Η Μέρκελ κοπανάει το ντέφι και η μαϊμού χορεύει
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Η Μέρκελ κοπανάει το ντέφι και η μαϊμού χορεύει

Eπειδή σουλατσάρουν και φωτογραφίζονται σαν γύφτικα  σκεπάρνια ευρωπαϊκά. Χα χα χα! Να σούρνεσαι χάμω από άφθονα και ασυγκράτητα χαχανητά. Επειδή σουλατσάρουν και συνομιλούν ως ισότιμα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Στα χαρτιά. Δηλαδή η Ανγκελα Μέρκελ ίσα κι όμοια με τον Αντώνη Σαμαρά. Χα χα χα! Να σούρνεσαι χάμω από άφθονα και ασυγκράτητα χαχανητά. Αλλά επειδή ακόμα κι εμείς βαυκαλιζόμαστε με την ευρωπαϊκή ιδέα, ενώ στην πραγματικότητα -θέλουμε δεν θέλουμε- χοροπηδάμε σαν την μαϊμού, εκλιπαρώντας λίγα ψίχουλα φιλανθρωπίας από τα αφεντικά. Γι’ αυτούς και πολλούς παραπλήσιους λόγους, μερικά πράγματα απλά:

Ενα: Δεκάδες χιλιάδες πολίτες με πινακίδες αποσυρόμενων οχημάτων υπό μάλης να στοιβάζονται στις ουρές και να  ξεροσταλιάζουν στις εφορίες. Πουθενά, σε καμία χώρα της Ευρώπης τέτοιο χάλι και τέτοια τριτοκοσμική ντροπή. Το όχημά τους το αποσύρουν με τα πλήκτρα του υπολογιστή τους ή πετώντας τις πινακίδες σε κάποιον κουβά.

Δύο: Εκατομμύρια Νεοελλήνων με τις φορολογικές τους δηλώσεις υπό μάλης να στοιβάζονται στις ουρές και να ξεροσταλιάζουν στις εφορίες τις καλές. Πουθενά, σε καμία χώρα της Ευρώπης τέτοιο χάλι και τέτοια τριτοκοσμική ντροπή. Μάλιστα, οι απλοί μισθωτοί δεν υποβάλλουν δηλώσεις επειδή απλά οι μισθοί τους και οι κρατήσεις τους καταχωρούνται αυτομάτως σε ειδικό πρόγραμμα της Εφορίας.

Κλείσιμο
Τρία: Οι μισοί, σχεδόν, εργαζόμενοι λαμβάνουν  καθυστερημένα τον πενιχρό μισθό τους. Σε μερικές περιπτώσεις, ούτε καν αυτόν. Και οι περισσότεροι στον ιδιωτικό τομέα, ζήτημα είναι αν καθαρίζουν 400 euros μηνιαίως. Πουθενά, σε καμία χώρα της ευρωζώνης τέτοιο χάλι και τέτοια τριτοκοσμική ντροπή.
 
Τέσσερα: Ακόμα και σήμερα, στην κορύφωση της χρεοκοπίας, η εξουσία διαμοιράζει τα ανώτερα και ανώτατα οφίτσια με ποσοστιαία αναλογία. Τα γαλάζια παιδιά καταβροχθίζουν τη μερίδα του λέοντος. Τα πράσινα τη μερίδα του αρουραίου. Παράδειγμα, ο Χάρης Τομπούλογλου. Δίχως προσόντα και δίχως πτυχίο ανώτατης σχολής. Πουθενά στην Ευρώπη τέτοιο πελατειακό χάλι και τέτοια τριτοκοσμική ντροπή.

Πέντε: Οι μισές οικογένειες θερμαίνονται με πετρέλαιο. Οποτε έχουν και όποτε πληρώνουν. Τέσσερις στις δέκα θερμαίνονται με σόμπες και μαγκάλια. Και μισή οικογένεια με φυσικό αέριο. Πουθενά και σε καμία χώρα της Ευρώπης τέτοιο χάλι και τέτοια τριτοκοσμική ντροπή. Οι πολίτες όλων των χωρών θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Το οποίο το εξασφαλίζουν αντί 10 δολαρίων τη μονάδα. Δηλαδή 30% φθηνότερα απ’ όσο πληρώνουμε εμείς για το ίδιο προϊόν.

Εξι: Οι μετακινήσεις των Ελλήνων πολιτών από πόλη σε πόλη συντελούνται είτε με ιδιωτικά οχήματα είτε με λεωφορεία. Σπανίως με τα μέσα σταθερής τροχιάς, δηλαδή τρένα. Πουθενά, σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν πληρώνεται τόσο μεγάλος φόρος αίματος στην άσφαλτο. Συνήθως οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών μετακινούνται με τρένα γρήγορων ταχυτήτων και σύγχρονης τεχνολογίας.

Εφτά: Ορολογία όπως «περαίωση», «πανωσήκωμα», «αυθαίρετα», «αντιπαροχή», «αέρας», «νομιμοποίηση αυθαιρέτων», «ασυλία», «κομματική πελατεία» είναι εντελώς νεοελληνικής εμπνεύσεως και εφαρμογής. Πουθενά και σε καμία χώρα της Ευρώπης τέτοιο χάλι και τέτοια τριτοκοσμική ντροπή.

Οκτώ: Επειτα από τρία αλλεπάλληλα χτυπήματα, από τη δολοφονία των δύο νεαρών φρουρών της Χρυσής Αυγής, το γάζωμα της κατοικίας του Γερμανού πρεσβευτή μέχρι και την «εξαφάνιση» του Χριστόδουλου Ξηρού, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραμένει ακλόνητος στη θέση του. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχε παραιτηθεί!

Εννιά: Εφτά από τις δέκα πρωτοεμφανιζόμενες επιχειρήσεις σχετίζονται με την εστίαση. Από σουβλάκι μέχρι ταβέρνες. Οι υπόλοιπες τρεις έχουν να κάνουν με φούρνους και φαρμακεία. Τέτοια εμπορευματική μονομανία πουθενά και σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Η παραγωγή υποφέρει, το εμπόριο τίποτα δεν καταλαβαίνει.

Δέκα: Αν εξαιρέσουμε τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου. Την Αττική οδό. Τους 30 και πλέον σταθμούς του μετρό. Τις βιτρίνες. Τις φίρμες ρουχισμού και υποδημάτων. Τα bar-restaurants. Τα καφέ. Τα κλαμπ. Το σούσι. Τα ριάλιτι. Τις ξένες ταινίες. Τα πάσης φύσεως εισαγόμενα προϊόντα. Κάποιες βίλες βορείων και νοτίων προαστίων. Και το euro. Αν εξαιρέσουμε όλα αυτά, τα υπόλοιπα ουδεμία σχέση με οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης.

Μοναδική πραγματική σχέση που μας συνδέει με την ευρωζώνη είναι η γνωστή: η Ανγκελα Μέρκελ κοπανάει το ντέφι και η ελληνική μαϊμού χορεύει. Να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή. Εκεί, εκεί, στη Γ’ Ευρωπαϊκή Ερασιτεχνική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ