Επιτακτική η ανάγκη εμπέδωσης εμπιστοσύνης
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Επιτακτική η ανάγκη εμπέδωσης εμπιστοσύνης

Με έκπληξη διάβασα το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού Τύπου, σε συγχορδία, σαν να αφυπνίσθηκε ξαφνικά και απότομα από λήθαργο, να επιτίθεται ευθέως και κατά μέτωπο κατά της απειλής αποπομπής ή εξόδου της χώρας από το ευρώ και της επιστροφής στη δραχμή, με μπαράζ δημοσιευμάτων, συνεντεύξεων και άρθρων των πλέον έγκυρων και επώνυμων Ελλήνων καθηγητάδων, οικονομολόγων και τραπεζιτών της πρώτης γραμμής που διεκτραγώδησαν τις συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχόμενου

Με έκπληξη διάβασα το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού Τύπου, σε συγχορδία, σαν να αφυπνίσθηκε ξαφνικά και απότομα από λήθαργο, να επιτίθεται ευθέως και κατά μέτωπο κατά της απειλής αποπομπής ή εξόδου της χώρας από το ευρώ και της επιστροφής στη δραχμή, με μπαράζ δημοσιευμάτων, συνεντεύξεων και άρθρων των πλέον έγκυρων και επώνυμων Ελλήνων καθηγητάδων, οικονομολόγων και τραπεζιτών της πρώτης γραμμής που διεκτραγώδησαν τις συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Και από κοντά είδα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ να αναπαράγουν το κλίμα που δημιούργησε ο Τύπος για το θέμα αυτό. Σε πρώτη ανάγνωση το είδα σαν ευχάριστη έκπληξη. Οταν όμως κοίταξα προσεκτικότερα και συνολικότερα και διαπίστωσα την έκταση αλλά και την ένταση, έως βιαιότητας, των σχετικών δημοσιευμάτων που έφταναν μέχρι την περιγραφή -και από τα έγκυρα χείλη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος- εφιαλτικών σκηνών της ζωής του απλού Ελληνα για την περίπτωση της εξόδου από την ευρωζώνη, κατάλαβα ότι πλέον τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και η απειλή προ των πυλών. Για να φτάσουν, σκέφτηκα, στο σημείο αυτοί που για λόγους, κυρίως, μάρκετινγκ το απέφευγαν και το ζύγιζαν σε παλάντζα παλαιού τύπου, παίζοντας με τη φωτιά, να πάρουν ευθεία και ξεκάθαρη θέση και να αρχίσουν πόλεμο, τα πράγματα είναι περισσότερο σοβαρά απ’ ό,τι οσμίζεται ο πανικόβλητος και απληροφόρητος, για να μην πω ο συνεχώς παραπληροφορημένος απλός πολίτης, που εθισμένος τόσα χρόνια στον λαϊκισμό εφησυχάζει, βολεμένος, αναμένοντας τον μεσσία να σώσει το επίπεδο ζωής του με μαγικό τρόπο. Κατάλαβα τότε ότι αυτοί που ελέγχουν την ενημέρωση και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και, όπως είναι φυσικό, έχουν μεγαλύτερη και εγκυρότερη ενημέρωση από τις πηγές των αποφάσεων σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο πήραν ζοφερά και τελεσιγραφικά μηνύματα και αποφάσισαν, προ του κινδύνου για τα δικά τους συμφέροντα και θα ήθελα πολύ να πιστέψω και από εθνικό καθήκον, να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να πείσουν την κοινή γνώμη και δι’ αυτής τους ιδιοτελείς της συγκυβέρνησης να κουνηθούν επιτέλους ομαδικά. Αποφάσισαν να δημιουργήσουν το κλίμα που θα υποχρεώσει τους κυβερνώντες να σοβαρευτούν, να δράσουν ως ομάδα με στόχους, να λάβουν επιτέλους -αδιαφορώντας για το κομματικό και προσωπικό πολιτικό κόστος- από κοινού και συνειδητά αποφάσεις και να εφαρμόσουν τα επιβαλλόμενα μέτρα και τις απολύτως αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που θα πείσουν τους δανειστές μας ότι είμαστε σοβαροί και θέλουμε όλοι μαζί να σωθούμε. Ετσι θα πείσουν και τον κακομαθημένο από τους ίδιους, στη μεγάλη του πλειοψηφία, λαό να δεχτεί τις αλλαγές που έρχονται και τα ακόμα σκληρότερα μέτρα, που η ατελέσφορη μέχρι σήμερα πολιτική επιβάλλει ως αδήριτη ανάγκη.

Το κακό είναι πως τα παραπάνω έπρεπε να αποτελούν την απλή και ξεκάθαρη, χωρίς λεζάντες και φιοριτούρες, ενημέρωση των πολιτών από την κυβέρνηση και όχι συμπεράσματα και υποθέσεις των πολιτών από την ανάγνωση του Τύπου, που γιγαντώνουν την εντεύθεν παραπληροφόρηση. Η συνεχιζόμενη και από τη συγκυβέρνηση προσφιλής πρακτική της απόκρυψης και μη ενημέρωσης ή της υπαινικτικής και επιλεκτικής ενημέρωσης, που ακολούθησε με συνέπεια η κυβέρνηση του ΓΑΠ, η οποία αποδείχθηκε καταστροφική, γιατί άφησε τον κόσμο έρμαιο στις γραμμές παραπληροφόρησης, συνεχίζεται απτόητη και λειτούργησε και πάλι αρνητικά. Γιατί το κακό είναι πως τη στροφή του Τύπου και το κλίμα που δημιουργήθηκε χριστουγεννιάτικα δεν το κατάλαβα μόνο εγώ, αλλά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και οι περισσότεροι απλοί πολίτες, που έντρομοι, χωρίς επίσημη ενημέρωση, στην οποία βέβαια δεν πιστεύουν, πείσθηκαν ότι βρισκόμαστε προ τετελεσμένης καταστροφής και άρχισαν σε πρώτη φάση να ρωτούν αγωνιωδώς προς πάσα κατεύθυνση σχετικούς και ασχέτους τι θα γίνει με τις καταθέσεις, τα δάνεια, τις δουλειές κ.λπ. και σε δεύτερη φάση να ενεργούν πανικόβλητοι, σπασμωδικά, για το προσωπικό τους συμφέρον, όπως το καταλαβαίνει ο καθένας και όπως έχουν μάθει τόσα χρόνια με την εδραιωμένη στους Ελληνες λογική του άκρατου ατομισμού. Δεν είμαι ειδικός, αλλά σίγουρα από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος θα φανούν στατιστικά για τις τελευταίες μέρες του 2011 κινήσεις πανικού, αναλήψεις καταθέσεων, νέα φυγή χρημάτων στο εξωτερικό και άλλες αψυχολόγητες ενέργειες που βλάπτουν την οικονομία και υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας, αλλά και κάθε πολίτη ατομικά.

Ετσι, αν και παθόντες, συνεχίζουμε σε κυβερνητικό αλλά και σε πολιτικό και κομματικό επίπεδο με καθαρά λαϊκίστικη λογική, που φαίνεται πως έχει διαβρώσει το DNA όλων μας, την παραπληροφόρηση, την έμμεση και ελλιπή πληροφόρηση, την επιλεκτική απόκρυψη ή διαστροφή της αλήθειας, τα μισόλογα και το στρογγύλεμα των αιχμηρών γωνιών. Και αντί να επιδοκιμάζουμε, αποδοκιμάζουμε όσους -λίγους ακόμα- σε πείσμα των καιρών επιμένουν στην αλήθεια και τη συνεπή στάση. Πιστεύω όμως ότι ο κόσμος είδε τι αποτελέσματα είχαν οι πρόσφατοι λαϊκίστικοι λεονταρισμοί προς τους Ευρωπαίους των κυρίων Βενιζέλου και Σαμαρά και πού μας οδήγησαν, και σιγά αλλά σταθερά θα καταλάβει τον λάθος δρόμο που πορεύεται και θα απαιτήσει και θα επιβάλει σοβαρότητα, συνέπεια και αλήθεια.  Να, λοιπόν, κύριε Παπαδήμο, ένα ακόμα πεδίο δράσης λαμπρό -ίσως το σοβαρότερο- για σας προσωπικά. Είναι στο χέρι σας και πρέπει να εμπεδώσετε την ανύπαρκτη σήμερα εμπιστοσύνη του κόσμου στην κυβέρνηση του τόπου, με όπλο την αλήθεια, την απλότητα και την καθαρότητα των λόγων και των προθέσεων, χωρίς ίχνος λαϊκισμού. Μόνον έτσι ο κόσμος θα παύσει να ενεργεί υπό πανικό ερμηνεύοντας τον υπαινικτικό λόγο των πολιτικών, τα ΜΜΕ και τον Τύπο και ακούγοντας επικίνδυνους άσχετους, και ερμηνεύοντας τα συμβαίνοντα με μόνο κριτήριο το ατομικό του συμφέρον. Μόνον έτσι η κυβέρνηση θα μπορεί να καθοδηγεί και τη λαϊκή δράση προς τη σωστή κατεύθυνση, θα ενισχυθεί η λογική της κοινής προσπάθειας, της συνευθύνης, προ της κοινής μοίρας και οι αποφάσεις σας θα έχουν ελπίδα να πετύχουν. Βέβαια, πρέπει -και ίσως αυτό είναι το δυσκολότερο- να πείσετε τους ιδιοτελείς εταίρους της συγκυβέρνησης να αλλάξουν πρακτική και φιλοσοφία δεκαετιών. Αν και δύσκολο, αξίζει τον κόπο. Είναι, άλλωστε, η τελευταία ελπίδα για όλους μας.

Κλείσιμο
Ο Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης της Δημοκρατικής Συμμαχίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ