Οι δόσεις δεν είναι λύση, είναι απελπισία
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Οι δόσεις δεν είναι λύση, είναι απελπισία

Είναι θλιβερό, σε μια χώρα που δεν βλέπει την ώρα και τη στιγμή να αποτινάξει από πάνω της την τρόικα, τα μνημόνια και την οικονομική κρίση, η μόνη μαχητή «ελάφρυνση» που μπορεί να διεκδικηθεί για το σήμερα των πολιτών της να είναι η αύξηση των δόσεων των υποχρεώσεών τους.

Αυτό δηλαδή που θέλει να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τους δανειστές για το χρέος της χώρας θα προσπαθήσει να το προσφέρει ως δώρο και στους πολίτες της! Υπάρχει βέβαια μια ουσιώδης διαφορά ανάμεσα στην καταχρεωμένη χώρα και στον καταχρεωμένο φορολογούμενο πολίτη.

Η χώρα φαλίρισε από κακούς χειρισμούς των διαχειριστών, δηλαδή των κυβερνήσεων σε βάθος δεκαετιών, ενώ οι περισσότεροι πολίτες χρεοκόπησαν αναγκαστικά με τις αποφάσεις και τα μέτρα που πήραν και παίρνουν οι κυβερνήσεις προκειμένου να σώσουν τη χώρα από την ολική καταστροφή συνεπεία των δικών τους πράξεων και παραλείψεων!

Σχεδόν 5 χρόνια τώρα, οι πολίτες αναγκάστηκαν να μειώσουν το βιοτικό τους επίπεδο έως και 50%, εξάντλησαν τα όποια αποταμιευτικά αποθέματα είχαν για να αντεπεξέλθουν στις υπέρογκες υποχρεώσεις και θυσίες που τους επέβαλαν, έχασαν δουλειές, εισοδήματα, περιουσίες, αξιοπρέπεια και τους υποθήκευσαν το μέλλον και τα όνειρά τους, ενώ αυξάνονται τώρα με γεωμετρική πρόοδο αυτοί που δεν έχουν να δώσουν άλλα.

Κλείσιμο
Οχι σώνει και καλά από επαναστατική διάθεση του κινήματος Δεν Πληρώνω, ούτε από όψιμη αντίδραση στα σχέδια των δανειστών, της τρόικας και της κυβέρνησης. Απλώς, δεν έχουν άλλα. Αδειοι τραπεζικοί λογαριασμοί, μειωμένα έως ανύπαρκτα έσοδα από μισθούς, συντάξεις ή άλλες πηγές και λειψό το τραπέζι της οικογένειας. Ετσι, σταματούν να πληρώνουν και προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των ληξιπρόθεσμων οφειλετών του Δημοσίου, περνούν τα δάνειά τους στην κατηγορία των κόκκινων, αναλαμβάνοντας και τα συνακόλουθα ρίσκα, και προσπαθούν να διασώσουν τα άκρως απαραίτητα για τη διατροφή! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία αυξάνονται με ρυθμό 1 δισ. ευρώ τον μήνα!

Ενώπιον λοιπόν αυτής της τραγικής κατάστασης που βιώνει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, ποια είναι η αντίδραση της κυβέρνησης;

Οι περισσότερες δόσεις! Δεν έχεις να πληρώσεις τον φόρο εισοδήματος που σου ήρθε απρόσμενα αυξημένος γιατί καταργήθηκαν όλες οι απαλλαγές και τα αφορολόγητα; Η φιλεύσπλαχνη Εφορία σού κάνει δώρο και σου επιτρέπει να τον πληρώσεις σε 12 δόσεις! Επειδή όμως η κρατική φιλευσπλαχνία έχει και τα όριά της, η επιμήκυνση των υποχρεώσεων θα γίνει εντόκως με επιτόκιο 8,65%.

Ασχετα αν το ίδιο το κράτος διαπραγματεύεται με τους δανειστές παράλληλα με την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους και μείωση του επιτοκίου!

Για όσους δεν κουβαλούν στις πλάτες χρέη από τις προηγούμενες χρονιές και τα έχουν ρυθμίσει σε 12 ή 18 δόσεις, η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με την τρόικα να δώσει την άδειά της ώστε αυτές οι δόσεις να αυξηθούν κι άλλο, καθώς διαπιστώνει ότι πολλοί πετιούνται εκτός ρύθμισης γιατί δεν έχουν να τις πληρώσουν!

Κατόπιν αυτών, πείτε μου εσείς για πόσο ακόμα μπορεί να αντέξει αυτή η κοινωνία;  Ή για να το πούμε με παράδειγμα δανεισμένο από τις ιστορίες του Χότζα, πόσο ακόμα θα αντέξει ο γάιδαρος μέχρι να συνηθίσει να ζει χωρίς να τρώει;

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να μιλήσει για μια γενική σεισάχθεια, όπως έχει συμβεί πολλές φορές από την αρχαιότητα μέχρι τους βυζαντινούς χρόνους. Αν, όμως, η κυβέρνηση δεν φροντίσει άμεσα να δώσει πραγματικές ανάσες με σημαντικές φοροελαφρύνσεις προς το σύνολο των φορολογουμένων και κυρίως προς την πρώην μεσαία τάξη, δεν θα αργήσει η στιγμή που όχι σε 100 αλλά και σε 1.000 δόσεις να σπάσει τα χρέη, οι οφειλέτες θα αυξάνονται και τα μόνα έσοδα που θα εισπράττει η Εφορία θα είναι οι προκαταβολικές κρατήσεις των μισθωτών (όσο θα υπάρχει μισθωτή εργασία)!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ