Οι φόροι, πραγματική απειλή για το success story
koutras_xaralampos

Μπάμπης Κούτρας

Οι φόροι, πραγματική απειλή για το success story

Η υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τις αστοχίες που οδήγησαν στην οπισθοβαρή μετακύλιση του συνόλου σχεδόν των πληρωμών στο τέλος του χρόνου, απειλεί να τινάξει στον αέρα όχι μόνον τους οικονομικούς προϋπολογισμούς, αλλά και τους υψιπετείς κυβερνητικούς στόχους για χαλάρωση του ασφυκτικού μνημονιακού κορσέ.

Τους επόμενους δύο μήνες οι συνεπείς πολίτες που απέμειναν να θέλουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους δεν θα ξέρουν ποιο φόρο να πρωτοπληρώσουν. 

Τα λάθη διαδέχονται το ένα το άλλο και κυβέρνηση και τρόικα συναγωνίζονται ποιος θα μας κάνει τη ζωή δυσκολότερη. Δείχνουν να παραβλέπουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν εκτιναχθεί στο δυσθεώρητο ποσό των 60 δισ. ευρώ. Είναι ακριβώς το διπλάσιο από εκείνο του 2009, όταν Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου έλεγαν ότι «λεφτά υπάρχουν»... 

Πολλά τα παραδείγματα για τις αστοχίες οικονομικού επιτελείου και δανειστών. 
Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που υπέβαλαν ηλεκτρονικά τις φορολογικές δηλώσεις τους, αντί για εκκαθαριστικό σημείωμα, ώστε να ξέρουν ποια θα είναι η λυπητερή, δηλαδή πόσο και πότε θα πληρώσουν, είδαν στις οθόνες των υπολογιστών τους να βγαίνει πρόσκληση για να πάνε στις εφορίες. Το σύστημα Taxis, που ως πέρυσι έκανε άμεση εκκαθάριση, φέτος θεωρεί δυνάμει φοροφυγάδες πολλούς φορολογούμενους και τους καλεί να στείλουν τα πρωτότυπα δικαιολογητικά που επικαλούνται για να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις τους. Τι σημαίνει αυτό; Ουρές, ταλαιπωρία και καθυστέρηση για τις πληρωμές όσων θέλουν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Ποιος, αλήθεια, και γιατί πήρε μια τέτοια απόφαση; Δεν ήταν αρκετό το γεγονός ότι φτάσαμε στον Αύγουστο για να κάνουμε τις δηλώσεις, χρειαζόταν να προστεθεί και άλλη καθυστέρηση; 

Δεν είναι, όμως, μόνον αυτό. Οι εταίροι και δανειστές που θέλουν αποτελέσματα βάζουν όλο και πιο ψηλά τον πήχη για την κυβέρνηση, επειδή δεν εμπιστεύονται την αποτελεσματικότητά της. Η περίπτωση του ενιαίου φόρου ακινήτων που θα αντικαθιστούσε το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ είναι άκρως χαρακτηριστική. Η συζήτηση ξεκίνησε από πέρυσι το φθινόπωρο με στόχο, όπως έλεγε ο Στουρνάρας, να εισπραχθεί το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ. Βλέποντας την αβελτηρία και την αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης, οι δανειστές όχι μόνον δεν επιτρέπουν την κατάργηση του χαρατσιού, αλλά ζητούν να αυξηθεί το ποσό που προβλέπεται ότι θα εισπραχθεί στα 4,2 δισ. ευρώ με ένα εντελώς απίθανο σκεπτικό. Αφού, λένε, από το προϋπολογισμένο ποσό θα εισπράξετε μόνον το 70%, αυξήστε τον στόχο στα 4,2 για να μπουν στο ταμείο τα 2,9 δισ. ευρώ. 

Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή ο μηχανισμός της Εφορίας αδυνατεί να εισπράξει τις δόσεις από τις ρυθμίσεις των περασμένων ετών. Οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να δώσουν τραπεζικούς λογαριασμούς από τους οποίους, υποτίθεται, θα εισπράττεται αυτόματα η δόση, αλλά «τεχνικές δυσκολίες» εμποδίζουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Το αποτέλεσμα είναι το Δημόσιο να μην εισπράττει και οι φορολογούμενοι να κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση.

Τόσα χρόνια μετά τη διαπιστωμένη ανάγκη για ένα σταθερό, δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα εξακολουθούμε να κινούμαστε ανάμεσα στη φάρσα και την τραγωδία. Ακόμη και τώρα το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την Ελλάδα αφιερώνει ένα μεγάλο κεφάλαιο για την αδυναμία αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Πώς συμβαίνει όμως ακόμη να υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή όταν μόνο τον τελευταίο μήνα ψηφίστηκαν δύο φορολογικά νομοσχέδια; Και γιατί αναβλήθηκε για μία ακόμη φορά η ψήφιση ενός ολοκληρωμένου φορολογικού νόμου; 

Στο μεταξύ, οι έκτακτοι φόροι έγιναν μόνιμοι και το χαράτσι στα ακίνητα κάθε χρόνο παίρνει νέα αναβολή. Μόλις προχθές η τρόικα ζήτησε να ισχύσει το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και για το 2014, διαψεύδοντας τον υπουργό Οικονομικών που ανακοίνωσε την αντικατάστασή του από έναν νέο φόρο που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους προηγούμενους αλλά η τελική επιβάρυνση θα είναι μικρότερη. 

 Με αυτά, όμως, και πολλά άλλα που έχουν αλαφιάσει τους πολίτες, το πρωτογενές πλεόνασμα, που για την κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο έχει αναχθεί σε «ιερό δισκοπότηρο» που θα μας οδηγήσει στην ανάκαμψη, είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί. 

Και το αποτέλεσμα; Οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πάνε χαμένες. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει τους κινδύνους. Κοινό νου χρειάζεται να έχει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ