αυτό το καταπληκτικό λάθος, να υπολογίζουν τα οικόπεδα και τα σπίτια και στο τελευταίο χωριουδάκι της χώρας με τιμές Εκάλης! Λάθος υπολογισμός σε 4.000 οικισμούς σε όλη τη χώρα. Για να καταλάβετε σε ποιον βαθμό φτάνει η ανοησία τους, μόλις έθεσαν την εφαρμογή στα πληροφορικά τους συστήματα διαπίστωσαν ότι τα αναμενόμενα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο θα ήταν κατά 500 εκατ. περισσότερα από τα 2,65 δισ. που έχουν εγγράψει στον Προϋπολογισμό! Αλλά και πάλι το θεώρησαν φυσιολογικό και μάλιστα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έφτασε στο σημείο να δηλώνει πως αυτό το περίσσευμα με κάποιον τρόπο θα το επιστρέψουν στους αδύναμους φορολογούμενους!
Κλείσιμο

 Δεν τους πέρασε καν από το μυαλό η ιδέα να είχαν κάνει κάπου λάθος. Χρειάστηκε να εκδοθούν τα ειδοποιητήρια των δόσεων σε αγρότες, συνταξιούχους του ΟΓΑ και χιλιάδες άλλους συμπολίτες μας που ξαφνικά διαπίστωσαν πως η Εφορία τούς θεωρεί μεγαλοϊδιοκτήτες και τσιφλικάδες για να καταλάβουν τη βλακεία τους! 

Και τώρα; Τώρα αφού περάσαμε το στάδιο της πολιτικής πλειοδοσίας σε «ευαισθησία» από κόμματα και βουλευτές, η κυβέρνηση ανακρούει πρύμναν προκειμένου να διορθώσει τα λάθη με νομοθετική ρύθμιση και φυσικά να αναβάλει για όλους την πληρωμή της πρώτης δόσης που θα γινόταν στο τέλος Αυγούστου. Ελπίζω βέβαια να μην κάνουν ό,τι και με την αναβολή του Ιουλίου, που όμως μείωσε τις 6 δόσεις σε 5, και έτσι θα υποχρεωθούμε να τα πληρώσουμε σε 4 δόσεις, γιατί ικανούς τους έχω!

Πάντως, τρόικα ξετρόικα, αυτός ο φόρος είναι από τους πλέον άδικους και θα είναι η παντοτινή ρετσινιά στο πρόσωπο του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος, όπως θυμάστε, όταν τον επέβαλε είχε πει και την εξυπναδίτσα του πως αυτός ο φόρος είναι κάτι σαν ασφάλιστρο κινδύνου. Μόνο που ποτέ δεν μας είπε για ποιον κίνδυνο. Αλλά και έτσι να είναι, που δεν είναι, όταν ασφαλίζεις ένα περιουσιακό στοιχείο σε κάποια ασφαλιστική εταιρεία το ασφάλιστρο προκύπτει από την πραγματική αξία της περιουσίας, ενώ ο ΕΝΦΙΑ προκύπτει από το ποσό που θέλει να εισπράξει ετησίως το κράτος και γι’ αυτό ο υπολογισμός γίνεται με αντικειμενικές τιμές προ 7ετίας, αν και σήμερα οι πραγματικές είναι ίσως και 60% χαμηλότερα. Και είναι διπλά άδικος γιατί δεν εξετάζει τη φοροδοτική σου ικανότητα όπως ο φόρος εισοδήματος από κάθε δραστηριότητα.

Τις φορολογικές αρχές τις ενδιαφέρει μόνο η κατοχή περιουσιακού στοιχείου χωρίς να νοιάζεται πότε το απέκτησες, πώς το απέκτησες, αν σου αποφέρει εισόδημα ή αν τώρα έτσι που σε κατάντησαν με τις μειώσεις μισθών, τις απολύσεις και τους άλλους φόρους μπορείς να συντηρήσεις αυτό το ακίνητο, πολλώ δε μάλλον να πληρώνεις και χαράτσι κατοχής. Ή ακόμα αν μπορείς να το ξεφορτωθείς πουλώντας το έστω και στη μισή τιμή από την τιμή κτήσης. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση, καθώς το θέμα είναι κατά βάση πολιτικό και δεν είναι δημιούργημα των εφοριακών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK