Ελλάδα-Μήδεια για τη νέα γενιά
koutras_xaralampos

Μπάμπης Κούτρας

Ελλάδα-Μήδεια για τη νέα γενιά

Τα θλιβερά πρωτεία που εξακολουθεί να κατέχει η χώρα μας στην ανεργία -και ιδιαίτερα στην ανεργία των νέων, που φτάνει στο εκρηκτικό 56,3% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- κονιορτοποιούν κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη.

Μια ολόκληρη γενιά από κατά τεκμήριο προσοντούχα νέα παιδιά, με καλύτερες σπουδές και περισσότερες δεξιότητες από εμάς τους γονείς τους, καταδικάζεται να μείνει άπραγη και αδύναμη να ανοίξει τα φτερά της και να κατακτήσει το μέλλον που της ανήκει.
Η Ελλάδα, ως σύγχρονη Μήδεια, απειλεί να πνίξει τα ίδια της τα παιδιά αν δεν ακολουθήσουν τη μόνη εναλλακτική οδό που τους αφήνει -και αυτή είναι η μετανάστευση. 

Με τη διαφορά, όμως, ότι ακόμη και αυτή η υποτιθέμενη εναλλακτική δεν είναι για όλους τους νέους μας. Είναι, όπως κατέδειξε πρόσφατη έρευνα, μόνο για τα καλύτερα μυαλά της χώρας που τα προσελκύουν προηγμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, οι ΗΠΑ και άλλες, αυξάνοντας και με τον τρόπο αυτό το οικονομικό χάσμα που μας χωρίζει. 

«Mπορεί η Ελλάδα να διαθέτει κορυφαία μυαλά σε πολύ υψηλό ποσοστό, περίπου 30 φορές πάνω από την πληθυσμιακή αναλογία, ωστόσο οι περισσότεροι κορυφαίοι Ελληνες επιστήμονες μεγαλουργούν στην ξενιτιά και όχι στην πατρίδα τους», είναι ένα από τα συμπεράσματα της προαναφερόμενης έρευνας.
Κλείσιμο

Είναι αποκαρδιωτικό, αλλά ακόμη και ο Τούρκος υπουργός Υγείας κάλεσε προ ημερών τους νέους Ελληνες γιατρούς που είναι άνεργοι να μετακομίσουν στη γείτονα και να ενισχύσουν το σύστημα υγείας της χώρας.

«Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές. Τους καλώ να έρθουν και να προσφέρουν στη χώρα μας τις γνώσεις τους», είπε ο Τούρκος υπουργός. Φαντάζεστε τις επιπτώσεις αν το σχέδιο του Τούρκου υπουργού υλοποιηθεί; Νέοι επιστήμονες, για τους οποίους το καταχρεωμένο ελληνικό κράτος και οι οικογένειές τους ξόδεψαν τεράστια ποσά για να τους σπουδάσουν, θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε μια άλλη χώρα, η οποία θα προσδοκά επιπλέον οφέλη από τους Ελληνες ασθενείς που θα καταφεύγουν εκεί για περίθαλψη.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει επανειλημμένως αναφέρει ότι βασικό του μέλημα είναι, όπως το λέει ο ίδιος με την καλαματιανή ιδιόλεκτο, «να βρουν δουλειά τα νέα τα παιδιά». Μέχρι στιγμής, όμως, ελάχιστα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση και τα προγράμματα -κυρίως κατάρτισης- που κατά καιρούς «λανσάρει» ο ΟΑΕΔ έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικά, αφού η ανεργία των νέων εξακολουθεί να καλπάζει ακάθεκτη.

Γι’ αυτό, λοιπόν, όσες τονωτικές ενέσεις αισιοδοξίας κι αν γίνουν για το τέλος της κρίσης και την επερχόμενη ανάκαμψη, όσο η Ελλάδα θα αιμορραγεί χάνοντας τα καλύτερα μυαλά της, η ανάκαμψη θα αργεί και η κρίση θα είναι πάντα εδώ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK