Πολίτες χωρίς ελπίδα
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Πολίτες χωρίς ελπίδα

Αν διαβάσει κανείς με προσοχή τη σημερινή δημοσκόπηση της Alco που δημοσιεύεται στο «ΘΕΜΑ», θα βγάλει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι πολίτες, οργισμένοι, ταλαιπωρημένοι, φοβισμένοι και πλήρως αποπροσανατολισμένοι, δεν πιστεύουν πουθενά

Πρώτα απ’ όλα, ας δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πλέον πρώτο κόμμα σταθερά εδώ και περίπου δύο μήνες, είτε με 1 είτε με 3,5 μονάδες, και λογικό και θεμιτό είναι να μιλάει πλέον για εξουσία. Αν δει κανείς τις ερωτήσεις που επικεντρώνονται στην επόμενη μέρα για τη ζωή των Ελλήνων επί διακυβερνήσεώς του, σχεδόν το 70% δεν πιστεύει ότι θα είναι καλύτερη. Αρα ψηφίζουν αρνητικά γιατί απηύδησαν από Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.

Κάποτε έφτανε να θριαμβεύσει ένα κόμμα κι ένας αρχηγός με την αρνητική ψήφο του κόσμου για τον προκάτοχό του. Θα πρέπει να σκεφτούν καλά εκεί στην Κουμουνδούρου αν θα ισχύσει αυτό τώρα, μια και οι συνθήκες είναι διαφορετικές, οι εξελίξεις και οι μεταμορφώσεις της κοινωνίας ραγδαίες, οβιδιακές. Ο Τσίπρας ψαρεύει στην οργή του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων. Μπορεί να ψαρέψει και στην αγωνία για επιβίωση των υπόλοιπων 3,5 εκατομμυρίων που ακόμα έχουν μια δουλειά; Αν το καταφέρει τους επόμενους μήνες, τότε ο δρόμος έως τον θρίαμβο είναι ασφαλής και σχετικά εύκολος. Τι θα γίνει μετά, όταν ξεκινήσει να κυβερνάει, βέβαια, είναι άλλο θέμα.

Περίπου το ίδιο πρόβλημα έχει και η Ν.Δ., αν και κυβερνάει. Ολο και λιγότεροι πιστεύουν πλέον ότι μπορεί να φύγουμε από την ύφεση, να μειωθούν οι φόροι, να περνούν καλύτερα στο μέλλον και φυσικά να βρουν δουλειά. Δεν υπάρχει ούτε μία νότα αισιοδοξίας στις απαντήσεις του κόσμου για την κυβέρνηση. Η Ν.Δ., με εταίρο το ΠΑΣΟΚ και υπό την υπάρχουσα σύνθεση και κατάσταση, ένα και μόνο πράγμα φαίνεται να μπορεί να κάνει. Να πάει γρήγορα σε εκλογές για να μην υποστεί κι άλλη φθορά και χάσει -πανηγυρικά- από την αρνητική ψήφο προς ΣΥΡΙΖΑ.

Ολοι οι άλλοι και ειδικά οι πιθανοί μπαλαντέρ του πρώτου ή του δεύτερου κόμματος σε κυβέρνηση συνεργασίας, δηλαδή ΑΝ.ΕΛ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ., είναι μεταξύ... φθοράς και έξω από τη Βουλή. Αρα θα εξαρτηθεί από το πότε θα γίνουν εκλογές - όσο πιο αργά τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν.

Σε κάθε περίπτωση, οι γρήγορες εκλογές μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφέρουν και... ας μη δείχνει να το καταλαβαίνει. Η διαδικασία διακυβέρνησης μήνα με τον μήνα λιώνει τα πάντα. Και για αρκετό καιρό ακόμα θα λιώνει και την επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ