Ακόμα να σωθούμε ρε παιδιά;
makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Ακόμα να σωθούμε ρε παιδιά;

Την ώρα που ο Σαμαράς ξεκινά (μάλλον εντελώς μόνος του) τη… Νέα Μεταπολίτευση και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι τελειώνουν τα… μνημόνια και οι τρόικες (!!), ένας από τους πιο αξιόπιστους οίκους αξιολόγησης της παγκόσμιας οικονομίας, η περιβόητη BlackRock θεωρεί ότι η χώρα μας έχει τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη, σε ένα κατάλογο 50 κρατών, να… χρεοκοπήσει!

Η αξιοπιστία της BlackRock δεν αμφισβητείται ή τουλάχιστον δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Διότι πολύ απλά η ελληνική κυβέρνηση την πληρώνει ως σύμβουλό της με πολλά εκατομμύρια ευρώ το χρόνο προκειμένου να ελέγξει και αξιολογήσει βασικά στοιχεία της οικονομίας μας, όπως το τραπεζικό σύστημα. Άρα, δεν νοείται τυχόν υποβάθμιση από την ελληνική κυβέρνηση αυτής της εκτίμησης που έχει η BlackRock.

Η Ελλάδα έχει περισσότερες πιθανότητες να χρεοκοπήσει ακόμη και από τη Βενεζουέλα, την Αίγυπτο και την Ουκρανία (!!!), για τη δε Αργεντινή δεν το συζητούμε, ιδίως μετά το δάνειο που έλαβε στο μεταξύ από την Κίνα – ας μην πιάνουν στο στόμα τους λοιπόν την χώρα του Μέσι οι κυβερνώντες.

Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν και οι ίδιοι οι διεθνείς οίκοι που ανέλαβαν να μας σώσουν, ομολογούν τώρα ότι μόνο «σωσμένοι» δεν είμαστε;

Κλείσιμο
Τρία τινά: Πρώτον, δεν έχουμε σωθεί όντως. Άρα όλο το πρόγραμμα «διάσωσης», η σύλληψή του και η εφαρμογή του είναι μια αποτυχία. Και περισσότερο αποτυχημένοι είναι αυτοί που το δέχτηκαν και το εφάρμοσαν, όπως το εφάρμοσαν. Δηλαδή οι κυβερνήσεις του μνημονίου, του Παπανδρέου, του Παπαδήμου (μην ξεχνάμε αυτό το… «λουλούδι», το «αγλάισμα» της τραπεζοκρατίας) και του Σαμαρά.

Δεύτερον, έχουμε σωθεί και δεν μας το λένε, αλλά εντέχνως διατηρούν την κρίση για να κάνουν τις δουλειές τους. Να ξεπουλάνε και να ισοπεδώνουν τη δημόσια περιουσία, να εφαρμόζουν άγρια πειράματα νεοφιλελεύθερων συνταγών σε εργασιακά θέματα, κοινωνικό κράτος και δημόσιο. Να συντηρούν τις πολιτικές λιτότητας και κυρίως να ελέγχουν ένα ολόκληρο κράτος, συνθλίβοντας την κυριαρχία του ανάμεσα σε χρηματοοικονομικά γρανάζια.

Τρίτον, είναι ηλίθιοι οι σύμβουλοι, άρα κακώς τους πληρώνουμε και πρέπει να τους απολύσουμε.

Ας τα πάρουμε τώρα ανάποδα:

Το τρίτο δεν είδα να το συμμερίζεται η κυβέρνηση, άρα δεν ισχύει. Η αξιοπιστία των συμβούλων δηλαδή και η εκτίμησή τους ότι κινδυνεύουμε ακόμα με χρεοκοπία, δεν αμφισβητείται.

Το δεύτερο είναι μια ενδιαφέρουσα υπόθεση εργασίας, που κάποτε πρέπει να συζητηθεί στα σοβαρά, υπό την εξής έννοια: Όχι ότι σωθήκαμε εξαιτίας των μνημονίων, αλλά ότι δεν χρειαζόμασταν εξ’ αρχής τέτοιου είδους «σωτηρία» και όλα στήθηκαν για χάρη πειραμάτων και «δουλειών».

Το πρώτο είναι ίσως το μόνο αυταπόδεικτο συμπέρασμα. Ότι δηλαδή τα μνημόνια και τα προγράμματα «διάσωσης» μας καθηλώνουν στον πάτο μίας κρίσης, που σαρώνει τα πάντα.

Και μάλιστα όταν ακόμα δεν έχουν εκδηλωθεί οι σοβαρές συνέπειες μιας σειράς αρνητικών στοιχείων: Η στρατηγική επίπτωση στον παραγωγικό ιστό της χώρας από την ανεργία και την φυγή νέων επιστημόνων. Ο χειρισμός των κόκκινων δανείων και της υπερφορολόγησης στον κοινωνικό ιστό, αλλά και την επιχειρηματικότητα. Το ξεπούλημα και η απώλεια δημόσιου ελέγχου σε πλουτοπαραγωγικές πηγές και στα λεγόμενα φιλέτα του δημοσίου. Η διάλυση της δημόσιας διοίκησης και του κοινωνικού κράτους. Η απορρύθμιση και η ισοπέδωση των εργασιών σχέσεων. Και πάει λέγοντας.

Και μέσα σε όλα αυτά κάποιοι επιμένουν να λένε ότι αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί κανονικά, πέρα κι από το κομβικό σημείο της προεδρικής εκλογής…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ