Να μετρηθούμε ή να πλακωθούμε;
pagadakis_dimitris_color

Δημήτρης Παγαδάκης

Να μετρηθούμε ή να πλακωθούμε;

Η σοκαριστική κρίση ανέσυρε με σφοδρότητα στην επιφάνεια αφανείς συγκρούσεις και αντιθέσεις που φώλιαζαν ανέκαθεν στο λασπώδη βυθό του πολιτικού σώματος. Τις ψάρεψε  το ξεφτισμένο  δίχτυ της προχειρότητας και του μακιαβελισμού των δανειστών, τις πλασάρουν  απλουστευτικά και κακόβουλα στις παρωχημένες ψαροκασέλες τους  η ντόπια δημαγωγία και ο φανατισμός.

Αποτέλεσμα, η καλλιέργεια κλίματος εχθροπάθειας  Μιας εσωστρεφούς και παραληρηματικής αντιπαράθεσης που πυρπολεί τις εναπομείνασες άκαυτες φλάντζες πολιτικής σύνεσης και ορθολογισμού. Προφανώς, και  η διχαστική όξυνση δεν βγάζει πουθενά.. Εξαρθρώνει, όμως,    περαιτέρω ένα ήδη απαξιωμένο σκηνικό με τη ρητορική ενός απαρχαιωμένου, ακραίου  αριστερό-δεξιού εθνικολαϊκισμού.

Από τη μια, ο ακροδεξιός λαϊκισμός ακονίζει τα νύχια του από το βήμα της Βουλής, Στήνει με στόμφο κρεμάλες, καταχράται τον όρο προδοσία, αναφέρεται αποπροσανατολιστικά σε ξένους τοκογλύφους, οι οποίοι μαζί με τα μισητά ντόπια υποχείρια τους δρουν ως εκπρόσωποι κάποιων αιώνιων εχθρών του ελληνισμού.

Από την άλλη, ο ακροαριστερός λαϊκισμός από το ίδιο βήμα βγάζει σκελετούς από τα χρονοντούλαπα της ιστορίας. θρηνεί για την απώλεια της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας, ζώνεται συμβολικά με φραστικά φυσεκλίκια  και αυτοπροβάλλεται ως νεο -καπεταναίος της αντίστασης στην σύγχρονη  γερμανική κατοχή και τους δωσιλόγους της.
Σαφώς, οι τριτοδιεθνιστικές δοξασίες και τα μισαλλόδοξα κηρύγματα των κρεματορίων δεν είναι τα ίδια , δεν συγκρίνονται, ούτε παρομοιάζονται. Και πάλι καλά που τα τσουγκρίζουν με πομπώδεις μεγαλοστομίες παρά λιμάρουν ξιφολόγχες στα οδοφράγματα. Ωστόσο, ο εκατέρωθεν ανιστόρητος και σχισματικός ζηλωτισμός τους είναι επικίνδυνος για την όποια κοινωνική ειρήνη και συνοχή.
Κλείσιμο

 Κακά τα ψέματα . Σε μια χώρα που ψάχνει χαραμάδες στα αδιέξοδα, τύπου  «μπρος γκρεμός (των μνημονίων) και πίσω ρέμα (της μνησικακίας) » τα εμφυλιοπολεμικά αναμασήματα δεν είναι μόνο σκανδαλωδώς ντεμοντέ αλλά τυφλά πολιτικά και διανοητικά ανεπαρκή .

Εξίσου, όμως,  περιττή πολυτέλεια για το τόπο αποτελεί  και η αλλόκοτη επίκληση εθνικών εκλογών για το φθινόπωρο. Γιατί, η προεκλογική φόρτιση που θα προηγηθεί μιας ενδεχόμενης μετεκλογικής εκτόνωσης, προϋποθέτει αναμπουμπούλα. Δηλαδή να πλακωθούμε πριν καν καταμετρηθούμε, ενόσω είναι γνωστό ποιο επιχαίρει σε ανάλογες συνθήκες.

 Αναπόφευκτα, το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η μετριοπάθεια, η ψυχραιμία  και η σύνεση. Οχι τα ουρλιαχτά που τροφοδοτούν  εγωιστικά πείσματα, κακοποιούν τη πολιτική και διεγείρουν φοβικές παραισθήσεις. Υπό τις περιστάσεις όσοι κυνικοί, υποκριτές ή παρασυρμένοι φαντασιώνονται πυρετωδώς άμεσες κάλπες για ξεκαθάρισμα λογαριασμών φρόνιμο είναι ρυθμίσουν τα κλιματιστικά τους. Ειδάλλως, πάντα καραδοκεί ο ζουρλομανδύας.      
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα