Ηγέτες να σου πετύχουν!
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Ηγέτες να σου πετύχουν!

Όταν μια προσωπικότητα-σύμβολο του ευρωπαϊσμού όπως ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ λέει «να πάνε στο διάολο οι Ευρωπαί- οι ηγέτες αν δεν μπορούν να σώσουν την Ελλάδα...», εμείς τι άλλο να προσθέσουμε;

Όταν μια προσωπικότητα-σύμβολο του ευρωπαϊσμού όπως ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ λέει «να πάνε στο διάολο οι Ευρωπαί- οι ηγέτες αν δεν μπορούν να σώσουν την Ελλάδα...», εμείς τι άλλο να προσθέσουμε;

Έχουμε επανειλλημένα πει ότι η μεγάλη ατυχία μας, πέραν των δικών μας λαθών, είναι ότι η Ευρώπη παρουσιάζει σημαντικότατο έλλειμμα ηγετών με ευρωπαϊκή κουλτούρα και οραματισμό. Στενόμυαλοι και περιχαρακωμένοι στα στενά εθνικά τους συμφέροντα, ανασφαλείς και επιδεκτικοί σε λαϊκίστικες πιέσεις, μυωπικοί που δεν βλέπουν ότι η εστία φωτιάς που έχει εξαπλωθεί στην Ελλάδα θα μπορούσε να σβηστεί εν τη γενέσει της με πολύ λιγότερα μέσα απ’ αυτά που απαιτούνται σήμερα και πολύ περισσότερα όταν οι πύρινες γλώσσες θα γλείφουν και τα δικά τους σπίτια.

Δέχομαι εκ των προτέρων τις εγκληματικές πολιτικές των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων που έφεραν τη χώρα στα σημερινά αδιέξοδα. Δέχομαι επίσης την κριτική των Ευρωπαίων ότι επί δύο χρόνια τους κοροϊδεύουμε και δεν κάνουμε όσα έχουμε συμφωνήσει.

Κλείσιμο
Δέχομαι οτι και η χώρα μας πάσχει συνολικά από σο- βαρές πολιτικές ηγεσίες, καθώς ακόμα και τώρα δεν μπορούν να ομονοήσουν και να συνεργαστούν για τη διάσωσή της από τον όλεθρο.

Όμως δεν δέχομαι ότι οι εταίροι μας στην ευρωζώνη έχουν κάνει αυτά που όφειλαν να κάνουν για μας και το κοινό καλό της ευρωζώνης. Πάντα αποφάσιζαν εκ των υστέρων και έτρεχαν πίσω από τις εξελίξεις, παίρνοντας πάντα δειλές αποφάσεις με γνώμονα τα στενά συμφέροντα της δικής τους οικονομίας. Αψευδής μάρτυρας, η μόλις πριν από δυόμισι μήνες απόφαση της 21ης Ιουλίου για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» των ομολόγων κατά 21%.

Αφού λοιπόν το κλώθουν όλο αυτό το διάστημα, ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι το «κούρεμα» των ομολόγων πρέπει να είναι μεγαλύτερο και ξεκινούν νέο γύρο διαβουλεύσεων για να δουν πώς θα το κάνουν. Πάνω δηλαδή που οι τράπεζες έκαναν τους λογαριασμούς τους να δουν αν αντέχουν «κούρεμα» ομολόγων κατά 21%, έρχονται τώρα και τους λένε για 30%-40% ή και 50%. Τα βλέπουν αυτά οι αγορές και συνεχίζουν τις επιθέσεις και στους άλλους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης όπως η Ιταλία, ανατροφοδοτώντας έτσι νέο κύκλο αγωνίας για το σύνολο πλέον της ευρωζώνης και το τι μέλλει γενέσθαι.

Και όλα αυτά από τους Ευρωπαίους ηγέτες για τους οποίους κάποιος, αν συγκεντρώσει τις δηλώσεις τους τα δύο τελευταία χρόνια για την κρίση χρέους στην Ελλάδα και την Ευρώπη, θα βρει μόνο αντιφάσεις και ψέματα που δημιουργούν συνεχή σύγχυση και μια χαοτική κατάσταση.

Επίσης, δεν μπορώ να αγνοήσω την πλήρη αδιαφορία τους για την ελληνική κοινωνία που δέχεται μια πρωτοφανή τιμωρία για τα λάθη συνολικά του πολιτικού κόσμου της Ευρώπης, οι οποίοι το μόνο που ζητούν ύστερα από κάθε απόφασή τους (και μάλιστα αμφιβόλου απόδοσης) είναι νέα μέτρα.

Αρνούνται να καταλάβουν ότι δεν αρκεί να σώσεις μια χώρα όταν οι κάτοικοί της θα λιμοκτονούν ή θα έχουν μεταναστεύσει. Αρνούνται να δουν ότι το βασικό συστατικό μιας χώρας είναι οι ίδιοι οι κάτοικοί της και μετά όλα τα άλλα. Και το οξύμωρο είναι ότι όλα αυτά γίνονται για να διασωθούμε από τη χρεοκοπία και να προστατευτεί το βιοτικό μας επίπεδο. ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ δε θα είναι, αφού υποστούμε όσα θα υποστούμε και αφού επιστρέψουμε στη δεκαετία του ’50,
να μας πετάξουν κι έξω από την ευρωζώνη όπως εγκαταλείπουν οι βιαστές τα θύματά τους.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν αξίζουν τελικά τον κόπο όλα αυτά τα βασανιστήρια αν πρόκειται να καταλήξουμε και πάλι στο ίδιο αποτέλεσμα. Μήπως θα ήταν προ- τιμότερο να το κάναμε μόνοι μας και να πλήρωναν και οι Ευρωπαίοι το τίμημα της αναποφασιστικότητας και της δειλίας τους;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network