Η μετάδοση της «οικονομικής λέπρας»
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Η μετάδοση της «οικονομικής λέπρας»

ΜΕΧΡΙ τώρα μας είχαν πείσει οι Ευρωπαίοι φίλοι μας, συνεπικουρούμενοι από τους διάφορους αναλυτές και αξιολογητές, πως η Ελλάδα με την αναξιόπιστηπολιτική της,ταχρέηκαι τα ελλείμματά της είναι το μέγα πρόβλημα της Ευρώπης.

ΜΕΧΡΙ τώρα μας είχαν πείσει οι Ευρωπαίοι φίλοι μας, συνεπικουρούμενοι από τους διάφορους αναλυτές και αξιολογητές, πως η Ελλάδα με την αναξιόπιστηπολιτική της,ταχρέηκαι τα ελλείμματά της είναι το μέγα πρόβλημα της Ευρώπης.

Μας έκαναν να πιστέψουμεότιπάσχουμε απόκάποιαμορφή«οικονομικής λέπρας» και γι’αυτόμαςαπομόνωσαναπόταυπόλοιπα«υγιή» μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, δίνοντάς μας κάποια δάνεια, με το αζημίωτο, κάτι σαν το κοινωνικό επίδομα που έπαιρναν οι λεπροί στη Σπιναλόγκα.

ΕΤΣΙ, ΝΟΜΙΖΑΝθα έχουν ήσυχο το κεφάλι τους και ακόμα πιο ήσυχο αν κάποια στιγμή τους αδειάζαμε τη γωνιά για να μπορούν ανενόχλητοι να ζουν την ευμάρειά τους. Δεν ανησύχησαν ούτε όταν οδηγήθηκαν στο «νησί» άλλες δύο χώρες (Ιρλανδία και Πορτογαλία) γιατί έκριναν πως κι αυτές είναι «μικρές» και άνευ σημασίας. Εδωσαν και σ’ αυτούς τις    «ασπιρίνες» τους και συνέχισαν να πορεύονται ωσάν να μην τρέχει τίποτα στην ευρωζώνη.

Κλείσιμο
Στις αρχές Ιουλίου ήταν η πρώτη φορά που χτύπησαν ανησυχητικά καμπανάκια καθώς είδαν δύο επιφανή μέλη τους, την Ισπανία και την Ιταλία, να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια «οικονομικής λέπρας». Ενεργοποιήθηκαν άμεσα για τα δεδομένα της Ε.Ε. και πήραν κάποιες σημαντικές κατά την άποψή τους- αποφάσεις για την πηγή των δεινών, δηλαδή την Ελλάδα. Νόμισαν ότι οι αποφάσεις αυτές είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές και πως η μόλυνση από τον ιό του χρέους δεν θα εξαπλωθεί περαιτέρω.

Η ΕΜΜΟΝΗ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ να υποχρεώσει και τους ιδιώτες να συμμετάσχουν στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδος, επωμίζοντας κι αυτοί κομμάτι από το κούρεμα του ελληνικού χρέους, δημιούργησε, ως αναμενόταν από τους ειδικούς, νέο πεδίο σύγκρουσης των περίφημων αγορών με κυβερνήσεις και χώρες της Ευρώπης. Αυτή τη φορά, μάλιστα, στην καρδιά της Ευρώπης και σε χώρες μεγάλες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Τα χιλιάδες funds, που στα χαρτοφυλάκιά τους συγκεντρώνουν όλο τον αποθεματικό πλούτο που δημιουργήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια εις βάρος της παραγωγής και των χωρών που κατέφευγαν σε εξωτερικό δανεισμό, πουλούν όσο όσο τώρα ομόλογα Ιταλίας, Ισπανίας, Βελγίου αλλά και Γαλλίας, κρίνοντας ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να εγγυηθεί για τα χρέη αυτών των χωρών και γιατί, αφού η ίδια επέτρεψε μια επιλεκτική χρεοκοπία στους κόλπους της και δημιούργησε τεράστιες ζημιές στους ιδιώτες, να μην το ξανακάνει.

Οι αθρόες πωλήσεις λοιπόν ομολόγων αυτών των χωρών ανεβάζουν τα spreads και τα CDS σε επίπεδα που πλέον είναι ζημιογόνο γι’ αυτές τις χώρες να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα βοήθειας που συμφώνησαν για την Ελλάδα μόλις πριν από 15 μέρες!

ΝΕΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ και νέα μαύρα σύννεφα πάνω από τον ουρανό της ευρωζώνης αλλά αμφίβολο τι θα πράξουν για την αντιμετώπιση του νέου κύματος πιέσεων στην Ευρώπη συνολικά.

Και το οξύμωρο είναι ότι όλοι γνωρίζουν την οριστική λύση αλλά ουδείς από τους πλούσιους συναινεί σ’ αυτήν. Γερμανοί, Φινλανδοί, Ολλανδοί, Γάλλοι κ.λπ. δεν θέλουν ούτε να ακούν για την έκδοση ενός ευρωομολόγου που θα θωρακίσει διά παντός την ευρωζώνη και θα κάψει τα χέρια των κερδοσκόπων, διότι κάτι τέτοιο θεωρούν ότι θα υποβαθμίσει και τη δική τους πιστοληπτικήικανότητα.Κοντόφθαλμοιηγέτεςπουδενκαταλαβαίνουν πως με τα ημίμετρα που αναγκάζονται να παίρνουν κάθε τόσο στο τέλος θα απειληθεί περισσότερο ο κεντρικός πυρήνας των οικονομιών τους.

Από την άλλη, έχουμε και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που αρνείται να τυπώσει χρήμα μη τυχόν και δημιουργηθούνπληθωριστικέςπιέσειςστιςχώρεςτουευρώ.Λες και το πρόβλημα της Ευρώπης είναι τώρα ο πληθωρισμός και όχι η ύπαρξη της ίδιας της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

ΣΤΑ ΚΑΘ’ ημάς, το καλό είναι ότι ίσως τώρα αντιληφθούν ότι το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα αλλά ο τρόπος λειτουργίας της ευρωζώνης και ίσως πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις γρηγορότερα για το νέο δάνειό μας. Το κακό όμως είναι ότι, αν ούτε τώρα ενεργήσουν όπως πρέπει, θα πέσει στο κενό και η απόφαση του Ιουλίου και θα φύγει ο επιθετικός προσδιορισμός από τον όρο «επιλεκτική χρεοκοπία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK