Αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα ποιος θα το πάρει;
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα ποιος θα το πάρει;

Θυσία στους εκλογικούς τακτικισμούς ή υποθήκη για το μέλλον; Πώς θα διανεμηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα που η κυβέρνηση αναμένει πώς και πώς να επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία;

Ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα μοιραστεί για την ενίσχυση εκείνων που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση και τη φορολαίλαπα της τελευταίας τετραετίας. Κατά τον Αντώνη Σαμαρά αυτοί που έχουν υποστεί τις πιο βαριές απώλειες είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ένστολοι.
 
Με απλά λόγια κάθε ένας από τους ανήκοντες στις κατηγορίες αυτές θα λάβει ένα μικρό ποσό ως μηνιαία εισοδηματική ενίσχυση. Ισως κάποιοι στο πρωθυπουργικό περιβάλλον θεωρούν ότι με μια αύξηση περίπου 50 ευρώ μηνιαίως στις περιφερειακές, αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές οι κοινωνικές κατηγορίες που θα ωφεληθούν θα υπερψηφίσουν την κυβέρνηση. Με το αντίστοιχο τρικ που είχε εφαρμόσει ο Κώστας Σημίτης το 2000, ενισχύοντας με περίπου 50 ευρώ κάθε αγρότη, το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει οριακά τις εκλογές του 2000. (Αυτό τουλάχιστον πίστευαν και πιστεύουν ορισμένοι στο ΠΑΣΟΚ ότι ήταν το κόλπο που έδωσε τις εκλογές του 2000 στον Κ.Σημίτη).
 
Σήμερα τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Η οικονομική κατάσταση είναι ασύγκριτα πιο δύσκολη. Και κυρίως, περίπου 1,5 εκατομμύρια Ελλήνων είναι άνεργοι και κινδυνεύουν να τεθούν στο περιθώριο της κοινωνίας για πολύ καιρό.
 
Κλείσιμο
Η απορία μου είναι η εξής: Ποιοι είναι πρώτ' απ' όλους αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση; Δεν είναι οι άνεργοι; Δεν είναι εκείνοι που δεν έχουν δουλειά και θέλουν μόνο λίγα χρόνια για να συμπληρώσουν τα συντάξιμα έτη; Δεν χτυπήθηκαν οι νέοι που δεν μπορούν να βρουν δουλειά και είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν ωρομίσθιοι, με μπλοκάκι, χωρίς ασφάλιση και χωρίς ένσημα προσφέροντας μαύρη εργασία για να βγάλουν τα προς το ζειν;
 
Δεν πρέπει να τίθεται καν συζήτηση για την αναγκαιότητα στήριξης και διανομής του πλεονάσματος σε όσους έχουν τις μεγαλύτερες και πιο πιεστικές ανάγκες.
 
Πώς όμως πρέπει να μοιραστεί το πρωτογενές πλεόνασμα; Πρέπει να το κάνουμε... κόλυβα και να το μοιράσουμε χωρίς στρατηγική χωρίς να έχουμε υπολογίσει πώς μπορεί να αποκτήσει πολλαπλασιαστική δύναμη; Τι θα κάνουν όσοι πάρουν αύξηση 50 ευρώ; Θα αγοράσουν πιθανώς περισσότερα καταναλωτικά αγαθά. Εχει αποδειχθεί όμως ότι η αύξηση της ζήτησης δεν δημιουργεί ανάπτυξη και δεν οδηγεί σε ανάκαμψη.
 
Αφήνω κατά μέρους τις πιέσεις της Τρόικας ότι θα πρέπει να διανεμηθεί μόνο ένα μικρό μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος και με το υπόλοιπο να δημιουργηθεί ένα μικρό αποθεματικό για το μέλλον.
 
Πώς θα αξιοποιηθεί το πλεόνασμα για να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας; Πώς θα βοηθηθούν οι άνεργοι που είναι εκτός δουλειάς για περισσότερο από 12 μήνες και δεν εισπράττουν ούτε καν επίδομα;
 
Αν δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα ευκαιριακά και να μιλάμε σε λίγο καιρό για ακόμη μια χαμένη ευκαιρία το πλεόνασμα θα πρέπει να κατευθυνθεί σε ό,τι επανεκκινεί την ανάπτυξη. Θα πρεπει για παράδειγμα να μειωθούν οι εισφορές για να δημιουργηθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Και αν μη τι άλλο, οι αποφάσεις δεν πρέπει να ληφθούν ερήμην της κοινωνίας και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Για το θέμα της διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος θα μπορούσε να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση στη Βουλή, όπου θα ακουστούν τα εκατέρωθεν επιχειρήματα και θα επιλεγούν οι καλύτερες λύσεις. 
 
Γιατί σήμερα το σημαντικότερο ζήτημα είναι να ξαναρχίσει να λειτουργεί η οικονομία ώστε να ανοίξουν δουλειές. Και ο πιο ψυχρός ορθολογιστής μπορεί να καταλάβει ότι οι άνεργοι δεν μπορούν να πληρώνουν φόρους, ούτε να καταναλωνουν. Αρα το ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολεί πρωτ' απ' όλα είναι πώς θα δημιουργηθόύν θέσεις εργασίας.-
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ