Oι «μοντέρνες» ιδέες που χρειάζεται σήμερα η οικονομία
Γ. Δημητρομανωλάκης

Γ. Δημητρομανωλάκης

Oι «μοντέρνες» ιδέες που χρειάζεται σήμερα η οικονομία

Το σίγουρο είναι ότι ανάμεσα στους πολιτικούς υπάρχουν και κάποιοι που έχουν μοντέρνες ιδέες . Πολιτικοί που εργάζονται συνεχώς όχι σκεπτόμενοι την καρέκλα τους άλλα το κοινό καλό.  Όλες οι πληροφορίες των δημοσιογράφων που συνομιλούν με τον πρωθυπουργό αναφέρουν ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει να αναμορφώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το ζήτημα είναι ποια πρόσωπα θα αποτελούν το νέο επιτελείο αν φυσικά υπάρξουν αλλαγές άμεσα.

Το μόνο βέβαιο είναι η ελληνική οικονομία για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο που έχει εισέλθει χρειάζεται νέες ιδέες και γρήγορες κινήσεις.  Οι υπέρογκοι φόροι έχουν γονατίσει  τα νοικοκυριά και δεν φέρνουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα παρά το ότι πληρώνονται ένα δεκάδες χιλιάδες «άχρηστοι»  δημόσιοι υπάλληλοι.   Η ελληνική οικονομία αποτελεί μια έρημο μετριότητας την οποία έχουν εγκαταλείψει όλοι οι δημιουργικοί άνθρωποι . Το ελληνικό οικονομικό μοντέλο έχει φτάσει πια στο σημείο που απωθεί το κεφάλαιο και το ταλέντο. Το ελληνικό δημόσιο απορροφά πολύ μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ πνίγοντας την οικονομία ενώ η φορολογία των επιχειρήσεων παραμένει υψηλή.  Πρακτικά δηλαδή τα τελευταία 4 χρόνια τρόικα και κυβερνήσεις αντικατέστησαν την μεταρρύθμιση με υψηλότερους φόρους.

Αυτό που λένε οι άνθρωποι της αγοράς είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο οικονομικής πολιτικής που απαιτεί αλλαγές και να πετύχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα που προκάλεσε η τρόικα. Δηλαδή να αντικαταστήσει τους υψηλούς φόρους με τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αναιμική οικονομική ανάπτυξη που εκτιμάται ότι θα υπάρχει για το 2014 και το 2105 και να μειωθεί  η υψηλή ανεργία.   Αναμφίβολα ο κ. Σαμαράς δεν προκάλεσε αυτά τα προβλήματα η εν πάση περίπτωση δεν τα προκάλεσε όλα.

Όμως το ζήτημα είναι τι γίνεται από εδώ και στο εξής:
Ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να διαδραματίσει καίριο ρόλο είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικουρας .
Κλείσιμο

Ο ίδιος θεωρείται από φίλους και εχθρούς ότι είναι ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε μια θέση που χρειάζονται γνώσεις κύρος και αντοχή. 

Δικιά του ιδέα ήταν να μοιραστούν 17 έκ ευρω που επεστράφησαν από τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων σε φοιτητές που έχουν προβλήματα υγείας αντί να μοιραστούν για παράδειγμα σε κάποιους συνταξιούχους.  Ο κ. Σταικουρας ήταν ο άνθρωπος που έφτιαξε από την αρχή έως το τέλος τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 άλλα και επέβαλε δια ροπάλου την υποχρέωση σε όλες τις ΔΕΚΟ να καταρτίζουν ετήσιους προϋπολογισμούς. Πρακτικά δηλαδή έχει βάλει σε τάξη τα οικονομικά πολλών ΔΕΚΟ.

Ο Σταικουρας όπως λένε οι συνομιλητές του είναι μεθοδικός την ξέρει την δουλειά και έχει «μοντέρνες» ιδέες . Μένει να δούμε ποιες θα είναι οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ