Οι κακοί βιομήχανοι και τα... ξερονήσια
Γιώργος Παπασταφίδας

Γιώργος Παπασταφίδας

Οι κακοί βιομήχανοι και τα... ξερονήσια

Σήμερα έστω και ετεροχρονισμένα θα σας διηγηθώ μια πρωτοχρονιάτικη ιστορία. Κάποτε στην Ελλάδα υπήρχε μια κακή, πολύ κακή  οικογένεια βιομηχάνων και χιλιάδες άλλες καλές.

Σήμερα έστω και ετεροχρονισμένα θα σας διηγηθώ μια πρωτοχρονιάτικη ιστορία.

Κάποτε στην Ελλάδα υπήρχε μια κακή, πολύ κακή  οικογένεια βιομηχάνων και χιλιάδες άλλες καλές.

Οι εν λόγω κακοί  βιομήχανοι είχαν κάποιες εμμονές με κορυφαία αυτή του να  συγκεντρώνουν τους εργαζόμενους του εργοστασίου τους στις 30 Δεκεμβρίου κάθε χρονιάς  στο κυλικείο και να τους  ανακοινώνουν κάποια ακατανόητα πράγματα, περί έκτακτων επιδομάτων και δώρων επειδή, έλεγαν (άκου  θράσος!!), ότι η επιχείρηση πήγε καλά και πρέπει να μοιράσουν ένα μέρος των κερδών τους (δείτε παρακάτω την... εξωφρενική λίστα παροχών).

Κλείσιμο
 Αντίθετα οι καλοί βιομήχανοι είχαν από δεκαημέρου εγκαταλείψει την χώρα με τα ιδιωτικά τους τζέτ για να περάσουν μαζί με τους αγαπημένους τους στις  χιονισμένες βουνοκορφές των ελβετικών Άλπεων τις μέρες των γιορτών στα πριβέ σαλέ  τους.

 Οι συγκεκριμένοι κακοί βιομήχανοι είχαν και άλλα κουσούρια. Για παράδειγμα πλήρωναν τους φόρους τους και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στην ώρα τους, δεν προκαλούσαν με τον τρόπο ζωής τους, δεν είχαν πάρει από το ελληνικό δημόσιο προμήθειες, άφηναν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους στην επιχείρηση με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται να λαμβάνουν θαλασσοδάνεια από τις τράπεζες και τέλος δεν είχαν στο μισθολόγιό τους δεκάδες δημοσιογράφους και εταιρίες δημοσίων σχέσεων για να βελτιώνουν την εικόνα τους προς τον έξω κόσμο. Αντίθετα οι καλοί επιχειρηματίες είχαν αναγάγει σε επιστήμη  την διαπλοκή με τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ για να λαμβάνουν προμήθειες του δημοσίου, ελάμβαναν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δάνεια που δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν και μετά παραπονιόντουσαν και πάλι ότι δεν τα βγάζουν πέρα και πρέπει να απολύσουν τους εργαζόμενους τους που εν μέσω οικονομικής κρίσης... περίσσευαν.

Οι κακοί βιομήχανοι δεν είχαν στρατούς αυλοκολάκων που τους αποζημίωναν πλουσιοπάροχα αλλά προσπαθούσαν να βοηθήσουν ιδιαίτερα τους εργαζομένους που είχαν μεγαλύτερες ανάγκες. Τέλος εδώ και χρόνια δεν μετέφεραν την παραγωγική τους βάση σε κάποια τριτοκοσμική χώρα με χαμηλά μεροκάματα  παρά τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που αντιμετώπιζαν. Αντίθετα είχαν καταφέρει με τα καμώματα τους να είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική βιομηχανία της χώρας με εξαγωγές που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Το παράδοξο είναι πως αυτοί οι κακοί βιομήχανοι μπορούν και κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι. Είναι άξιο απορίας πως η ομάδα Ράϊχενμπαχ και οι εδώ υποστηρικτές τους δεν έχουν σφραγίσει τα εργοστάσια τους προς παραδειγματισμό την στιγμή που οι χιλιάδες καλοί βιομήχανοι έχουν συμφωνήσει με την τρόικα να μειώσουν τους κατώτατους μισθούς των εργαζομένων τους  και να καταργήσουν τον 13ο και 14ο μισθό.

Προφανώς τους ξέφυγε, αλλά νομίζω ότι για κάτι τέτοιους (κακούς βιομηχάνους) θα πρέπει να ξανανοίξουν τα... ξερονήσια και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης!
 
Υ.Γ.  Οι εν λόγω βιομήχανοι είναι η Βίκυ Καρέλια και τα παιδιά της Ανδρέας και Στάθης, ιδιοκτήτες της καπνοβιομηχανίας Καρέλια, που εδώ και δεκάδες χρόνια παραμονή πρωτοχρονιάς μαζεύουν τους εργαζόμενους στο κυλικείο του εργοστασίου τους στην Καλαμάτα και μοιράζουν ένα μέρος των κερδών της επιχείρησης.

Οι παροχές που εξήγγειλαν φέτος προς όλους τους εργαζόμενους είναι :
 
1.    Το επίδομα γαλοπούλας θα είναι φέτος € 160.00 για κάθε εργαζόμενο στην Εταιρεία.

2.    Το επίδομα παρουσίας θα είναι φέτος € 750.00. Tο δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους. Πέρσι το έλαβαν 307 εργαζόμενοι.

3.    Ο κάθε εργαζόμενος, που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 1.100.

4.    Οι εργαζόμενοι, τα παιδιά των οποίων πέτυχαν στις παραπάνω σχολές μέσα στο 2011, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση € 400.00.

5.    Παράλληλα, η Εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2011.

6.    Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 1.700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 600.00

7.    Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές μεταξύ 1200.00 και 1699.00 ευρώ, θα λάβουν ενίσχυση € 1.150.00. Όσοι από αυτούς όμως έχουν από 3 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον € 500.00.

8.    Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως 1.200 ευρώ, θα λάβουν € 2.000.00. Όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 350.00 για κάθε ανήλικο παιδί.

9.    Ο κάθε λαχνός της σημερινής γιορτής είναι 750 ευρώ.


Όπως πάντα τα παραπάνω ποσά θα δοθούν καθαρά, και οι συνολικές αυτές παροχές ανέρχονται σε 1,45 εκατ.ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ