Εχουμε ανάγκη από αυθεντική ταυτότητα
vgontzas_antonis

Αντώνης Ν. Βγόντζας

Εχουμε ανάγκη από αυθεντική ταυτότητα

Η Ελλάδα έχει πολλές όψεις.

Πριν από 15 μέρες ψήφισε (πλειοψηφικά!) και καταψήφισε (μειοψηφικά!) νομοσχέδιο με πάμπολλες ρυθμίσεις. Μέσα σε λίγες ώρες. Που λίγοι διάβασαν ή και κατανόησαν. Και ακόμη λιγότεροι συζήτησαν.

Οι πολιτικοί μετετράπησαν σε συνταγματολόγους. Και οι συνταγματολόγοι σε πολιτικούς. Μόνο και μόνο για να απολαύσουν κάποια εφήμερη δημοσιότητα και προσχηματική αναγνώριση σε μεγάλα ή, συνηθέστερα, σε μικρά ακροατήρια. Μια θαυμάσια επιστροφή στον ξύλινο πολιτικό λόγο των χειρότερων στιγμών της Μεταπολίτευσης.

Το έγκλημα εισήλθε βίαια και αποκρουστικά και στον πιο πειθαρχημένο, κατά τεκμήριο, χώρο της χώρας. Στις φυλακές. Στυγνός και επικίνδυνος εγκληματίας εκτελεί αβασάνιστα σωφρονιστικό υπάλληλο σε κατάστημα κράτησης υψηλής ασφαλείας. Και λίγες ημέρες μετά δολοφονείται με ανατριχιαστικά βασανιστήρια διαρκείας από πολλούς συναδέλφους του αρχικού θύματος. Στις φυλακές των υπερπληθυσμών που βράζουν. Στις φυλακές των ποικίλων ματαιώσεων, προσωπικών ή συλλογικών, ευρύτερων κατηγοριών συμπολιτών μας.  Η εκτελεστική εξουσία, με τη σημερινή της πολιτική και ιδεολογική διαστρωμάτωση, είναι η μόνη ικανή να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα φαινόμενα του νεοναζισμού και του νεοφασισμού. Προληπτικά και κατασταλτικά. Ταλανίζεται, όμως, από τις φλυαρίες, τις ασυναρτησίες και τα καμώματα κορυφαίου συντονιστικού παράγοντα που έπρεπε να έχει απομακρυνθεί από καιρό. Και όταν τελικώς και καθυστερημένα αποπέμφθηκε, ανατέθηκε ο ιδεολογικός του ρόλος σε πρόσωπα της παρέας και των συζητήσεων του συρμού.

Κλείσιμο
 Τον Μάρτιο του 2010 η Ελλάδα εγκατέλειψε τις αγορές. Κυριολεκτικώς εκδιώχθηκε. Δεν την εμπιστεύονταν οι δανειστές της. Τους είχε παγιδεύσει. Ούτε και οι εταίροι της. Είχαν αφομοιώσει καθυστερημένα τα προηγούμενα ψέματα και πλαστογραφίες. Τέσσερα χρόνια μετά η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές. Με θερμά σχόλια από ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα, τόσο στην Ευρώπη όσο και έξω από αυτή. Με τις μαζορέτες και την προκλητική περιδίνησή τους στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το γεγονός, από μόνο του, είναι «εκρηκτικό». Μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία μιας μακράς και σταθερά επίπονης πορείας τελικής εξόδου από την κρίση. Αν φυσικά στέρξουν και οι τράπεζες, χρηματοδοτώντας τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τους μικρομεσαίους.

Η επιδοκιμασία των πρωτοβουλιών της κεντρικής πολιτικής εξουσίας είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Συνιστά δέσμευση και αποφασιστικό κίνητρο για τη μετέπειτα πορεία της χώρας. Οι διθύραμβοι, όμως, δεν είναι αναγκαίοι. Ειδικά αν εντάξουμε και αυτό το γεγονός στους χρονικούς ορίζοντες της τελευταίας, τουλάχιστον, δεκαετίας. Από την άλλη, μπουχτίσαμε στο «παπατζιλίκι» και στην «μπαρουφολογία» άκαπνων πολιτικών και ανειδίκευτων «ειδικών». Περιηγητών στο υπό πτώχευση πολιτικό λεξιλόγιο του Εμφύλιου και μετεμφυλιακού κράτους και στα φληναφήματα μιας «αργόσχολης τάξης» συνανθρώπων μας.

 Πράγματι, η Ελλάδα έχει πολλές όψεις. Καθεμία αρνείται ή ακυρώνει τις υπόλοιπες. Ή, τουλάχιστον, δεν συμπλέει με αυτές. Είναι τυχαίο το γεγονός αυτό ή αποτελεί ένδειξη ή σφοδρή πιθανολόγηση για πολύ βαθύτερες αντιφάσεις και υφέρπουσες συγκρούσεις; Η αλήθεια είναι απλή. Η Μεταπολίτευση, στη ρωμαλέα της φάση, ένωσε σε μια πλατιά βάση την πολιτική εξουσία και τον λαό. Είχαμε ταυτότητα. Τόσο εσωτερικά όσο και στη διεθνή κοινότητα. Θετική και ελκυστική. Μετά τα συντρίμμια και αποκαΐδια της Μεταπολίτευσης η προσπάθεια εκκίνησης από μια καινούρια αφετηρία θέλει το εντυπωσιακά νέο. Τόσο σε πρόσωπα και παραστάσεις. Οσο και σε ιδέες και λόγο. Που μπορούν να αποκαλύψουν και να εμπνεύσουν οράματα και συστρατεύσεις.

Εχουμε ανάγκη από αυθεντική ταυτότητα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network