Γλιτώνουν 4,5 δισ. και τις θυγατρικές στα Βαλκάνια
pafilas_dimitris

Δημήτρης Παφίλας

Γλιτώνουν 4,5 δισ. και τις θυγατρικές στα Βαλκάνια

Περίπου 50 δισ. κεφάλαια διαχειρίζεται το fund του Κατάρ που πετυχαίνει το στόχο της διείσδυσης στη ΝΑ. Ευρώπη

Η απόσυρση των καταθέσεων του δημοσίου στις Τράπεζες ( 10 δισ. ευρω) και η άντληση απ΄ αυτές χρημάτων για τα έντοκα γραμμάτια ( 5 δισ. ευρώ ) επιτάχυναν, εν μέρει, την μέγα -συγχώνευση Αlpha Bank- Eurobank με την κυρίαρχη συμμετοχή του Qatar Investment Fund.  

Οι ζημιές από την  επικείμενη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων και, κυρίως, οι επισφάλειες από τα δάνεια, θα απαιτούσαν υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια, η οποία αν δεν βρισκόταν θα καθιστούσε το Δημόσιο τον μεγαλύτερο μέτοχο, με απόκτηση κοινών μετοχών πλέον.
Οι τράπεζες, όμως, όχι μόνο αποφεύγουν την κρατικοποίηση, αλλά δημιουργούν συνθήκες για να διατηρήσουν τα «ασημικά» των Βαλκανίων, τα οποία ήδη είχαν μπει στο στόχαστρο γερμανικών και αυστριακών τραπεζών. Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο κέρδος για τα ελληνικά συμφέροντα, έστω κι αν αυτά συμπλεύσουν με τα αραβικά. Ούτως ή άλλως θα έχουν ένα ισχυρό μέτοχο που δεν θα σταματήσει να θέλει την επέκταση.  

Κλείσιμο
Οι δυο τράπεζες θα χρειάζονταν συνολικά κεφάλαια περίπου 4,5 δισ. ευρώ, ενώ με την συγχώνευση απομακρύνεται οριστικά η απειλή της κρατικοποίησης.

Ειδικότερα, η Alpha Bank θα χρειαζόταν αύξηση κεφαλαίου 2,5

δισ. ευρώ συν ένα ομολογιακό που είχε ανακοινωθεί. Οι ζημιές της Alpha Bank από τα ομόλογα, σε συνολικό χαρτοφυλάκιο 4,5 δισ. ευρώ υπολογίστηκαν σε 748 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Bank Of America.
Από την πλευρά της  η Eurobank, θα έχει επίπτωση 1,1 δισ. ευρώ από το «κούρεμα» σε σύνολο 6,4 δισ. ομολόγων, σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Η Eurobank θα χρειαζόταν αύξηση κεφαλαίου κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ

Βεβαίως, το όλο σχήμα  θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν και ο μικρομέτοχοι των δυο τραπεζών, δηλαδή 45% στο ποσοστό της Alpha και 25% στο ποσοστό της Eurobank.    
Τι  φέρνει το νέο σχήμα  

Η νέα τράπεζα που  θα δημιουργηθεί θα αποτελεί την μεγαλύτερη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με ενεργητικό 150 δισ. ευρώ, 8 εκατομμύρια πελάτες, καταθέσεις 80 δισ., δάνεια 98 δισ. ευρώ και 2000 καταστήματα σε πάνω από 10 χώρες.   

Στο νέο μετοχικό σχήμα- και τις λεπτομέρειες που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα- θα συμμετάσχουν με 20% το Qatar Ιnvestment Fund, o κ. Ιωάννης Κωστόπουλος ως πρόεδρος με 4-5%, και ο όμιλος Λάτση με 18-20%.
Υψηλό ποσοστό θα έχει το ολλανδικό fund ΑBP με 2%, ενώ μικρότερα ποσοστά θα έχουν η Fidelity και η Blackrock ( η οποία θα ελέγξει και τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ).     

 O στόχος του Qatar

Το fund του Qatar με κεφάλαια υπό διαχείριση, ύψους 50 δισ. ευρώ επιτυγχάνει τον τελικό του στόχο του καθώς «πατάει» πόδι στην Ευρώπη, σε μια τράπεζα η οποία διαθέτει θυγατρικές στα Βαλκάνια, αλλά και ένα ενεργητικό ικανό  για περαιτέρω επέκταση.  

Πιθανότατα, όμως, με την συγχώνευση επιτυγχάνεται και  ο στόχος των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή να μην πωληθούν τα «ασημικά»  των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, όπως ήδη έγινε με την πώληση μεγάλου ποσοστού της Πολωνικής θυγατρικής από την Eurobank.  
Η νέα κοινή τράπεζα  θα διαθέτει παρουσία σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Πολωνία, Αλβανία και πιθανότατα σε Τουρκία – αν δεν προχωρήσει τώρα η πώληση της Τekfen Bank.     

Κινήσεις  από  Εθνική –  Πειραιώς  

Αυτή η διάσωση  των «ασημικών» στα Βαλκάνια, ίσως θα είναι η κινητήριος δύναμη για  τις περαιτέρω κινήσεις των υπόλοιπων  τραπεζών. Τόσο η Εθνική, όσο και  η Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και δυο κυπριακές τράπεζες διαθέτουν παρουσία στην ΝΑ Ευρώπη έως την Ρωσία. Οι επισφάλειες από τα δάνεια και το «κούρεμα» οδηγούσαν, έως πρόσφατα, σε πωλήσεις θυγατρικών από τις ελληνικές τράπεζες, όπως απαιτούσε και η Τροϊκα.  

Οι κινήσεις συγχώνευσης  πιθανότατα να αλλάξουν τα δεδομένα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ