Ερωτας και πολιτική
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Ερωτας και πολιτική

Ενα από τα βασικά ένστικτα του ανθρώπου είναι το ερωτικό, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την αναπαραγωγική διαδικασία και επομένως με τη διαιώνιση του είδους.

 Για τον λόγο αυτό η φύση έχει θωρακίσει αυτό το ένστικτο με βασικές εγκεφαλικές και ορμονικές λειτουργίες που καθοδηγούν την ερωτική συμπεριφορά. Ο Οτο Γκρος ήταν ένας Αυστριακός ψυχαναλυτής, μαθητής του Φρόιντ, και πίστευε πως, αν ο άνθρωπος καταπιέζει τα σεξουαλικά του ένστικτα, δεν θα κατακτήσει ποτέ την ελευθερία. «Το να καταπιέζεις τον εαυτό σου σημαίνει ότι τον καταδικάζεις να εκπληρώσει ένα μονάχα μέρος των ψυχικών δυνατοτήτων του», έγραφε. Ο Γιουνγκ από την άλλη (αυτός ο μεγάλος της ψυχανάλυσης) αντέτεινε ότι το να μην καταπιέζεις τον εαυτό σου έχει ως συνέπεια την απελευθέρωση κάθε είδους επικίνδυνων και καταστρεπτικών δυνάμεων. Τι θα συμβεί, με άλλα λόγια, αν κάποιος αποφασίσει να «πιει νερό» και να υποκύψει στην ερωτική επιθυμία σύναψης σχέσης με σύντροφο ενάντια στα κοινωνικά και θρησκευτικά «πιστεύω»;

Βέβαια για τους απλούς πολίτες η ερωτική συμπεριφορά είναι πιο διαχειρίσιμη, με την έννοια ότι είναι σχετικά εύκολο να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της επιθυμίας, της δράσης και του κοινωνικού περιβάλλοντος. Το πρόβλημα όμως προκύπτει με την ανάλογη ερωτική συμπεριφορά των δημοσίων προσώπων και ειδικότερα των κορυφαίων πολιτικών. Και τούτο γιατί ευρίσκονται συνεχώς κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας. Και το πρόβλημα αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο  σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, αφού η τεχνολογία παρέχει μεθόδους παρακολούθησης και διάδοσης της πληροφορίας και της εικόνας ταχύτατα και ανεμπόδιστα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Παραδείγματα κοινωνικά αμφιλεγόμενης ερωτικής συμπεριφοράς κορυφαίων πολιτικών προσώπων υπάρχουν πάρα πολλά στην παλαιότερη Ιστορία αλλά και την πρόσφατη. Για να μην ανατρέξουμε στον Τρωικό Πόλεμο, στην Αρχαία Αθήνα, στη Ρώμη, στην Κλεοπάτρα της Αιγύπτου και στο Βυζάντιο, αλλά να αναφέρουμε ορισμένα γνωστά παραδείγματα από την πολύ πρόσφατη Ιστορία. Οι ερωτικές σχέσεις του μεγάλου Αμερικανού προέδρου Κένεντι. Η περιπέτεια του επίσης επιτυχημένου Αμερικανού προέδρου Κλίντον. Η τραγική ιστορία της πριγκίπισσας Νταϊάνα της Μεγάλης Βρετανίας. Η παράνομη σχέση και η εκτός γάμου κόρη του Γάλλου προέδρου Μιτεράν. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου με την ιδιαίτερη σεξουαλική συμπεριφορά ή ο προηγούμενος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας...

Κλείσιμο
Αλλά και στην πατρίδα μας υπάρχουν διαχρονικά πολλά παραδείγματα. Το πιο συζητημένο πρόσφατα αφορά τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου.

Επομένως η ερωτική συμπεριφορά των κορυφαίων πολιτικών δεν διαφέρει, και δεν θα μπορούσε άλλωστε, από τη συμπεριφορά του κάθε ανθρώπου. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η συμπεριφορά αυτή θα πρέπει να είναι σε αρμονία με τις κοινωνικές, ηθικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις που  επικρατούν τη δεδομένη χρονική περίοδο στην κοινωνία όπου ο πολιτικός δραστηριοποιείται.

Η αμερικανική κοινωνία είναι αυστηρά συντηρητική και απαιτεί πολιτικούς και ηγέτες πρότυπα της παραδοσιακής αμερικανικής οικογένειας. Την πεποίθηση αυτή την έχει θωρακίσει και η Πολιτεία με το αυστηρότατο νομικό πλαίσιο που αφορά ακόμα και τη σεξουαλική παρενόχληση.

 Θύμα αυτού του νομικού πλαισίου ήταν και ο φέρελπις Γάλλος πολιτικός Στρος-Καν!

Στην Ευρώπη αντιθέτως, την ήπειρο όπου δόθηκαν αγώνες και κατακτήθηκαν τα ατομικά δικαιώματα του σύγχρονου ανθρώπου, αναγνωρίζεται ακόμα και στον κορυφαίο πολιτικό το δικαίωμα στην ερωτική ζωή, αρκεί να μην  προκαλεί υπερβολικά τους πολίτες, ή ακριβέστερα τις ομάδες των πολιτών που διατηρούν διαφορετική άποψη για το θέμα.

Αυτό ισχύει και για τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Το ίδιο ισχύει και στην πατρίδα μας.

* Ο κ. Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης είναι καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ