BlackRock, ευρωεκλογές και φτώχεια
Nikolopoulos

Γρ. Νικολόπουλος

BlackRock, ευρωεκλογές και φτώχεια

Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν φέτος την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το επίπεδο της φτώχειας μας (πέραν φυσικά της πολιτικής αστάθειας, αν και όποτε αυτή εκδηλωθεί).

 Ο πρώτος και κοντινότερος χρονικά είναι η έκθεση της ΒlackRock για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και ο δεύτερος, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στο σύνολο της Ευρώπης.

Η έκθεση της BlackRock θα καθορίσει το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για να καλύψουν τις επισφάλειές τους. Οι τραπεζίτες εκτιμούσαν πριν από λίγους μήνες ότι υπήρχαν τρία σενάρια. Τα καλό που προέβλεπε επισφάλειες και ανάγκες κεφαλαίων συνολικά 5 δισ. ευρώ, το μέτριο που προέβλεπε 7 δισ. ευρώ και το κακό που ανέβαζε το ποσό στα 9-10 δισ. ευρώ. Τώρα υπάρχουν μόνο τα δύο: το μέτριο και το κακό. Η BlackRock έστειλε την έκθεσή της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εκείνη την επέστρεψε ως απαράδεκτα ήπια, ζητώντας από την ελεγκτική εταιρεία να την ξαναφτιάξει σε πιο ρεαλιστική βάση. Αυτό σημαίνει ότι πάμε για 7 δισ. ευρώ και ίσως -ας ελπίσουμε όχι- για 9 ή 10 δισ. ευρώ κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Το ποσό που τελικά θα αποφασιστεί επηρεάζει άμεσα την ελληνική οικονομία συνολικά διότι σήμερα περισσεύουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) 9 δισ. ευρώ, από τα οποία η κυβέρνηση ευελπιστούσε ότι θα ξοδέψει τα 5 δισ. για τις τράπεζες και θα μετέφερε τα υπόλοιπα 4 δισ. στον Προϋπολογισμό ώστε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό και να μην αναγκαστεί να πάρει νέα μέτρα. Ανάλογα λοιπόν με το ποιο θα είναι το ποσό που θα διατεθεί στις τράπεζες, θα περισσέψουν και κάποια χρήματα για τον Προϋπολογισμό.

Είναι προφανές ότι όσο λιγότερα περισσέψουν τόσο χειρότερα για μας τους υπόλοιπους. Κατά τα άλλα, το πόρισμα της BlackRock, σε όποιο ύψος κι αν διαμορφωθεί, θα σηματοδοτήσει περαιτέρω μείωση της ρευστότητας των τραπεζών, λιγότερα δάνεια και «τράβηγμα της πρίζας» από επιχειρήσεις που χρωστάνε πολλά και δεν έχουν προοπτική επιβίωσης, δηλαδή κλείσιμο και άλλων επιχειρήσεων, μικρών, μεσαίων ακόμη και μεγάλων, ή πολύ μεγάλων. Με λίγα λόγια, από την BlackRock εξαρτάται το μέλλον των τραπεζών και των επιχειρήσεων και αν λάβουμε υπόψη ότι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος πριν από μία εβδομάδα πρότεινε εναλλακτικές μεθόδους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, εκτός τραπεζικού συστήματος, υποθέτουμε ότι κάτι βλέπει να έρχεται, μάλλον δυσάρεστο.

Κλείσιμο
Ο δεύτερος παράγοντας, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θα επηρεάσει άμεσα πολιτικά την εγχώρια σκηνή διότι, αν δούμε καταποντισμό της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και μεγάλη άνοδο της αντιπολίτευσης, δεξιάς και αριστεράς, θα είναι δύσκολη η παραμονή της συγκυβέρνησης στην εξουσία και θα οδηγηθούμε αργά, ή μάλλον πιο γρήγορα, σε εθνικές εκλογές. Αυτό είναι προφανές, όμως η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις εκλογές του Μαΐου μπορεί τελικά και να μας ευνοήσει.

Το ευνοϊκό σενάριο είναι ουσιαστικά μια ελπίδα ότι αν οι ευρωσκεπτικιστές ανέβουν πολύ στις ευρωεκλογές, τότε ενδέχεται να υπάρξει μια στροφή σε πιο χαλαρές πολιτικές και εγκατάλειψη του δόγματος της αυστηρής λιτότητας, με παράλληλη επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία ευρωπαϊκών προϋπολογισμών, την έκδοση ευρωομολόγων, ακόμη και για αλλαγή νομισματικής πολιτικής και τύπωμα χρήματος που θα ανακούφιζε κάπως τους προϋπολογισμούς του Νότου. Σημειώνεται ότι όλα αυτά θα εξεταστούν στην Ευρώπη τον Ιούνιο αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων που θα μεταβληθούν με τις ευρωεκλογές του Μαΐου θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις.


Οι δύο αυτοί παράγοντες, δηλαδή η έκθεση της BlackRock άμεσα και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε ευρωπαϊκό -και όχι μόνο ελληνικό- επίπεδο, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για το μέλλον, το άμεσο και το απώτερο, της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια της καθημερινότητας στην Ελλάδα. Οι επιπτώσεις τους στην αγορά, στη ρευστότητα, στο μέλλον των επιχειρήσεων, στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των τραπεζών, στην τακτική των τραπεζών έναντι των δανειοληπτών, στις τιμές των μετοχών και τις αξίες της περιουσίας, στις θέσεις εργασίας αλλά και τους μισθούς, στις συντάξεις και τους φόρους θα καθορίσουν τελικά το επίπεδο φτώχειας που θα επικρατήσει στην Ελλάδα φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ