Όταν η σάτιρα δίνει τη θέση της στη μισαλλοδοξία
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Όταν η σάτιρα δίνει τη θέση της στη μισαλλοδοξία

Παρ' ότι είμαι  θιασώτης της  έξυπνης  και πρωτοποριακής σάτιρας καθώς θεωρώ ότι είναι μέσα στο DNA μας, η διακωμώδηση όλων αυτών που συμβαίνουν γύρω μας, εν τούτοις σπάνια μπορώ να ανεχτώ το δήθεν χιούμορ και τα σατιρικά κείμενα που προβάλλονται μέσα από την τηλεόραση ή τη σύγχρονη επιθεώρηση  και η οποία καταφανώς βρίσκεται σε παρακμή και σε επίπεδο Δελφινάριου  προκαλώντας γέλιο μόνο σε ένα ειδικό και περιορισμένο κοινό με όπλο κυρίως τη βωμολοχία και  όχι κάποιο σπιρτόζικο και ευρηματικό κείμενο.

Ο  κ. Λάκης Λαζόπουλος ο οποίος έχει  χαράξει τη δική του διαδρομή και σε  αυτό το είδος του θεάματος, με πολλές  είναι  η αλήθεια πετυχημένες στιγμές, εσχάτως  δίνει την εντύπωση ότι έχει χάσει τα αντανακλαστικά του και συγχέει την ετεροβαρή πολιτική τοποθέτηση, με τη σάτιρα.

Συνειδητά ή ασυνείδητα επιλέγει   υπό τον μανδύα της σατιρικής του εκπομπής να καυτηριάζει και ενίοτε  απροκάλυπτα, όλους όσους δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ή  μπορούν να πλήξουν  τον ΣΥΡΙΖΑ.
 Μπορεί η στρατευμένη τέχνη να είναι αποδεκτή  από ένα κομμάτι του κοινού αλλά ακόμα κι αυτή,  υπόκειται σε κάποιους κανόνες και  τηρεί  τα προσχήματα.

 Στην προχθεσινή του εκπομπή ο καλλιτέχνης που άλλοτε έχαιρε μεγάλης αποδοχής, τα έβαλε μεταξύ άλλων και με το Σταύρο Θεοδωράκη γιατί προφανώς όπως δείχνουν οι δημοσκοπικές μετρήσεις, κόβει  ψήφους και από τον ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται να του αποστερεί μια ευρεία νίκη στις επερχόμενες εκλογές.
Κλείσιμο

“Το ποτάμι πηγάζει από το ΠΑΣΟΚ και εκβάλλει στη Ν.Δ” ήταν το αναμφισβήτητο  απόφθεγμα του κ. Λαζόπουλου που θεώρησε προφανώς ότι με αυτό τον τρόπο καταφέρνει ένα διπλό κτύπημα  στον Σταύρο, αφενός γιατί είχε το θράσος να κάνει κόμμα που μπορεί να αποδυναμώσει  το “δικό του” και αφετέρου γιατί  τόλμησε ( ο Σταύρος) λίγο καιρό πριν φτιάξει το “Ποτάμι” του, να αρθρογραφήσει και να κρίνει αρνητικά την εμφάνιση του   πολυσυζητημένου καλλιτέχνη , στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά.

 Δεν στάθηκε όμως μόνο στον Θεοδωράκη. Τα έβαλε και με τους δημοσκόπους καθώς οι μετρήσεις τους  εσχάτως αμφισβητούν την καθαρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και “πριμοδοτούν” το ποτάμι όπως και  τα Μέσα, ενώ δεν θυμάμαι να “σατίριζε” αυτές τις εταιρείες όλους τους προηγούμενους μήνες που έδιναν αέρα στα πανιά του του αγαπημένου του κόμματος.
 Προέτρεψε μάλιστα το κοινό να μην απαντά στις έρευνες γιατί αυτές βγάζουν ότι αποτέλεσμα θέλει να ακούσει αυτός που τις παραγγέλνει και τις πληρώνει.

 Προφανώς παραβλέπει πως πάνω κάτω τα ίδια δείχνουν και οι έρευνες που  παραγγέλνουν και τα φιλικά  προς τον ΣΥΡΙΖΑ Μέσα, όπως η εφημερίδα των Συντακτών.
 Τώρα, αν η  προτροπή προς το κοινό να μην απαντά στις ερωτήσεις των δημοσκόπων, είναι σάτιρα ή αν το Λαζοπουλικό θέσφατο για την πορεία του “Ποταμιού” είναι ένα πολύ έξυπνο αστείο, το αφήνω στην κρίση του καθενός.

Εγώ πάντως, χωρίς να έχω καμιά σχέση, πέραν επαγγελματικής γνωριμίας και ούτε διάθεση υπεράσπισης του Θεοδωράκη, δεν γέλασα καθόλου. Όπως δεν γελώ καθόλου με τα πολιτικά μανιφέστα και  την προπαγάνδα που  ενδύονται με το μανδύα της σατιρικής τέχνης. Ούτε φυσικά  με την  εναλλαγή  των ρόλων, έτσι ώστε όχι μόνο δεν “ποιείται ήθος” αλλά  καλλιεργείται  και μισαλλοδοξία μέσω της ισοπεδωτικής διακωμώδησης των πάντων, πλην των ημετέρων. Και μάλιστα με φθηνό χιούμορ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK