Η Τουρκία σε ρόλο ταραξία; Αδιέξοδο, κ. Ερντογάν!
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Η Τουρκία σε ρόλο ταραξία; Αδιέξοδο, κ. Ερντογάν!

Πώς λειτουργεί ένας ταραχοποιός;

Πώς λειτουργεί ένας ταραχοποιός; Προειδοποιεί, απειλεί, εκβιάζει και κραδαίνει τα όπλα του.

Τι κάνει η Τουρκία  τις τελευταίες ημέρες;  

Απειλεί ότι δεν  θα επιτρέψει στους Κύπριους να ξεκινήσουν γεωτρήσεις με σκοπό την άντληση  φυσικού αερίου από τη θαλάσσια περιοχή  μεταξύ Κύπρου - Ισραήλ. Θέλουν οι Κύπριοι  να βγάλουν φυσικό αέριο από τουρκική περιοχή; Όχι. Θέλουν να ασκήσουν κυριαρχικά τους δικαιώματα εντός της αποκλειστικής οικονομικής τους ζώνης. Εντός μιας περιοχής στην οποία η Κύπρος έχει πλήρη δικαιώματα κυριαρχίας. Κι όμως οι Τούρκοι απειλούν ότι θα στείλουν το στόλο τους. Και θυμίζουν την κρίση με τους ρωσικούς πυραύλους S-300 για να εκφοβίσουν.  

Τι θέλουν να επιβάλλουν οι Τούρκοι; Το δίκαιο του ισχυρού. Και μπροστά στην ακόρεστη δίψα τους να ξαναγίνουν αυτοκρατορία αδιαφορούν για το γεγονός ότι τους πέφτουν οι μάσκες. Άλλωστε, όλη η παρέα του κ. Ερντογάν κάνει αγώνα δρόμου για την επιβολή της νεο-οθωμανικής τάξης.  

Διαβάσατε στο
Κλείσιμο
protothema.gr τι είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπαγίς… Αν οι Κύπριοι δεν αλλάξουν μυαλά, η Άγκυρα θα αναλάβει να τους συνετίσει με τα πολεμικά της πλοία. 'Γι' αυτό το λόγο φτιάξαμε το στρατό μας", είπε κυνικά ο Εγκεμέν Μπαγίς.  

Τι μας λες; Εσύ  δεν ήσουν που μας πούλαγες φούμαρα περί της ανάγκης η  Ελλάδα και η Τουρκία να μειώσουν τις εξοπλιστικές τους δαπάνες; Εσύ  δεν ήσουν κύριε Μπαγίς που  έλεγες ότι η ανατολική Μεσόγειος  πρέπει να γίνει θάλασσα ειρήνης;   

Για να μην υπάρχει, δε, αμφιβολία ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται όλο και περισσότερο σαν ταραχοποιός, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε επί της ουσίας τη διακοπή των τουρκο-ισραηλινών διπλωματικών σχέσεων. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έδωσε προθεσμία πέντε ημερών στον πρέσβη του Ισραήλ να εγκαταλείψει την Άγκυρα. Ίσως να έβλεπε πολλά καουμπόικα μικρός και του έχει μείνει απωθημένο, ποιος ξέρει...   

Αφορμή για να απελαθεί από την Τουρκία ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής του  Ισραήλ ήταν η έκθεση του ΟΗΕ για  όσα έγιναν κατά την επιδρομή των  Ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο  Μαβί Μαρμαρά. Στην οποία έκθεση, η επέμβαση των Ισραηλινών χαρακτήριζεται νόμιμη και κατάλληλη πλην όμως υπερβολική και παράλογη. Οι Τούρκοι όταν το άκουσαν αφιονίστηκαν και αποφάσισαν να έρθουν σε πλήρη ρήξη με τους Ισραηλινούς, αυτούς που μέχρι πριν από δυο χρόνια ήταν οι πιο στενοί τους σύμμαχοι.   

Νομίζω ότι η  πολιτική του Ερντογάν σε αυτή της την διάσταση είναι αδιέξοδη. Και εξηγώ τι εννοώ: η τουρκική κυβέρνηση οργάνωσε την μετάβαση των ακτιβιστών στη Γάζα για να σπάσει τον τσαμπουκά των Ισραηλινών και να εμφανιστεί ως ο πρωταγωνιστής και βασικός υποστηρικτής των Παλαιστινίων. Οι Ισραηλινοί αντέδρασαν -προφανώς υπερβολικά- όμως οι Τούρκοι δεν αρκέστηκαν συγκεντρώνοντας τη διεθνή συμπάθεια. Προσπάθησαν να περιθωριοποιήσουν το Ισραήλ ακόμη περισσότερο. Απελαύνουν τον Ισραηλινό πρέσβη και εξαπολύουν απειλές ότι θα διασφαλίσουν την ελεύθερη ναυσιπλοϊα στην Μεσόγειο.  

Η πολιτική της Τουρκίας είναι αδιέξοδη. Όχι μόνο επειδή απειλεί την Κύπρο και εκβιάζει το Ισραήλ. Όχι μόνο επειδή το Ισραήλ έχει ισχυρούς συμμάχους οι οποίοι δεν πρόκειται να στηρίξουν την Τουρκία, αλλά θα καταδικάσουν με τον τρόπο τους τις απειλές και τους τσαμπουκάδες της Τουρκίας. Αλλά και επειδή την ώρα που οι ισχυροί συζητούν σοβαρά την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, η Τουρκία μοιάζει να ευθυγραμμίζεται με τους σκληροπυρηνικούς της Χαμάς οι οποίοι επικροτούν την απόφαση της Άγκυρας να απελάσει τον Ισραηλινό πρέσβη.   

Σε αυτό το περίπλοκο  σκηνικό, τα πράγματα αναμένεται να καταστούν  ακόμη πιο περίπλοκα τις επόμενες εβδομάδες. Η Ελλάδα εμφανίζεται  να συνομιλεί και με την Τουρκία  αλλά και με το Ισραήλ, όμως θα βρεθεί σε δίλημμα αν η κυβέρνηση Ερντογάν επιμείνει να απειλεί την Κύπρο.  

Δεν θα πρέπει να περάσει  απαρατήρητο το γεγονός ότι σε αυτή την συγκυρία ο Έλληνας υπουργός Άμυνας επισκέπτεται το Ισραήλ από  τις 4 μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ