PROTOTHEMA

Blogs

Κακές Γλώσσες

Ο Πρόεδρος το έκανε. Οι 300 θα το τολμήσουν;

ΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου 

Οι κακεντρεχείς θα βρουν να παρατηρήσουν ότι η κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολύ μικρή και γίνεται πολύ αργά. Άλλοι θα πουν ότι... 40 μέρες πριν την παρέλαση της 25ης Μαρτίου θυμήθηκε ο Κάρολος Παπούλιας να παραιτηθεί του μισθού του. Ένας φίλος ανέκραξε: Επιτέλους!   Ισως επειδή όλοι περίμεναν κάτι. Μια συμβολική κίνηση. Μια ενέργεια από τον πολιτικό κόσμο που να δείχνει ότι και οι πολιτικοί στο σύνολό τους είναι θεσμός και δεν έχουν καταντήσει εσμός. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λέει ο λαός. Και ο Κάρολος Παπούλιας το έκανε πράξη. Παραιτήθηκε της προεδρικής αποζημίωσης που ανέρχεται σε περίπου 300 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για να δώσει το μήνυμα ότι δεν είναι δυνατόν οι πολιτικοί και η τρόικα να επιβάλλουν εξοντωτικές θυσίες μόνο στο λαό. Και για να πει ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής μόνο οι μη έχοντες.

Οι κακεντρεχείς θα βρουν να παρατηρήσουν ότι η κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολύ μικρή και γίνεται πολύ αργά.

Άλλοι θα πουν ότι... 40 μέρες πριν την παρέλαση της 25ης Μαρτίου θυμήθηκε ο Κάρολος Παπούλιας να παραιτηθεί του μισθού του. Ένας φίλος ανέκραξε: Επιτέλους!
 
Ισως επειδή όλοι περίμεναν κάτι. Μια συμβολική κίνηση. Μια ενέργεια από τον πολιτικό κόσμο που να δείχνει ότι και οι πολιτικοί στο σύνολό τους είναι θεσμός και δεν έχουν καταντήσει εσμός.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λέει ο λαός. Και ο Κάρολος Παπούλιας το έκανε πράξη. Παραιτήθηκε της προεδρικής αποζημίωσης που ανέρχεται σε περίπου 300 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για να δώσει το μήνυμα ότι δεν είναι δυνατόν οι πολιτικοί και η τρόικα να επιβάλλουν εξοντωτικές θυσίες μόνο στο λαό. Και για να πει ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής μόνο οι μη έχοντες.
 
Προφανώς χρειάστηκε ο δύσκολος τρόπος για να καταλάβει ο Κάρολος Παπούλιας ότι όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι. Ισως οι αποδοκιμασίες και η κραυγή εναντίον του, "προδότη", στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου έπαιξαν το ρόλο τους. Ισως βοήθησαν και οι εισηγήσεις συνομιλητών του που τον ενημέρωναν ότι ο ίδιος είναι στόχος έντονης και πολλές φορές ισοπεδωτικής κριτικής από τους πολίτες.

Ο Πρόεδρος το τόλμησε. Γυρίζει πίσω στον κρατικό προϋπολογισμό τα 300 χιλιάρικα που δαπανώνται ετησίως για την αποζημίωσή του.
 
Το ερώτημα είναι άλλο. Οι 300 της Βουλής πότε θα το αποφασίσουν; Πότε θα δηλώσουν ότι παραιτούνται από τα προνόμιά τους; Μπορεί να μην το γνωρίζετε όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "κοστίζει" 300 χιλιάδες το χρόνο, αλλά οι βουλευτές είναι πολύ πιο ακριβοί. Κάθε ένας από τους 300 εθνοπατέρες χρειάζεται 660 χιλιάδες ευρώ ετησίως για το μισθό, τα επιδόματα, το αυτοκίνητο, το κινητό, τα γραφεία, τα ξενοδοχεία, τα αεροπορικά εισιτήρια, τους συνεργάτες και όλα τα άλλα προνόμια που δεν λένε να καταργήσουν οι βουλευτές από την λίστα με όσα εισπράττουν.
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό. Αλλωστε θα πρέπει να ξέρουν οι βουλευτές, ότι δεν κυβερνάς μόνο με τις πολιτικές και τους νόμους που περνάς αλλά κυρίως με το παράδειγμά σου.  

ΒΑΣΙΛΗΣ17/02/201212:50

Το πρόβλημα δεν είναι οι τόσο οι μισθοί των 300, αλλά οι διπλές συντάξεις των βουλευτών οι οποίες πρέπει να κοπούν αν είναι διπλές και αν είναι μονές να μειωθούν 50%. Οι πρώην βουλευτές έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την σημερινή κατάσταση. Επίσης πρέπει να μειωθούν άμεσα οι επιχορηγήσεις στα κόμματα και να περικοπούν κατά 50% οι θέσεις συμβούλων των Υπουργών και υπάλληλων των βουλευτών. Είναι ο μόνος τρόπος να χτυπηθεί το κομματικό κράτος που δουλεύει με γνωστούς και κουμπάρους.

Απάντηση
γιαννης17/02/201205:45

Μια διόρθωση για ενημέρωση :Ο συνολικός προϋπολογισμός της Βουλής του 2012 φτάνει περίπου τα 171 εκ. ευρώ, έναντι 198 εκ. το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό της του 2012. Παράλληλα η Βουλή επικύρωσε χθες την άπαξ περικοπή ενός μισθού των βουλευτών για το 2011 και ενός για το 2012, κάτι το οποίο είχε εξαγγελθεί αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν τη ΔΕΘ. Το κονδύλι που προορίζεται για τον βασικό μισθό των βουλευτών εμφανίζεται ισοσκελισμένο (21,22 εκατ. ευρώ), με το επιχείρημα ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει ήδη σημαντικές περικοπές. Οι περικοπές που προβλέπονται για τους βουλευτές και αφορούν τα επιδόματα για τη συμμετοχή τους στα θερινά τμήματα και τις επιτροπές είναι περίπου 2,1 εκατ. ευρώ (από τα 5 στα 2,87 εκατ.). Παράλληλα θα καταργηθεί ο 15ος και ο 16ος μισθός των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου, ο οποίος είχε ήδη περικοπεί παίρνοντας τη μορφή επιδόματος, ενώ καθιερώνεται, όπως και στο υπόλοιπο Δημόσιο, το επίδομα επίτευξης στόχων, αντικαθιστώντας άλλα επιδόματα. Τα λειτουργικά έξοδα της Βουλής -τα οποία είναι και τα μόνα έξοδα που κόβονται με πρωτοβουλία του Σώματος- περιορίζονται κατά 30%. Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος, υπεραμύνθηκε της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, η οποία συνεπάγεται ετήσιο κόστος 4,5 εκ. ευρώ.

Απάντηση
ΓΙΑΝΝΗΣ17/02/201205:35

Ακούγωντας κανάλια,διαβάζοντας άρθρα αναρωτιέμαστε γιατί δεν δημιουργήται ένα κίνημα που θα λύσει τα προβλήματα του Ελληνικού λαού απο εθελοντές άμισθους και μέσα απο ένα νέο προτεινόμενο καθεστώς μη κοινοβουλευτικής ή άλλης δημοκρατίας;Ο Προυπολογισμός του Ελληνικού κοινοβουλίου είναι 34.2 εκατομύρια και όχι 300χ660.000=198 εκατομύρια.

Απάντηση
DORA16/02/201211:37

Γυρίζει πίσω στον κρατικό προϋπολογισμό τα 300 χιλιάρικα που δαπανώνται ετησίως για την αποζημίωσή του.... τις 300.000 χιλιάδες γροθιές και μούτζες ποιός θα τις αρπάξει;;

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία