Η ελληνική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
vasilis-dalianis1

Βασίλης Δαλιάνης

Η ελληνική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου


«Τα μεγαλύτερα ψέματα σε αυτή τη ζωή» είχε πει ο Όττο φον Μπίσμαρκ «λέγονται πριν από τις εκλογές, μετά από το κυνήγι και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής».

Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανικής Αυτοκρατορίας δεν θα μπορούσε φυσικά να προβλέψει πως αυτή του η διατύπωση θα έβρισκε απόλυτη εφαρμογή στην Ελλάδα του 2014. Μια χρεοκοπημένη χώρα, η οποία ανέλαβε την προεδρία της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου, με τον κυβερνητικό συνασπισμό να κάνει λόγο για «έξοδο» από το τούνελ της εξαετούς ύφεσης και την αντιπολίτευση να μιλά για «πλήρη διάλυση» του κράτους.

Τόσο ο συνασπισμός Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ όσο και η αντιπολίτευση της ριζοσπαστικής αριστεράς επιβεβαιώνουν εν μέρει τον Όττο φον Μπίσμαρκ, καθώς όσο υπερβάλλουν για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της Ελλάδας, άλλο τόσο λένε την αλήθεια. Άλλωστε όταν υφίστανται περισσότερες από μία απόψεις για οτιδήποτε τότε, ως γνωστόν, όλοι έχουν δίκιο.

Η περίπτωση όμως διαφέρει κατά τι, καθώς η χώρα μας δεν έχει την ευχέρεια να παίζει με τις γνωστές εσωτερικές της αντιπαραθέσεις, διότι ως προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκτίθεται στην πραγματικότητα. Η Ελλάδα έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης δείχνει τα πρώτα σημάδια βελτίωσης. Τα χρήματα των ευρωπαϊκών κρατών με τα οποία η Ελλάδα απέφυγε την πλήρη καταστροφή, δηλαδή την άτακτη χρεοκοπία, φαίνεται πως αποδίδουν. Τα 240 δισ. ευρώ καθώς και το κούρεμα των 107 δισ. αποτελούν το μεγαλύτερο πρόγραμμα βοήθειας που έχει λάβει χώρα στην καταγεγραμμένη ιστορία. Παρόλο που ο υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος επιβεβαιώνοντας τη ρήση του Μπίσμαρκ για τα «ψέματα»,  υπογράμμιζε στους ανταποκριτές των Βρυξελλών πως «καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει πληρώσει για την Ελλάδα»… ξεχνώντας ενδεχομένως τις Landesbanken οι οποίες λόγω του haircut διέγραψαν «δημόσιο χρήμα».
Κλείσιμο

Την ίδια στιγμή  τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , όσο και συγκεκριμένα κράτη –μέλη της Ε.Ε  παρέχουν βοήθεια στην Ελλάδα ώστε να δημιουργηθεί επιτέλους ένα κράτος, το οποίο θα δικαιολογεί το όνομά του στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα είναι πως το 2014 η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης και η ίδια η νομισματική ένωση όχι απλώς δεν έχει διαλυθεί, όπως προέβλεπαν κάποιο καταστροφολόγοι, αλλά αντίθετα είδε τη Λετονία να γίνεται το 18ο μέλος της.

Παρόλα αυτά η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ μακριά από το να δημιουργήσει ένα λειτουργικό κράτος. Και με την ύφεση, την ανεργία και ιδίως την ανεργία των νέων σε αυτό το επίπεδο, η προοπτική της χώρας φαντάζει πραγματικά ζοφερή. Ωστόσο η αιώνια μιζέρια ενός αντιπολιτευόμενου μυαλού δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον καθώς για τους επόμενους τέσσερις μήνες μέχρι τις ευρωπαϊκές εκλογές οι πομφόλυγες του ΣΥΡΙΖΑ διαλύονται στην κρησάρα της πραγματικότητας. Και αυτός είναι ο λόγος που η αντιπολίτευση επέλεξε τη φυγή και την υπεκφυγή. Καθώς όσο και αν λέει την πραγματικότητα για την τρομακτική οικονομική κατάσταση, παραμένει ένα ευρωφοβικό κόμμα που φλερτάρει με την πλήρη ευρωπαϊκή απομόνωση.  

Η Ελλάδα με την προεδρία του Συμβουλίου έχει μια ευκαιρία να αλλάξει απλώς το κλίμα. Η πραγματικότητα στην Ελλάδα θα αλλάξει εφόσον συνειδητοποιήσουμε πως το πρόσφατο παρελθόν της χώρας δεν μπορεί να επαναληφθεί. Η Ε.Ε αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Και ο μόνος τρόπος να ακολουθήσουμε είναι αν ανοίξουμε το βήμα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK