Οι ηλίθιοι ανάμεσά μας
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Οι ηλίθιοι ανάμεσά μας

Μέχρι τον Μάιο του 2010 που  η χώρα έπεσε  στα βράχια της χρεοκοπίας τα είχαμε πάει εξαιρετικά.

Το ελληνικό κράτος παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει μόλις 187 χρόνια από την ίδρυση του, 65 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου και 40 χρόνια από την κατάρρευση της τελευταίας στρατιωτικής   δικτατορίας, είχε να  επιδείξει αξιόλογες επιδόσεις.

Σύμφωνα με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ η Ελλάδα κατατασσόταν περίπου στην 30η θέση των πλουσιοτέρων χωρών. Διέθετε τον μεγαλύτερο  εμπορικό  στόλο, ήταν στο TOP 10 των κορυφαίων τουριστικών προορισμών και  απολάμβανε την ασφάλεια  της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αναρτώντας πινακίδες του τύπου «Προσεχώς Βουλγάρες», τα χρόνια που οι γειτονικές χώρες δοκιμάζονταν σκληρά.

Καθόλου άσχημα, κι αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι η χώρα βρίσκεται στην Νοτιοανατολική άκρη της Ευρώπης, σε μια κακή γειτονιά που μας αναγκάζει να ξοδεύουμε πολλά χρήματα για να ενισχύουμε την στρατιωτική μας άμυνα, η επιτυχία του μικρού έθνους των  Ελλήνων είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.   

Κλείσιμο
Η  αίσθηση όμως των ικανών, προκομμένων και  έξυπνων Ελλήνων καταρρέει πλήρως για όποιον ρίξει μια ματιά στα αποτελέσματα της   έρευνας που παρουσιάστηκε στο Βερολίνο, στο πλαίσιο ενός συνεδρίου για τον αντισημιτισμό. Οι ερευνητές  από τα πανεπιστήμια Οξφόρδης, Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο (Λ.Σαλτιέλ, Γ. Αντωνίου, Σ. Κοσμίδης και Η. Ντίνας)  βασίστηκαν στις  απαντήσεις ενός δείγματος 1045 ατόμων  που συγκέντρωσαν στο διάστημα 23-27 Ιουνίου 2014 και κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

Το 75% των Ελλήνων πιστεύει  ότι η κρίση της ελληνικής οικονομίας ήταν προσχεδιασμένη από ξένα κέντρα. Το 68,6% πιστεύει ότι έχει βρεθεί το φάρμακο του καρκίνου, αλλά δεν το δίνουν σε ευρεία κυκλοφορία.  Το 58% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ σχεδίασαν την επίθεση στους δίδυμους πύργους. Το 61%  πιστεύει ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχει εβραική καταγωγή, ενώ το 27% των ελλήνων  δεν πιστεύει ότι οι αμερικάνοι πήγαν στο φεγγάρι και υποστηρίζει ότι σκηνοθέτησαν την προσσελήνωση.  Μια άλλη έρευνα, της Μetron Analysis που έγινε πέρυσι τον Οκτώβριο, έδειξε ότι το 33,3%  των ελλήνων πιστεύει ότι μας ψεκάζουν.

Πώς είναι δυνατόν οι Ελληνες να πιστεύουν τόσο μεγάλες και κραυγαλέες  ηλιθιότητες;  Πώς είναι δυνατόν η χώρα να έχει κάνει κατά καιρούς τόσο  σημαντικά βήματα προόδου και  ταυτόχρονα οι τρείς στους τέσσερις  έλληνες να πιστεύουν  ότι συνωμότησαν  ξένα κέντρα για να μας χρεοκοπήσουν;  Μήπως τον Τσοχατζόπουλο τον έκλεισε στη φυλακή η CIA;

Ικανοποιητική  απάντηση στα ερωτήματα μπορεί να δοθεί μόνον αν ανατρέξουμε στο δοκίμιο του καθηγητή της Οικονομικής Ιστορίας Κάρλο Τσιπόλα στο οποίο κατέγραψε τους  βασικούς νόμους της ανθρώπινης ηλιθιότητας. Ο μακαρίτης Τσιπόλα, που δίδαξε στο Μπέρκλει  αλλά έμεινε στην ιστορία  για το συγκεκριμένο δοκίμιο, γραφεί ότι οι ηλίθιοι είναι παντού ανάμεσα μας σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, σε όλα τα επαγγέλματα. Και προφανώς έχει απόλυτο δίκιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα