Είσαι;
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Είσαι;

Πες τα Χρυσόστομε. Τον εξάψαλμο άκουσε-πλαγίως-ο Μεσσήνιος Αντώνης Σαμαράς. Από τον-καραδεξιών πεποιθήσεων -Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

 Που τον έστειλε αδιάβαστο στα καναβάτσα Αυτή η μικροσκοπική, γεωγραφική, κουκίδα, όρθωσε ανάστημα γίγαντα. Ενώ ο έλληνας γίγαντας κατέληξε νάνος. Οχι τόσο που χαρακτήρισε «προστυχιές» όσα κάμουν τα αφεντικά της Ευρώπης στους Κυπρίους. Ούτε τόσο ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για την επιστροφή στην Κυπριακή λίρα». Και αυτά. Κυρίως όμως για μια φράση που τα λέει όλα. Μια φράση που συνθέτει με ερωτικό ύφος την Δημοτική με την αρχαική καθαρεύουσα.

Πες τα Χρυσόστομε. Τον εξάψαλμο άκουσε-πλαγίως-ο Μεσσήνιος Αντώνης Σαμαράς. Από τον-καραδεξιών πεποιθήσεων -Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Που τον έστειλε αδιάβαστο στα καναβάτσα. Αυτή η μικροσκοπική, γεωγραφική, κουκίδα, όρθωσε ανάστημα γίγαντα. Ενώ ο Έλληνας γίγαντας κατέληξε νάνος. Όχι τόσο που χαρακτήρισε «προστυχιές» όσα κάμουν τα αφεντικά της Ευρώπης στους Κυπρίους. Ούτε τόσο ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για την επιστροφή στην Κυπριακή λίρα». Και αυτά. Κυρίως όμως για μια φράση που τα λέει όλα. Μια φράση που συνθέτει με ερωτικό ύφος την Δημοτική με την αρχαϊκή καθαρεύουσα.

Δηλαδή «Ο Κυπριακός Λαός μπορεί να πορευτεί με τες δικές του δυνάμεις». Θαυμάσια! Τ' ακούς αγαπητέ μου οργισμένε νεοέλληνα; Τ' ακούω να λες. Κάθε πράξη και κάθε κίνηση έχει κόστος. Κανείς δεν μπορεί να τα έχει όλα. Και την πίττα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο. Που πα να πει και το ευρώ, και τα δάνεια και την εκλογική πελατεία και την κατανάλωση και την εθνικοπατριωτική μαγκιά. Να τα απαρριθμήσω ένα προς ένα; Ποιος τους έβαλε μέσα; Εμείς! Δια των πολιτικών αντιπροσώπων μας. Ποιος πανηγύριζε για την μετατροπή της Δραχμής σε euro εν μία νυκτί; Εμείς! Ποιος δανείστηκε τον άμπακα; Εμείς! Ποιος ζούσε και κατανάλωνε με ξένα κόλυβα; Εμείς! Ποιος εγκαττέλειψε ττην παραγωγή; Εμείς! Ποιος διαπαιδαγώγησε τα παιδιά του με το όνειρο μια μόνιμη καρέκλα στο Δημόσιο; Εμείς! Ποιος εξακολουθεί να εκλιπαρεί «λίγα ψίχουλα αγγάπης» από τα αφεντικά της Ευρώπης; Εμείς!
Ποιος βολεύτηκε με τις αγροτικές επιδοτήσεις; Εμείς! Ξέρεις κατι. Ουδείς, ακόμα και ο πατέρας, δεν δίνει στο παιδί του μισή πεντάρα χωρίς ανταλλάγματα. Αυτός που σε ταίζει αυτός και σε σφαλιαρώνει. Και ποτέ στην Ιστορία της ανθρωπότητας Λαός υποταγμένος υπήρξε ελεύθερος και ωραίος. Το κόστος των δανεικών είναι η εξάρτηση. Το κόστος της εξάρτησης η υποτέλεια. Οπως έλεγε και ο Ποιητής «Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία» Και όπως έλεγε ακόμα και ο Σιλβέστερ Σταλόνε: «To Live for Nothing to Die for something». Να ζεις για το τίποτα να πεθαίνεις για κάτι! Ρομαντικό; Είναι! Ομως και πέρα για πέρα αληθινό!
Κλείσιμο

Το ερώτημα απλό: Είσαι; Μέσα!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK