Δίκαιη είναι μόνο η οργή των πολιτών και όχι οι φόροι
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Δίκαιη είναι μόνο η οργή των πολιτών και όχι οι φόροι

“Ο φόρος στα ακίνητα , είναι ο πιο “δίκαιος φόρος” κατά την άποψη του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα.

 Επ' αυτού να μας επιτρέψει ο κ. Υπουργός, να καταθέσουμε τη γνώμη ότι έτσι όπως εφαρμόζεται  αυτός ο φόρος στην Ελλάδα, είναι ο πιο άδικος φόρος.

Αν μας έλεγε ότι είναι άδικος φόρος αλλά λόγω της κατάστασης είμαστε υποχρεωμένοι να τον εφαρμόσουμε, ενδεχομένως να βρίσκαμε ελαφρυντικά. Έτσι όμως, το  ελάχιστο που μπορούμε να πούμε  είναι ότι εκτός από δημευτικός  παραβιάζει κατάφωρα και το Σύνταγμα περί ισότητας και ίσων δικαιωμάτων των πολιτών.

Και τούτο γιατί όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, δεν αναπροσαρμόζει τις αντικειμενικές τιμές  μέχρι το 2016, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα υποχρεωνόταν να μειώσει τις τιμές  στα βόρεια προάστια και τις μεσοαστικές περιοχές και να τις αυξήσει στις Νοτιοδυτικές περιοχές της Αττικής.

Κλείσιμο
Αλήθεια, από που προκύπτει ότι οι ιδιοκτήτες του Χαλανδρίου, του Αμαρουσίου κλπ είναι πιο οικονομημένοι απ' αυτούς τους Πειραιά, του Κορυδαλλού και του Καλαμακίου;

Και τα εισοδηματικά κριτήρια και οι οικογενειακές μίνιμουμ ανάγκες διαβίωσης, δεν παίζουν κανένα ρόλο  και το μόνο που μετράει είναι το σπίτι στο οποίο μένει ένας φορολογούμενος και μάλιστα ανεξάρτητα πως το απέκτησε; (κληρονομιά, δωρεά, αγορά με δάνειο κλπ)
 Που βλέπει τη δικαιοσύνη ο κ. Στουρνάρας όταν  χωρίς κανένα άλλο κριτήριο παρά  μόνο το location ενός ακινήτου, να υποχρεώνεται ο πολίτης να πληρώνει φόρο ακινήτων επί αξίας όχι πραγματικής αλλά επί αυτής που έχει στα χαρτιά του το υπουργείο Οικονομικών από το 2007;
 Φέρνει ακόμα ως παράδειγμα δικαιοσύνης ότι σε  όλες τις χώρες της Ευρώπης υπάρχει ανάλογος φόρος. Επ' αυτού να θυμίσουμε στον κ. Υπουργό ότι ο μέσος συντελεστής φορολόγησης των ακινήτων στην Ευρώπη, είναι περίπου 1,20% επί της πραγματικής αξίας ενώ ο σχεδιαζόμενος φόρος  είναι 1,72% επί εικονικής τιμής!

 Επίσης ίσως να διέλαθε της προσοχής των εισηγητών  του μόνιμου πλέον φόρου, ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχουν υποστεί τέτοια καθίζηση στα εισοδήματα τους οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με ένα τόσο βίαιο τρόπο όπως συνέβη  στην ημετέρα και φιλτάτη παρ' όλα αυτά πατρίδα. Ούτε διαλύθηκε το κοινωνικό κράτος  και οι παροχές  στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως εδώ, όπου ειρήσθω εν παρόδω, ακόμα και  στην εποχή των παχιών αγελάδων, το βιοτικό μας επίπεδο είχε φθάσει μόνο μέχρι το 67% του μέσου επιπέδου της Ευρωζώνης.

 Παρέλκει η αναφορά  στους λεγόμενους φόρους πολυτελείας γιατί μπορεί να θεωρηθεί ελιτίστικη προσέγγιση και αδιάφορη για πολλούς όταν ανάμεσα μας υπάρχουν πολίτες που κυριολεκτικά δεν έχουν να φάνε.

Για την ιστορία όμως  να αναφέρουμε ένα παράδειγμα όπου κάποιος είχε την ατυχία στις καλές εποχές να πάρει ένα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητο.

 Σήμερα το αυτοκίνητο  αυτό του έμεινε και το”παντρεύτηκε”, γιατί  ακόμα κι αν έβρισκε να το πουλήσει ( πράγμα σχεδόν αδύνατο) δεν θα έπιανε πάνω από 10.000 ευρώ.  Έτσι ως “διατελών βίον πολυτελή”, έρχεται   το “δίκαιο” φορολογικό σύστημα του κ. Στουρνάρα, και εκτός από τα  τέλη των 880 ευρώ που ούτως ή άλλως είναι υποχρεωμένος να πληρώνει μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις, του επιβάλλει και  ετήσιοφόρο πολυτελείας 1.200 ευρώ!

Και για να γλιτώσει όλα αυτά τα παράλογα( μόλις πριν από 3-4 χρόνια το κράτος  το ίδιο  προέτρεπε τους πολίτες να αγοράζουν τέτοια αυτοκίνητα μέσω  των επιδοτήσεων απόσυρσης) και να αγοράσει ένα μικρού κυβισμού αυτοκίνητο, χρειάζεται τουλάχιστον 20.000 ευρώ!
 Πάντως,  για να ολοκληρωθεί η δικαιοσύνη της φορολογίας των Ελλήνων, θα πρότεινα στον κ. Στουρνάρα, να επιβληθεί κι ένας φόρος πολυτελείας για τις γλάστρες στα μπαλκόνια.

Διότι αυτός που έχει γεμάτο το μπαλκόνι του με λουλούδια και φυτά, καταναλώνει νερό σε ποτίσματα και Κύριος οίδε πόσα  ξοδεύει σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα για τη μελίγκρα και τη μουχρίτσα.

Άρα έχει και τα κρύβει.
Μην περάσω και σ' αυτούς που τολμούν κι έχουν ακόμα κανονικούς κήπους και αυλές!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ