Πονάει κεφάλι; Κόβει κεφάλι και πόδι
Κλεοπάτρα Κοντονίκα

Κλεοπάτρα Κοντονίκα

Πονάει κεφάλι; Κόβει κεφάλι και πόδι

Το ΔΝΤ προ ημερών παραδέχθηκε δημόσια πως ήταν λάθος η εμμονή του για τη μείωση των μισθών στην Ελλάδα, διότι αποδείχθηκε εμπράκτως ότι ουδόλως βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Την ίδια μέρα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία δημοσιοποίησε τα στοιχεία βάσει των οποίων προκύπτει πως περίπου 3.800.000 Έλληνες πολίτες ζουν κάτω απ’ το όριο της φτώχειας και η χώρα καταλαμβάνει την 4η θέση μεταξύ των φτωχότερων χωρών της Ευρώπης, ενώ η ανεργία παραμένει –παρά την αύξηση του τουρισμού- στο 27% !

Κατά σύμπτωση μια ή δυό  μέρες νωρίτερα, ο διεθνής οίκος BlackRock σε έκθεσή του υποστήριζε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη σε επικινδυνότητα χώρα για να χρεοκοπήσει σε όλο τον κόσμο. Λεπτομέρεια ίσως: η BlackRock έχει λάβει στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, μεσούσης της κρίσεως, αμοιβή από την  υποψήφια για χρεοκοπία χώρα, προκειμένου να ελέγξει τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών για να αποφανθεί περί των κεφαλαιακών τους αναγκών. Λεπτομέρεια επίσης κι ας την κρατήσουμε, αλλά η BlackRock γνωρίζει από τους ελέγχους αυτούς σχεδόν τα πάντα όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για δεκάδες εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις. 

Οι ημέρες αυτές συμπίπτουν επίσης με τις φορολογικές μας υποχρεώσεις. Είναι περιττό να πούμε τι έπαθαν όλοι όσοι είδαν την εκκαθάριση των δηλώσεών τους. Κι έτσι άναψε η συζήτηση για το αν θα διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι με δόσεις. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα αλλά και την ανάγκη (ας μην ξεχνούμε τα δισεκατομμύρια των ληξιπρόθεσμων οφειλών) φιλοτιμία ποιούμενο το κράτος ανακοίνωσε ότι μπορούν οι υπόχρεοι αντί να πληρώσουν τις μονίμως και αδιαλείπτως αυξανόμενες φορολογικές τους υποχρεώσεις  τους σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, να τις πληρώσουν σε δώδεκα, αλλά εντόκως με επιτόκιο πάνω από 8%. Και ελπίζει η κυβέρνηση ότι οι φορολογούμενοι θα ανταποκριθούν. Μακάρι, αλλά οι καλές προθέσεις δεν γεννάνε λεφτά. Όταν δεν έχει λεφτά ο φορολογούμενος, είτε τρεις, είτε εκατόν τρεις δόσεις του κάνεις, δεν θα εισπράξεις ούτε σεντ. Θέλει μυαλό και πτυχία για να το καταλάβουν αυτό; Ούτε σεντ ! 

Κλείσιμο
Παρά την αύξηση του τουρισμού που την επικαλούνται άπαντες στην κυβέρνηση μηδέ του πρωθυπουργού εξαιρουμένου, η ανεργία επιμένει ακλόνητη. Είπε ο κ. Σαμαράς ότι επισκέπτονται την Ελλάδα φέτος 20 εκατομμύρια τουρίστες, κάνοντας την αναγωγή πως σε κάθε Έλληνα αντιστοιχούν δύο τουρίστες ! Και λοιπόν; Μήπως να μετατρέψουμε τα σπίτια σε  rooms to let;  

Η αναγνώριση του «λάθους» από το ΔΝΤ είναι μια διαπίστωση –κοινή για τους Έλληνες- που δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Οι σκληρές πολιτικές δημιούργησαν μια οικονομία πανικού και αδιεξόδου. Οι επικείμενες αποφάσεις για τον τρόπο ρύθμισης και αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, θα δημιουργήσουν, με μαθηματική ακρίβεια, μεγαλύτερη ασφυξία στην αγορά. Μισθοί καθηλωμένοι, ανεργία στα ύψη, επιχειρηματικό λουκέτο σε όλη τη χώρα, όχι το ασθενικό πλεόνασμα δεν τη σώζει, αλλά την οδηγεί σε μια ανανέωση της «υποθήκευσης τηςς» και πιθανότατα σε ένα τρίτο μνημόνιο εξ ίσου σκληρό και σίγουρα το ίδιο αδιέξοδο. 
Είναι αφελείς όσοι θεωρούν ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων μπορεί να λυθεί με το τσεκούρι. Ούτε φυσικά μπορεί να αντιμετωπισθεί, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να προχωρήσουν σε διαγραφές δανείων που θα δημιουργήσουν στη συνέχεια νέες ακόμη μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες, τις οποίες αν δεν μπορέσουν να καλύψουν οι τράπεζες από μόνες τους, θα έρθει εκ νέου το κράτος να τις καλύψει, μεταφέροντας το λογαριασμό στους πολίτες και εξαγριώνοντας ακόμη περισσότερους τους νεοπένητες φορολογούμενους. Η κρίση στη χώρα κρατάει ήδη μια πενταετία και οι αντοχές απλώς δεν υπάρχουν πια.
Σε μια χώρα γονατισμένη δεν θεραπεύεις τον πονοκέφαλο κόβοντας το κεφάλι και ακρωτηριάζοντας ταυτόχρονα τα πόδια. Ούτε βγάζεις τον άρρωστο από την εντατική να τον βάλεις να τρέξει μαραθώνιο. Εκτός κι αν έχεις σκοπό να  τον εξοντώσεις. Το ερώτημα είναι, τι και ποιούς εξυπηρετεί ένας τέτοιος σκοπός;

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ