Η Νέα Γενιά Προβληματικών και ο πίθος των Δαναϊδων
Κλεοπάτρα Κοντονίκα

Κλεοπάτρα Κοντονίκα

Η Νέα Γενιά Προβληματικών και ο πίθος των Δαναϊδων

Την τελευταία πενταετία η κλιμάκωση της κρίσης, οδήγησε χιλιάδες επιχειρήσεις της χώρας στο λουκέτο.

Παράλληλα δημιούργησε και μια νέα γενιά χιλιάδων προβληματικών επιχειρήσεων, οι οποίες στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να επιβιώσουν κυνηγώντας τις ευκαιρίες κατάντησαν να κυνηγούν την ουρά τους. Όλες σχεδόν  ή έστω η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εκτεθειμένες σε τραπεζικό δανεισμό που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν. Αντίστοιχα και οι τράπεζες είναι εκτεθειμένες στις επιχειρήσεις αυτές κυνηγώντας επανείσπραξη των δανείων που όμως δεν μπορούν να εισπράξουν. Τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια έφθασαν τα 77 δις ευρώ. Από αυτά τα 77 δις ευρώ οι τράπεζες έχουν σχηματίσει προβλέψεις για το 50% περίπου και το υπόλοιπο ως ένα βαθμό καλύπτεται από τις εγγυήσεις και τις εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Είναι προφανές ότι ο κόμπος πια έφτασε στο χτένι και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ζητά επιτακτικά λύσεις. Η τρόικα πιέζει προς τις τράπεζες να προχωρήσουν σε κατασχέσεις, η κυβέρνηση επιζητά λύσεις –όπως πάντα- λιγότερο επώδυνες και με το μικρότερο δυνατό για την ίδια κόστος, προτείνοντας ξεπερασμένες και ανεφάρμοστες λύσεις όπως οι επιδοτήσεις επιτοκίων για δάνεια από κοινοτικά προγράμματα και άλλα τετριμμένα και ουδόλως αποτελεσματικά. Και οι τράπεζες προσπαθούν να «τετραγωνίσουν τον κύκλο», διότι μαγικές και ανώδυνες  λύσεις δεν υπάρχουν.

Η αλήθεια είναι ότι λίγες, δυστυχώς, επιχειρήσεις μπορούν να διασωθούν κι αυτό δεν θα είναι εύκολο, διότι οι επιχειρήσεις έχουν ιδιοκτήτες, αποτελούν ιδιωτική περιουσία, έχουν εκτός από τις τραπεζικές και άλλες πολλές υποχρεώσεις, προς τους προμηθευτές τους, τους εργαζόμενους και τους πελάτες τους.

Κλείσιμο
Όσο δεν υπάρχει ανάπτυξη της οικονομίας, η διάσωση των επιχειρήσεων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη άσκηση. Απαιτεί χρήμα. Και γνωρίζουμε καλά ότι χρήμα δεν υπάρχει. Και το λίγο που είναι διαθέσιμο δεν μπορεί να «σπαταληθεί» σε αδιέξοδες προσπάθειες.

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, θα παραδεχθούμε ότι  μια επιχείρηση για να έχει σήμερα ευκαιρία επιβίωσης, πρέπει να είναι παραγωγική, να απευθύνεται σε αγορές στις οποίες το παραγόμενο προϊόν να έχει ζήτηση, να έχει χαμηλά κόστη και μικρό δανεισμό ώστε να είναι σε θέση να τον εξυπηρετεί.

 Σ’ αυτή την περίπτωση, οι τράπεζες οφείλουν να βοηθήσουν την επιχείρηση να ορθοποδήσει. Μπορούν να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια, να συμμετάσχουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από κοινού με τους μετόχους της επιχείρησης, να συνδράμουν τις προσπάθειές της να βγει και να απευθυνθεί σε νέες αγορές και νέους πελάτες και να τη στηρίξουν όσο γίνεται.

Αν δεν υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις,  μια απλή αναδιάρθρωση δανείων όχι μόνο δεν θα επιλύσει κανένα πρόβλημα αλλά θα βάλει την επιχείρηση πιο βαθειά στην κρίση και την τράπεζα πιο βαθειά στο ήδη κόκκινο δάνειο.

Λύσεις που να τους ικανοποιούν όλους δεν υπάρχουν.  Όποιοι επιδιώξουν κάτι τέτοιο θα πρέπει να θυμηθούν τον παλιό ΟΑΕ, τον περιβόητο Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων που στο παρελθόν και  για παραπάνω από 15 χρόνια προσπαθούσε να ανασυγκροτήσει επιχειρήσεις που είχαν προ πολλού πεθάνει.  Και να ληφθεί υπόψη ότι ο ΟΑΕ δημιουργήθηκε και λειτούργησε σε άλλες συνθήκες με την οικονομία τότε να μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και όχι ύφεσης και με το τραπεζικό σύστημα να έχει αρχίσει να μεγαλώνει.

 Τώρα, ούτε οι συνθήκες, ούτε οι δυνατότητες υπάρχουν. Και η κυβέρνηση και οι τράπεζες πρέπει να πάρουν απόφαση ότι πολλές επιχειρήσεις που σήμερα φυτοζωούν, δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους, δεν πληρώνουν τα δάνεια, δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, δεν έχουν πια πελάτες, αυτές οι επιχειρήσεις δεν έχουν και μέλλον.  Μια προσπάθεια διάσωσής τους είναι σαν να ρίχνουν νερό (που δεν το έχουν) στον Πίθο των Δαναϊδων..

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν και σε νέες διαγραφές δανείων, δηλαδή θα χρειαστούν κι άλλα κεφάλαια για να καλύψουν τις νέες τρύπες, κάτι που οι τράπεζες –και δικαίως- ούτε να το σκέφτονται δεν θέλουν.  Όμως είπαμε, ανώδυνες και εύκολες λύσεις χωρίς κόστος δεν υπάρχουν, εκτός κι αν θελήσουν πάλι να κρυφτούν πίσω απ’ το δάχτυλό τους, οπότε μπορούν να πειραματισθούν μ’ ένα νέου τύπου ΟΑΕ για τη νέα γενιά προβληματικών τροφοδοτώντας ένα νέο κύκλο κρίσης μέσα στην κρίση, διαιωνίζοντας τα αδιέξοδα, ως συνήθως.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK