Μας αξίζει να είμαστε στο ευρώ;
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Μας αξίζει να είμαστε στο ευρώ;

Πολλοί ενοχλήθηκαν από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ο. Ρεν ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να έχει ενταχθεί στο ευρώ. Εχουν ειπωθεί και πολύ χειρότερα για τη χώρα μας  και δυστυχώς είναι γεγονός πως την τελευταία διετία...

Πολλοί ενοχλήθηκαν από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ο. Ρεν ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να έχει ενταχθεί στο ευρώ. Εχουν ειπωθεί και πολύ χειρότερα για τη χώρα μας  και δυστυχώς είναι γεγονός πως την τελευταία διετία,  λόγω της οικονομικής κατάρρευσης, οι προσβολές  που  έχουμε δεχθεί  ως έθνος δεν έχουν προηγούμενο.  Η ταπείνωση όμως της χώρας πρέπει να είναι η αφορμή  για να ειπωθούν δημόσια και με νηφαλιότητα τα λάθη, τα τραγικά σφάλματα που μας οδήγησαν σε αυτή την  κατάσταση.  Εκτός από τη φαυλότητα και το πελατοκεντρικό πολιτικό σύστημα  ποιοι ήταν οι χειρισμοί, οι αποφάσεις  από το 2000 και μετά που οδήγησαν  στο σημείο να αναρωτιέται σήμερα  η Ευρώπη αν μας αξίζει να έχουμε το ευρώ.

Το πρώτο λάθος που μας οδήγησε στο σημερινό ναυάγιο ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε το σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Γιαννίτση-Σπράου. Η Κυβέρνηση Σημίτη μετά την πρωτοβουλία αυτή άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα  και ταυτόχρονα μπήκε η  ωρολογιακή βόμβα  στην εξέλιξη του χρέους και του ελλείμματος.

Το δεύτερο τραγικό  λάθος ήταν  διπλό. Ηταν η δημοσιονομική απογραφή του  Γ. Αλογοσκούφη  και η «κατάργηση»  του ΣΔΟΕ. Η απογραφή έβαλε επίσημα στην ατζέντα  ότι «οι  ΄Ελληνες  μαγειρεύουν  τα στατιστικά στοιχεία» και ταυτόχρονα πολλοί καλοπληρωμένοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών ένοιωσαν ότι μπορούν εύκολα να εκτεθούν αφού στην Ελλάδα είναι τόσο λυσσαλέα η αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων,  που ο ένας δεν διστάζει να καρφώσει τον άλλο. Το ΣΔΟΕ που μέχρι το 2004 έκανε  συνεχείς επιδρομές  και μοίραζε πρόστιμα μετονομάστηκε  σε Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και ουσιαστικά αδράνησε για να μη δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους, δίνοντας το σήμα δεν πληρώνω την εφορία.

Το τρίτο λάθος ήταν η δημοσιονομική απογραφή του  Γ. Παπακωνσταντίνου και το γεγονός πως  ενώ έβλεπαν από τη γέφυρα του Τιτανικού το παγόβουνο,  η τότε κυβέρνηση  ξεκίνησε τη διαχείριση  της κατάστασης με τη  λογική  «λεφτά υπάρχουν». Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ. Παπανδρέου άρχισε τη θητεία του με μια έκτακτη εισφορά, όχι για να καλύψει ελλείμματα, αλλά για αναδιανομή πλούτου. Πήρε  δηλαδή τα χρήματα  από αυτούς που τα δήλωναν και τα μοίρασε σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη και προφανώς σε αρκετές χιλιάδες από αυτούς  που αναζητούν σήμερα για τα επιδόματα -μαιμού.

Στο σημείο που έχουμε φτάσει  σήμερα  είναι σημαντικό να ξέρουμε τι λάθη κάναμε και ποιοι τα έκαναν. Και για να έχουμε πιο πλήρη εικόνα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών είχε κάνει ηλεκτρονική απογραφή όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Επειδή είμαστε και σε προεκλογική περίοδο  ας βγει μια κατάσταση  του αριθμού των προσλήψεων  ανά έτος. Ετσι, θα  μάθουμε αν αληθεύει ότι από το 2000 έως σήμερα διπλασιάστηκε ο αριθμός των δημοσίων  υπαλλήλων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ