Δεν τόλμησαν. Ας τολμήσει η κοινωνία
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Δεν τόλμησαν. Ας τολμήσει η κοινωνία

Δεν τόλμησε τελικά η συγκυβέρνηση να αλλάξει το εκλογικό σύστημα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, παρά τις πανηγυρικές εξαγγελίες προ εξαμήνου.

Και όπως φαίνεται, πάμε στις εκλογές με το ίδιο εκλογικό σύστημα. Παραταξιακά ψηφοδέλτια, πλειοψηφίες στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες χωρίς σταυρό και όλα καλά. Θεσμική ατολμία που στερεί την κοινωνία από την αναγκαία σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ανανέωση προσώπων και πρακτικών στο πολιτικό σκηνικό. Σκέφτηκαν προφανώς οι αρμόδιοι: «Δεν θες να ξεπηδήσουν τίποτα φιντάνια, να ανατρέψουν τα κατεστημένα και να μας στείλουν σπίτι μας».

Αν όμως δεν τόλμησε η εξουσία, καιρός να τολμήσουν οι πολίτες. Να βγουν μπροστά νέοι και φρέσκοι στην ηλικία και στο μυαλό, με άλλη νοοτροπία, με ιδέες, όραμα, φαντασία και να ταράξουν τα νερά. Να ανανεωθεί το πολιτικό σκηνικό από κάτω, από τις τοπικές κοινωνίες. Να πάρουν στα χέρια τους τα νήματα άλλοι άνθρωποι και να στείλουν επιτέλους στην σύνταξη τα πρόσωπα που σε τοπικό και εθνικό επίπεδο κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 30-40 χρόνια, με τα αποτελέσματα που ζούμε. Μέχρι σήμερα η ανανέωση προσώπων γινόταν μέσα από τους κομματικούς σχηματισμούς με πρόσωπα που μαθήτευαν στους παλιούς δασκάλους της συναλλαγής και της πελατειακής προσέγγισης της πολιτικής. Και δεν άλλαζε τίποτα. Σήμερα, όμως τα κόμματα κατέρρευσαν και δεν μπορούν να επιβάλουν την εκλογή προσώπων. Πριν από λίγα χρόνια οι υποψήφιοι κινητοποιούσαν λυτούς και δεμένους για να πάρουν το περιβόητο «χρίσμα», που έδινε στον υποψήφιο τη βάση στην οποία στήριζε την εκλογή του. Σήμερα ειδικά όσοι είναι προσανατολισμένοι στον μεσαίο αστικό χώρο παρακαλάνε να μην τους δοθεί επίσημη κομματική στήριξη, που τη θεωρούν αρνητική. Να είναι ή να φαίνονται ανεξάρτητοι. Εξαίρεση η κομμουνιστική και η δήθεν Αριστερά που επιμένει στην παραδοσιακή, ακραία συντηρητική, κομματική στήριξη των τοπικών αρχόντων, για πολιτική εκμετάλλευση του αποτελέσματος σε κεντρικό επίπεδο.

Επειδή όμως, κύριοι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, η ανεξαρτησία δεν μπορεί να είναι πια στα λόγια, αλλά να φαίνεται στην πράξη, τολμήστε να την αποδείξετε με τις επιλογές σας. Αγνοήστε τις κομματικές υποδείξεις και τους παραδοσιακούς πολιτευόμενους με τις προίκες που (δήθεν πια) κουβαλάνε. Επιλέξτε πρόσωπα φρέσκα, καθαρά, άσπιλα και αμόλυντα, πρόσωπα που να έχουν κάτι να πουν και να δώσουν. Πρόσωπα από την αγορά και την κοινωνία. Πρόσωπα που έχουν καταξιωθεί με τη δουλειά και την προκοπή τους. Δώστε βήμα σε νέους ανθρώπους που έχουν δώσει δείγμα καθαρής και δυνατής γραφής. Και η κοινωνία θα σας δικαιώσει. Μπούχτισε από τα ίδια και τα ίδια, από τον ξύλινο λόγο και τους μόνιμους εκπροσώπους που έχουν καταντήσει «δημοσυντήρητοι». Ωρίμασε από τα πάθη της. Περιμένει την ελπίδα σε όλα τα επίπεδα. Δείξτε ότι έχετε ομάδα που ανοίγει ορίζοντες και δίνει ελπίδα για το αύριο και τα αποτελέσματα θα σας κάνουν να τρίβετε τα μάτια σας. Αυτό σημαίνει σήμερα προοδευτική αντίληψη.

Κλείσιμο
Γιατί προοδευτικός είναι ο ριζοσπάστης που ανοίγει δρόμους, ανακατεύει την τράπουλα και ταράζει τα λιμνάζοντα νερά. Αυτός που τολμά. Αντίθετα, συντηρητικός είναι αυτός που πολιτεύεται με τις καθιερωμένες λαϊκίστικες πρακτικές και μεθόδους στη λογική του «μη θίγετε τα κακώς κείμενα». Η προοδευτικότητα δεν σχετίζεται πλέον με την ιδεολογία που διατυμπανίζουν και από τους μύθους που έβαλαν στο μυαλό μας τόσα χρόνια κάποιοι έμποροι ιδεών. Τολμήστε λοιπόν. Δώστε αυτό που λείπει από τον τόπο μας σήμερα περισσότερο από κάθε φορά. Ελπίδα και προοπτική.

* Ο κ. Γιώργος Δ. Ανδρέου είναι δικηγόρος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα