Ο Θεοχαρης , το Facebook , και η μείωση των προστίμων ..Να ένα καλό νέο ….
Γ. Δημητρομανωλάκης

Γ. Δημητρομανωλάκης

Ο Θεοχαρης , το Facebook , και η μείωση των προστίμων ..Να ένα καλό νέο ….


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα πρόστιμα που υπάρχουν στην φορολογία είναι πολύ μεγάλα.  Διαβάστε για παράδειγμα τι πόσταραν χθες το απόγευμα στο Facebook 4 φοροτεχνικοί οι οποίοι ήταν λάβροι εναντίον του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης:  «Δεν μπορεί ένας ολόκληρος κλάδος Λογιστών -Φοροτεχνικών να μην Εχει δικαίωμα να αρρωστήσει, να ξεχάσει , να αμελήσει . Γιατι μας τιμωρείται με αυτό τον τρόπο ; Αναστείλετε τις αποφάσεις για τα πρόστιμα στο ΦΠΑ - και τις μήνιες συγκεντρωτικές που μπορεί να γίνουν τριμηνιαίες…

 
Άλλα δεν είναι μόνο αυτό . Τις προηγουμενες ημέρες η  Ένωση των Φοροτεχνικών σε συνέδριο της υποστήριξε ότι «τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά και απέναντί τους δεν θα αντέξει ούτε η τελευταία υγιής επιχείρηση που έχει απομείνει» ενώ η επιβολή τους θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα – όπως εκτιμήθηκε- την άμεση διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών φορολογουμένων προς το Δημόσιο από τα 63 δισ. ευρώ στα 70 δισ. ευρώ. 

Στην εκδήλωση της ΠΟΦΕΕ παρουσιάστηκαν αναλυτικά παραδείγματα για τις συνέπειες της ενεργοποίησης των νέων προστίμων και ειδικότερα:

- Εταιρεία με διπλογραφικά βιβλία η οποία πρέπει για την περίοδο Μαρτίου 2014 να υποβάλλει έως τις 20 Απριλίου δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών ύψους 9.200 ευρώ. Αν η δήλωση αντί για τις 20 υποβληθεί στις 29 Απριλίου μόνο για πρόστιμα – πέραν του φόρου των 9.200 ευρώ- θα πρέπει να πληρώσει 2.500 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή αλλά και 9.200 ευρώ καθώς προβλέπεται και διπλασιασμός του οφειλόμενου φόρου. Έτσι η αρχική οφειλή των 9.200 ευρώ μαζί με τα πρόστιμα των 11.700 ευρώ, φτάνει στα 20.900 ευρώ.

Κλείσιμο

- Επιχείρηση με απλογραφικά στοιχεία δεν εξέδωσε 10 αποδείξεις αξίας έως 20 ευρώ η κάθε μία. Για κάθε μία απόδειξη επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και έτσι θα κληθεί να πληρώσει 10.000 ευρώ.

- Αν από λάθος μια επιχείρηση δεν παρακρατήσει και δεν αποδώσει κάθε μήνα στο Δημόσιο το ποσό των 4 ευρώ ( αν γίνει λάθος και αντί για παρακράτηση φόρου 100 ευρώ, παρακρατεί και αποδίδει 96 ευρώ λόγω σφάλματος στο μηχανογραφικό πρόγραμμα μισθοδοσίας) τότε σε ένα χρόνο θα πρέπει να καταβάλλει για πρόστιμα το ποσό των 43.055,68 ευρώ! Τέθηκε άλλωστε και η πρόταση προσφυγής στο ΣτΕ , με το σκεπτικό της αντισυνταγματικότητας δεδομένου ότι – όπως τονίστηκε- αντιβαίνει τις διατάξεις του Συντάγματος το γεγονός ότι επιβάλλονται πέραν του ενός πρόστιμα για την ίδια παράβαση.

Το θέμα είναι ότι το ύψος των προστίμων πρέπει να μειωθεί. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται όπως μαθαίνω τις τελευταίες ημέρες το Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχαρης ο όποιος εχει άμεση γνώση των εσόδων και θα την εχει για τα επόμενα χρόνια.

Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προτείνει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και στον Γιάννη Στουρνάρια την άμεση μείωση τους . Το θέμα είναι να τον ακούσει ο κ. Στουρναρας καθώς το νομοθετικό έργο ανήκει σε αυτόν …

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ