Υπερβολές
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Υπερβολές

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και υπό το κράτος των τεράστιων πιέσεων που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα και τελικά οι Ελληνες πολίτες, ακούγονται ποικίλες απόψεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και υπό το κράτος των τεράστιων πιέσεων που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα και τελικά οι Ελληνες πολίτες, ακούγονται ποικίλες απόψεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Αυτές αφορούν την προοπτική της χώρας σε συνάρτηση με το νέο μνημόνιο που καλείται η Ελλάδα να εφαρμόσει ως προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδότηση από τους δανειστές μας. Οι φωνές αυτές, με έντονο το στοιχείο της υπερβολής, πιστεύω ότι δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες και δεν βοηθούν στην υπέρβαση της κρίσης. Αντίθετα επιτείνουν το άγχος των πολιτών, επισείοντας τον φόβο της οικονομικής καταστροφής και της πολιτικής εκτροπής και επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Ενα μόνο παράδειγμα:
Ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, Γερμανός πολιτικός και ηγετική φυσιογνωμία του ευρωπαϊκού κόμματος των Πρασίνων, ο οποίος έμπρακτα θεωρείται φιλέλληνας, σε συνέντευξή του σχετικά με την κατάσταση της χώρας μας έχει πει: «Οι δημοκρατικές αντοχές μιας χώρας που διέρχεται κρίση είναι μικρές. Και θα γίνουν ακόμη μικρότερες σε περίπτωση χρεοκοπίας ή αν η Ευρώπη σταματήσει να δίνει λεφτά στην Ελλάδα - κάτι που εγώ φυσικά δεν επικροτώ. Εξίσου λάθος βρίσκω και την απειλή της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι θα κόψει τη χρηματοδότηση σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης της Αριστεράς. Σε τέτοιες καταστάσεις όμως το φασιστικό δυναμικό αυξάνεται και μέσα στον πληθυσμό.

Και αυτό ενισχύει εκείνους που προβάλλουν ως σταθεροποιητικό παράγοντα τον Στρατό. Τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι υποχρεωτικό, το φοβάμαι όμως πολύ. Από την ανάλυση της σημερινής κατάστασης, φανταστείτε τι θα προκύψει αν μια κυβέρνηση επιμείνει στη μονομερή καταγγελία του μνημονίου. Το αποτέλεσμα θα ήταν το χάος. Μια δυνατή διέξοδος από αυτό θα ήταν η επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας». Αυτές οι απόψεις πιστεύω ότι έχουν μεν γενικότερη αξία, όμως όσον αφορά στη χώρα μας δεν φαίνεται να ισχύουν, ιδιαίτερα ότι αναφέρεται σε πιθανή συνταγματική εκτροπή.
Κλείσιμο

 Αυτή η άποψή μου μπορεί να υποστηριχθεί από τα εξής δεδομένα:

■ Μέσα από την κρίση προέκυψαν ταχύτατα ευχάριστες αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα. Η συγκυβέρνηση από τρεις πολιτικούς σχηματισμούς, με τελείως διαφορετικές αφετηρίες και διαχρονικές πορείες, αποτελεί μια κατάκτηση και μια πρακτική, κάτι το οποίο μέχρι πριν από λίγα χρόνια φαινόταν ανέφικτο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη συνεργασία σε κορυφαίο ηγετικό επίπεδο, αλλά σε παραγωγική συνεργασία και συλλειτουργία σε χαμηλότερα επίπεδα εκτελεστικής εξουσίας.

■ Μέσα σε αυτή την κρίση και τα πρωτοφανή και δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα ο λαός μας, πιστεύω, επιδεικνύει μια καρτερία και υπομονή που πριν από μια δεκαετία μια τέτοια αντίδραση θα φάνταζε εξωπραγματική.

■ Μέσα από αυτή την κρίση που κλονίζει την κοινωνική συνοχή, αφού το φάσμα της φτώχειας αλλά και η ανασφάλεια για το αύριο πλανώνται απειλητικά, παρατηρούνται τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια της δόμησης νέων κοινωνικών δεσμών που βασίζονται σε πιο σταθερές βάσεις, πέρα από το οικονομικό συμφέρον και την ταξική ομαδοποίηση. Ποια είναι αυτά; Η αλληλεγγύη των πολιτών προς τους πάσχοντες σε οικονομικό, ιατρικό και ψυχολογικό πεδίο, η οποία εκδηλώνεται μεταξύ των πολιτών με γοργά αυξανόμενους ρυθμούς.

■ Μέσα από αυτή την κρίση είδαμε πολιτικούς πρώτης γραμμής να συμπεριφέρονται σαν απλοί πολίτες, αρνούμενοι τα πολυτελή αυτοκίνητα και την ασφυκτική φρούρηση και να ταξιδεύουν σε οικονομική θέση στα αεροπορικά υπηρεσιακά ταξίδια τους. Αυτό το γεγονός, σύνηθες στη Βόρεια Ευρώπη, πριν από λίγα χρόνια εθεωρείτο αδιανόητο να συμβεί.

Πριν από λίγες ημέρες ο Κώστας Γαβράς, ο σκηνοθέτης του «Ζ», δήλωσε σε συνέντευξή του αισιόδοξος για το μέλλον της πατρίδας μας. Την αισιοδοξία του αυτή βασίζει στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επιβιώσει για χιλιάδες χρόνια και έχει ξεπεράσει μεγαλύτερες κρίσεις μέσα στη διαδρομή της στον χρόνο.
Θα συμφωνήσω μαζί του…

*Ο κ. Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης είναι
καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK