Το σκεπτικό του Αλέκου Τουρκολιά
Γ. Δημητρομανωλάκης

Γ. Δημητρομανωλάκης

Το σκεπτικό του Αλέκου Τουρκολιά

Η απόφαση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας έγινε για τρεις κυρίως λόγους.   Ο πρώτος είναι ότι η τράπεζα χρειάζονταν κεφάλαια τα οποία έπρεπε να τα βρει άμεσα και πάντως στους επόμενους μήνες. Ο δεύτερος ήταν ότι η διοίκηση της τράπεζας εκμεταλλεύτηκε την «δίψα» των ξένων για ελληνικές μετοχές. Είναι γεγονός ότι νωρίτερα Πειραιώς η Alpha  Bank βγαίνοντας στις αγορές μάζεψαν ζεστό χρήμα γύρω στα 3,5  δισ. ευρώ ενδυναμώνοντας τα ίδια τους κεφάλαια και αποπληρώνοντας τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου.

Επιπρόσθετα η Eurobank η οποία επίσης  βρίσκεται σε διαδικασία Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου έχει ήδη εξασφαλίσει «γραπτώς» από την FairFax και τους συμμάχους της 1,35 δισ. ευρώ ενώ εκτιμάται ότι τα υπόλοιπα 1,6 δισ. ευρώ που χρειάζεται ήδη τα έχει συγκεντρώσει (συνολικά η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου είναι περίπου 2,9 δισ ευρω  

Εάν υπολογίσουμε και το ελληνικό δημόσιο που συγκέντρωσε 3 δισ. ευρώ από την έκδοση 5ετους ομολόγου τότε συνάγεται το γεγονός ότι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές έχουν δώσει έως τώρα στην Ελλάδα κοντά στα 9 δισ. ευρώ .  Και όλα αυτά μόλις σε διάστημα 2-3 μηνών.
Ο τρίτος λόγος για την Εθνική Τράπεζα είναι ότι τον Μάιο μόνο μια ευρωπαϊκή  Τράπεζα  «βγαίνει» στις αγορές για να συγκεντρώσει 1, 2 δισ ευρώ. Αντίθετα τον Ιούνιο «βγαίνουν»  στις αγορές 5 ευρωπαϊκές τράπεζες για να συγκεντρώσουν περίπου 14 δισ. ευρώ. Άρα λοιπόν ο Μάιος ήταν η καλύτερη ευκαιρία για την Εθνική Τράπεζα να βγει στις αγορές .  Επιπρόσθετα δεν θα χρειαστεί να  πουλήσει και την Τούρκικη Finasbank .   

Άρα προφανώς το σκεπτικό του επικεφαλής της Εθνικής Αλέκου Τουρκολια ήταν προς την σωστή κατεύθυνση.   
Κλείσιμο

Τι σημαίνουν όλα αυτά:

Ότι η Ελλάδα και οι τράπεζες πουλάνε πλέον σαν «ζεστό ψωμί».  Δεν ξέρω τι θα γίνει σε λίγους μήνες αλλά τώρα πουλάει.

Επιπρόσθετα  δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ενθαρρυμένος από νομισματικές συνθήκες και φοβούμενος τις συνέπειες της επιμένουσας ανεργίας προανήγγειλε κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας, υπαινισσόμενος αγορές ομολόγων, κρατικών και εταιρικών η άλλα μέτρα απευθείας παροχής μακροχρόνιας ρευστότητας στις Τράπεζες με εγγυήσεις χαμηλής διαβάθμισης, ώστε να διευκολυνθούν όλες οι οικονομίες, ακόμη και η ελληνική.

Με άλλα λόγια το περιβάλλον για ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας είναι ευνοϊκότερο από ποτέ τα τελευταία πολλά χρόνια.  Οι συνθήκες επιτρέπουν στην Ευρώπη να ανοίξει τη νομισματική πολιτική της και να ελευθερώσει κρίσιμους χρηματοδοτικούς πόρους ειδικότερα σε χώρες σαν τη δική μας, που  εδώ και χρόνια ζει σε καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ