H ώρα της αλήθειας
antipas

Γιάννης Αντύπας

H ώρα της αλήθειας

Σε λίγα 24ώρα θα ξέρουμε το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων των 11,5 δις ευρώ. Επίσης, θα γνωρίζουμε το τι θα γίνει με την επιμήκυνση και το νέο κούρεμα του χρέους.

Σε λίγα 24ώρα θα ξέρουμε το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων των 11,5 δις ευρώ. Επίσης, θα γνωρίζουμε το τι θα γίνει με την επιμήκυνση και το νέο κούρεμα του χρέους. Θα μάθουμε, δηλαδή, αν είχαμε δίκιο. Αν έπιασαν τόπο οι μέχρι σήμερα θυσίες και αν ο λογαριασμός από εδώ και πέρα βγαίνει. Αν είχαμε δίκιο όσοι στις τελευταίες δύο αναμετρήσεις ταχθήκαμε υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας για να παραμείνουμε στο ευρώ. Ή αν είχαν δίκιο οι άλλοι που λένε καλύτερα να είχαμε γίνει Αργεντινή.
 
Η ώρα της αλήθειας πολλές φορές δεν είναι εύκολη. Ούτε για αυτούς που θα επιβεβαιωθούν, ούτε για τους άλλους που θα αποδειχθεί ότι είχαν άδικο. Είναι, όμως, ευκαιρία να γίνει η αρχή για ένα νέο ξεκίνημα. Όποια κι αν είναι η «ετυμηγορία», η χώρα μας πρέπει να γυρίσει στην κοίτη της λογικής. Και να μείνει αυστηρά μέσα σε αυτή. Στην κοίτη της λογικής, όπου η αντιπαράθεση έχει όρια. Όπου δεν καθορίζονται όλες οι θέσεις από τη φανέλα που φοράς. Γιατί, δε γίνεται να συνεχίσουμε και να πετύχουμε αν μεταξύ των δύο παρατάξεων που φαίνεται να διαμορφώνονται ορθωθεί τείχος μίσους.

Από τη μία πλευρά έχουμε τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Από την άλλη τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. Εγώ δεν εξαιρώ καμία πολιτική δύναμη.

Κλείσιμο
Όλες έχουν τις ευθύνες τους.

•    Έχει ευθύνη το ΚΚΕ αν επιλέξει να μείνει στην άκρη. Αν μείνει στη γωνία του, αποφεύγοντας τις ευθύνες που του αναλογούν.
•    Έχει ευθύνη η Χρυσή Αυγή αν μετατρέψει την απογοήτευση των ελλήνων από το παλιό πολιτικό σύστημα σε τάγματα εφόδου. Καλό είναι να μοιράζεις τρόφιμα σε φτωχούς, αλλά αυτό δε σε καθιστά αυτόματα καλύτερο από τους άλλους.
•    Έχουν ευθύνες οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να διατυπώσουν εφαρμόσιμες λύσεις και να μη μείνουν στο όχι στο μνημόνιο. Γιατί το μνημόνιο θα τελειώσει κάποια στιγμή.
•    Έχει ευθύνες (μεγάλες) ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης επέλεξε την τακτική του ώριμου φρούτου. Σταμάτησε τη σκληρή αντιπολίτευση, οι αγανακτισμένοι χάθηκαν από όταν έπεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον Νοέμβριο του 11’, και πήρε θέση αναμονής. Πιστεύοντας πως οι άλλοι θα πέσουν σαν ώριμο φρούτο, αλλά και για να ωριμάσουν τα στελέχη του και οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα κάνει, όμως, αν το φρούτο δεν πέσει; Θα κόψει το δένδρο; Ή θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να φυτέψει ένα ολόκληρο δάσος γύρω του;
•    Έχει ευθύνες η ΔΗΜΑΡ να δείξει ότι η αριστερά μπορεί να είναι κυβερνώσα. Πως μπορεί να αναλαμβάνει ευθύνες και να μην είναι μόνο για τα ευχάριστα.
•    Έχει ευθύνες το ΠΑΣΟΚ να δείξει και να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει ξανά δύναμη αλλαγής. Ότι έμαθε από τα λάθη του και πως θα προσφέρει την εμπειρία του για να κάνει η χώρα ένα νέο ξεκίνημα. Με ή χωρίς αυτό. Θα το δείξουν οι αποφάσεις του από εδώ και πέρα. Αν θα επιβεβαιώσει όσους λένε ότι τελείωσε ή αν θα κάνει τη μεγάλη επιστροφή.
•    Έχει ευθύνες η ΝΔ να δείξει ότι έχει καταλάβει που βρίσκεται. Γιατί, μερικοί υπουργοί της δίνουν την εντύπωση πως νιώθουν δικαιωμένοι. Οι ευθύνες της περιόδου 2004- 2009 για τη δημοσιονομική εκτροπή δεν παραγράφονται. Οι πολίτες ψήφισαν ΝΔ γιατί αυτή την επιλογή είχαν τη δεδομένη στιγμή που τους τέθηκε το εκλογικό ερώτημα.
Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει, για όλους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ