Ο Μηταράκης και πώς θα αλλάξει το επενδυτικό κλίμα …γρήγορα
Γ. Δημητρομανωλάκης

Γ. Δημητρομανωλάκης

Ο Μηταράκης και πώς θα αλλάξει το επενδυτικό κλίμα …γρήγορα

Προ ολίγων ημερών διάβασα ένα δελτίο τύπου που εξεδόθη από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη  Μηταρακη. Έλεγε λοιπόν:

”Ο αναπτυξιακός νόμος 4146 και οι αλλαγές που επέφερε, συνέβαλλαν στη ραγδαία βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς το 2013 υποβλήθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο 379 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού €1,4 δις. Σημειώνεται ότι στον πρώτο κύκλο του 2013 τα στοιχεία από τις αιτήσεις υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 40% σε σχέση με το δεύτερο κύκλο του 2012 και το δεύτερο κύκλο του 2013 καταγράφεται περαιτέρω αύξηση 57% σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του 2013. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για την ουσιαστική στήριξη των Ελληνικών επιχειρήσεων, λειτουργεί ήδη με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και η διαδικασία χορήγησης ως προκαταβολή του συνόλου της επιχορήγησης με την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής.
Σε ότι αφορά τον τομέα των Στρατηγικών Επενδύσεων, το τελευταίο 18μηνο είχαμε την ένταξη τριών νέων επενδύσεων στο καθεστώς του Fast Track καθώς και την προσέλκυση του μεγάλου έργου, του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ. Οι τέσσερις αυτές νέες επενδύσεις έχουν συνολικό προϋπολογισμό €3 δισ. και αναμένεται να δημιουργήσουν συνολικά περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας.”

Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω ότι όλα αυτά έχουν γίνει ούτε ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.  

Η αλλαγή του κλίματος όμως δεν φαίνεται πουθενά .  Για παράδειγμα παρά το γεγονός ότι πουλήθηκε ο Αστέρας της Βουλιαγμένης εγώ δεν έχω ακούσει ότι βελτιώνεται το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα .
Κλείσιμο
Το αντίθετο μάλιστα…Όλες οι υπόλοιπες χώρες όπως η Ιρλανδία και οσονούπω  και η Πορτογαλία «βγαίνουν» να δανειστούν από τις διεθνείς αγορές και εμείς είναι ζήτημα εάν θα μπορέσουμε να πουλήσουμε 10ετη ομόλογα στο τέλος του 2015.

Επί της ουσίας το επιχειρηματικό «κλίμα» είναι ακόμα βαρύ και δύσκολα θα συναντήσω κάποιον επιχειρηματία να μου πει το αντίθετο.
Για να αλλάξει προς το καλύτερο θα πρέπει να εξαγγελθούν κάποιες μεγάλες αποκρατικοποιήσεις όπως για παράδειγμα το Ελληνικό , η ΔΕΠΑ η Eurobank.
Όμως όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα καθώς χρόνος πλέον δεν υπάρχει.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ