Είναι ο Θεοδωράκης ο... Μπέπε Γκρίλο της Ελλάδας;
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Είναι ο Θεοδωράκης ο... Μπέπε Γκρίλο της Ελλάδας;

Θα είναι «το Ποτάμι» του ελληνικό αντίστοιχο του «Κινήματος 5 αστέρων» του Γκρίλο που κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 25% των ψήφων στις ιταλικές εκλογές του 2013 ανατρέποντας ακόμη και τα πιο αισιόδοξα προγνωστικά;

Έχει τέτοιο ορμητικό ρεύμα «το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη ώστε να γίνει... λαοθάλασσα;

«Το Ποτάμι» είναι απολίτικο. Το παραδέχθηκε ευθέως ο Σταύρος Θεοδωρακης όταν είπε ότι το κόμμα του είναι ένα κίνημα που... κλέβει ιδέες και από την αριστερά και από την φιλελεύθερους. Δέχθηκε μεγάλη κριτική γι' αυτή του την παραδοχή ο δημοσιογράφος που θέλει να γίνει πολιτικός αρχηγός ότι δεν έχει σταθερές απόψεις ούτε και θέσεις κρυστάλλινες. Ο αντίλογος είναι ότι με την τοποθέτησή του αυτή θέλησε να δείξει ότι δεν είναι δογματικός και ότι όλες οι πτέρυγες του πολιτικού φάσματος έχουν ιδέες που μπορεί να είναι αποτελεσματικές, εφαρμόσιμες και προς το συμφέρον του λαού, αρκεί κάποιος να μπορεί α συνθέσει διαφορετικές πολιτικές.

«Το Ποτάμι» δεν ξέρει ακόμη με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Συζήτηση μεγάλη έγινε όταν κάποιοι από τους αθρώπους στους οποίους ο Θοδωράκης αναφέρθηκε ονομαστικά ως τα πρόσωπα που στηρίζουν το εγχείρημά του ξεκαθάρισαν ότι δεν πολιτεύονται. Άλλος γιατί παραμένει αφοσιωμένος «στον άντρα του και στα βιβλία του», όπως είπε ο Αύγουστος Κορτώ προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, άλλος -καλή ώρα ο σκιτσογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης- διευκρίνισε ότι δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, ούτε σκοπεύει να είναι υποψήφιος με «το Ποτάμι» γιατί ανήκει στη δημοσιογραφία.

Κλείσιμο
Μα δεν ήταν ράπισμα για το Θεοδωράκη οι αρνήσεις στελεχών που κατονόμασε περίπου σαν στελέχη του κόμματος του; Δεν δείχνουν αφερεγγυότητα οι διαψεύσεις αυτές; Και στο κάτω-κάτω αν ο Θεοδωράκης είπε ότι τον στηρίζουν άνθρωποι που λίγες ώρες μετά ξεκαθάρισαν ότι δεν πολιτεύονται μαζί του πώς να τον εμπιστευτούν οι υπόλοιποι; Δεν δείχνει προχειρότητα το γράψε-σβήσε ονομάτων και στελεχών που θα πλαισιώσουν το νέο κίνημα;
Νομίζω ότι οι ενδείξεις για την απήχηση που έχει «το Ποτάμι», όπως καταγράφονται στα γκάλοπ δείχνει ότι οι πολίτες λίγο ενδιαφέρονται για πρόσωπα.

Ο λαός διψά για καινούρια κόμματα που δεν θα έχουν σχέση με το παλαιό πολιτικό σύστημα.

Το πρόβλημα, σε περίπτωση που δεν έχει γίνει αντιληπτό έπειτα από 5 χρόνια μεγάλης κρίσης που έχει μεταμορφώσει την Ελλάδα, είναι σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Και παρά το γεγονός ότι ο λαλίστατος αλλά και σε κάποιο βαθμό λαϊκιστής Θεοδωράκης ακόμη δεν το έχει σχηματοποιήσει σε μία δήλωση, ο κόσμος θέλει να αλλάξει το πολιτικό προσωπικό. Οι σημερινοί πολιτικοί, στο σύνολό τους σχεδόν, αντιπροσωπεύουν το παλαιό, έχουν καταντήσει συνωνυμο της φαυλότητας και της διαφθοράς που κατά κύριο λόγο έφεραν την οικονομική κατάρρευση και τη χρεοκοπία.

Το χειρότερο είναι ότι ακόμη και σήμερα το πολιτικό προσωπικό στο σύνολό του δεν έχει καταλάβει το παραμικρό. Διεφθαρμένοι, φαύλοι, καταχράστηκαν την εξουσία για να φτιάξουν προσωπικές περιουσίες, έπαιρναν μίζες, ήταν ανίκανοι να επεξεργαστούν ακόμη και απλά προβλήματα προτείνοντας λύσεις. Αυτά πιστεύει ο λαός.

Σήμερα οι πολιτικοί συνεχίζουν να δίνουν μάχες οπισθοφυλακών περί... πάρτης. Την μια για να μην μειωθούν οι μισθοί και τα προνόμιά τους, αυτοί που εισπράττουν κάθε μήνα τον ίδιο μισθό που παίρνουν σήμερα και οι βουλευτές της αγγλικής βουλής - μόνο που οι δικοί μας κλαίγονται ότι δεν τα βγάζουν πέρα και μας παραμυθιάζουν ότι κάνουν το σκ...ο τους παξιμάδι για να ζήσουν!

Παλαιοκομματικοί, οι σημερινοί βουλευτές πολεμούν την μια για να μην καταργηθεί η μονιμότητα στο Δημόσιο, την άλλη για να μην κλείσει ο οργανισμός «ο Γερος του Μοριά», την τρίτη για να μην φορολογηθούν οι αγρότες ακόμη κι αν πρόκειται για επιχειρηματίες που έχουν τρελά έσοδα (κατι που μπορεί να αποδειχθεί από τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν) και άρα οφείλουν να πληρώσουν φόρο επί του παραγόμενου προϊόντος, και η λίστα δεν έχει τέλος.

Τι έχουν προτείνει οι βουλευτές για την μείωση της ανεργίας; Δεν έχουν άραγε την παραμικρή ιδέα για το πώς θα ξαναβρούν δουλειά ενάμιση εκατομμύριο Ελληνες που είτε τρώνε τα έτοιμα ρευστοποιώντας τα περιουσιακά τους στοιχεία, είτε στηρίζονται από τους συνταξιούχους γονείς, είτε ζουν χάρη στα συσσίτια και στηφιλανθρωπική δράση της Εκκλησίας;

Το πρόβλημα είναι το σημερινό πολιτικό προσωπικό. Αυτό έχουν δείξει οι πολίτες στρεφόμενοι σε νέα κινήματα, σε κόμματα διαμαρτυρίας, σε όσους κραυγάζουν «εμείς δεν κλέψαμε». Και εφ' όσον συνεχίσει να δείχνει πως ούτε ακούει, ούτε καταλαβαίνει, το σημερινό πολιτικό σύστημα νομοτελειακά θα... σαρωθεί με εντολή του ελληνικού λαού, είτε από «το Ποτάμι», είτε απ' όποιον άλλο δείξει ότι έχει επαφή με την κοινωνία.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα