Το κακό και το καλό νέο για την Ελλάδα
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Το κακό και το καλό νέο για την Ελλάδα

«Ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία και πάλι η Ελλάδα  μπορεί να μην καταφέρει να αποδώσει όσα έχει υποσχεθεί όπως άλλωστε έπραξε και στο παρελθόν. Σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας  το μεγαλύτερο θέμα για μας είναι αυτό της μετάδοσης.

«Ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία και πάλι η Ελλάδα  μπορεί να μην καταφέρει να αποδώσει όσα έχει υποσχεθεί όπως άλλωστε έπραξε και στο παρελθόν. Σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας  το μεγαλύτερο θέμα για μας είναι αυτό της μετάδοσης. Τα βλέμματα θα στραφούν και σε άλλα κράτη της περιφέρειας,  όπως στην  Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, πιθανώς στην Ιταλία και στην Ισπανία. Ο κόσμος θα γίνει νευρικός  και σε άλλες χώρες και θα έχουμε ντόμινο και μαζική φυγή τραπεζικών καταθέσεων σε αρκετά κράτη.» Τα παραπάνω είναι ένα μέρος των  δηλώσεων που έκανε ο γενικός διευθυντής της Fitch Τ. Stinger, ο οποίος  επισημαίνει  τα δύο βασικά στοιχεία σε σχέση με την δεινή κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει.

 Το πρώτο είναι ότι η Ελλάδα κυρίως εξαιτίας  των πολιτικών της έχει καταστεί παντελώς αναξιόπιστη χώρα. Οι δημόσιοι χλευασμοί  που δέχονται  οι έλληνες υπουργοί και αξιωματούχοι από τους ομολόγους τους στην Ευρώπη είναι η μια πλευρά της καταρράκωσης που έχει υποστεί  η εικόνα της χώρας. Η άλλη  -και πιο σοβαρή πλευρά- είναι οι προτάσεις  για διορισμό επιτρόπου, η εγγυημένη αποπληρωμή των δανείων μέσω ειδικών λογαριασμών  και άλλα τέτοια ανάλογα. Το 27,7% των Ελλήνων ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας, ο διεθνής  διασυρμός  της χώρας εξελίσσεται σε εθνική τραγωδία  και την ίδια στιγμή  η πολιτική ηγεσία που καλείται να λάβει αποφάσεις οι οποίες  θα καθορίσουν για δεκαετίες τη ζωή μας,  προσπαθεί  να διασώσει τα προσχήματα για  την κομματική της πελατεία και κατ΄ επέκταση  να εξασφαλίσει την επιβίωση της.

 Το δεύτερο στοιχείο που αποκαλύπτει ο κ. Stinger,  είναι ότι όσο κι αν έχουν προετοιμαστεί στην Ευρωζώνη για μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία, ο κίνδυνος να παρασύρουμε και άλλους μαζί μας, να πυροδοτήσουμε δηλαδή μια  διεθνή  κρίση, ευτυχώς για μας παραμένει ακόμη  ισχυρός. Και ευτυχώς  γιατί το μοναδικό πλέον όπλο της χώρας  είναι ότι η έκρηξη που θα προκαλέσει η ελληνική στάση πληρωμών  θα είναι πολύ μεγάλη.  Υπό αυτήν την έννοια, η  ανευθυνότητα και η ανικανότητα των ελλήνων  πολιτικών  να χειριστούν την κατάσταση κάνει την απειλή προς την Ευρωζώνη  εντονότερη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ