Ο κ. Πολύδωρας αποχώρησε... Nα ετοιμάζεται ο επόμενος
Σπύρος Γκουτζάνης

Σπύρος Γκουτζάνης

Ο κ. Πολύδωρας αποχώρησε... Nα ετοιμάζεται ο επόμενος

Στον προϋπολογισμό ήταν η κυρία Τζάκρη, στο νομοσχέδιο για τα ακίνητα ήταν ο κ. Βύρων Πολύδωρας. Το αυθόρμητο ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο επόμενος που θα εγκαταλείψει την ασθενή κυβερνητική πλειοψηφία;

Αν για την κυρία Τζάκρη δεν το περίμεναν, με τον κ. Πολύδωρα κανείς δεν θα έπρεπε να αιφνιδιαστεί. Ο πρώην υπουργός της ΝΔ είχε δημοσιοποιήσει την αντίθεσή του με την υπερ-φορολόγηση των ακινήτων από τον περασμένο Σεπτέμβριο υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση ισοδυναμούν με δήμευση της ακίνητης περιουσίας.

Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εμφυσήσει αισιοδοξία και λέει ότι τα δύσκολα πέρασαν και ότι το 2014 θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης. Ίσως. Η κοινωνία όμως έχει άλλη άποψη, ότι τα δύσκολα πέρασαν αλλά τα πιο δύσκολα είναι μπροστά. Η φορολογία είναι για τα μικρομεσαία στρώματα εξαιρετικά υψηλή σε σημείο πια που εμποδίζει την οικονομική δραστηριότητα ενώ συνοδεύεται από αυξημένη καταστολή με δεσμεύσεις, δημεύσεις, κατασχέσεις.

Παράλληλα τα εισοδήματα των πολιτών έχουν μειωθεί ενώ οι αποταμιεύσεις έχουν περιοριστεί αν όχι εξαφανιστεί από τους φόρους και το κόστος ζωής. Μέσα στους πρώτους μήνες του 2014 θα επιβληθούν όλα τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και θα αποφασιστούν και νέα αφού η Τρόικα δεν υποχωρεί, απλώς παρέτεινε την διαπραγμάτευση και μεταφέρει την υστέρηση από τον φόρο ακινήτων και το ΦΠΑ στο δημοσιονομικό κενό του 2014.

Κλείσιμο
Μετά και την διαφοροποίηση Πολύδωρα είναι σαφές ότι η κυβέρνηση κλυδωνίζεται. Τα όσα διεμήφθησαν γύρω από την διάταξη για τις καθυστερήσεις και τα πρόστιμα είναι ενδεικτικά ότι το κυβερνητικό επιτελείο έχει χάσει κυριολεκτικά την μπάλα και ότι η διαχείριση που κάνει δεν έχει αρχή μέση και τέλος. Στην μετάδοση της «είδησης» από ΜΜΕ ότι ο πρωθυπουργός «τα έψαλλε» στον Στουρνάρα, αρχικά το κυβερνητικό επιτελείο αντέδρασε παρασκηνιακά λέγοντας ότι «αυτά είναι ανοησίες». Ο κ. Στουρνάρας είπε στους δημοσιογράφους ότι μίλησε  με τον πρωθυπουργό και δεν υπάρχει πρόβλημα. Την επόμενη ημέρα όμως είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε την διάταξη -που είναι ψευδές. Το κυβερνητικό επιτελείο πάλι άφησε να διαχέεται δυσφορία του πρωθυπουργού την ίδια ώρα που η διάταξη παραμένει αφού ο υπουργός υπεραμύνεται ότι είναι προς όφελος τελικά των πολιτών. Αν η διάταξη είναι προς όφελος των πολιτών τότε γιατί το κυβερνητικό επιτελείο δεν στηρίζει καθαρά τον υπουργό αλλά αφήνει φήμες περί δυσαρέσκειας; Αν πάλι δεν είναι προς όφελος των πολιτών γιατί δεν αποσύρεται;

Κι αν ο πρωθυπουργός δυσφορεί γιατί δεν απολύει τον υπουργό του; Μήπως γιατί έχει δεσμευτεί στο Βερολίνο ότι ο Στουρνάρας δεν αλλάζει; Το συμπέρασμα είναι ο απόλυτος παραλογισμός: η διάταξη είναι προς όφελος των πολιτών, όμως οι βουλευτές και οι πολίτες δεν το καταλαβαίνουν και δυσφορούν, οπότε ας μείνει η διάταξη με τον κ. Στουρνάρα να χρέωνεται το πολιτικό κόστος και τον κ. Σαμαρά να δυσφορεί και να μένει στο απυρόβλητο. Πολύ απλά, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και δείχνουν τον πανικό της κυβέρνησης. Αν πάλι πίστευε αυτά που λέει στην ανακοίνωση για τον κ. Πολύδωρα «ότι επέλεξε συνειδητά να βρεθεί απέναντι στην εθνική προσπάθεια, στην παράταξή του και να ταυτιστεί με τους αντιευρωπαϊστές, τους λαϊκιστές, τους οπαδούς της δραχμής και τους αρνητές της εθνικής προσπάθειας για τη σωτηρία της χώρας», θα έβγαινε να υπερασπιστεί την πολιτική της και τον κ. Στουρνάρα που την υλοποιεί.

Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για μαξιλαράκια ασφαλείας που θα αντικαταστήσουν τους βουλευτές που διαχωρίζουν την θέση τους. Είναι όμως αμφίβολο σε αυτές τις συνθήκες να βρεθούν βουλευτές που να ψηφίσουν κι άλλα επαχθή μέτρα σε βάρος των πολιτών. Αντίθετα είναι θέμα χρόνου να αποχωρήσει ο επόμενος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ