markopoulos

Δημ. Μαρκόπουλος

Αναμφίβολα οι ημέρες που ζούμε εσχάτως, μπορούν κάλλιστα να χαρακτηριστούν από περίεργες έως πρωτόγνωρες.

Αν δεν ασκούσε κριτική θα ήταν περιττό. Αν παρέμενε στην αφάνεια, αν λούφαζε, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, οποιοσδήποτε σχολιασμός θα ήταν πλεονασμός.

Τη θυμάστε τη λέξη "αφήγημα"; Πόσες και πόσες φορές την είχαμε ακούσει από τα χείλη των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στην τετραετία 2015 - 2019

Μας είχε προετοιμάσει η μικρή – έστω - συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στην πορεία για το Πολυτεχνείο. Το φωνάζουν οι κατά καιρούς δηλώσεις στο όριο του αριστερισμού της ομάδας των 53 ή των υπόλοιπων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη μια πλευρά υπάρχει μια κυβέρνηση της ευθύνης, του μέτρου και της αποτελεσματικότητας

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί τί ακριβώς συντελέστηκε στις 26 Μαϊου. Δεν παρουσιάζουν ίχνος αυτοκριτικής. Εξακολουθούν να λειτουργούν λες και όλα πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο τους.

Το έχουμε πει. Το έχουμε ξαναγράψει. Ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός λειτούργησε  με αλαζονεία στον υπέρτατο βαθμό. Θεώρησε πως είχε το μαγικό άγγιγμα, πως ήταν ένας πολιτικός Μίδας που ό,τι έπιανε γινόταν χρυσός. Έως ένα σημείο μια τέτοια στάση είχε τη δική της λογική.

Ηττημένος, κουρασμένος, ψαλιδισμένος ως προς τον πολιτικό του εγωισμό, χθες ο Αλέξης Τσιπρας παρέδωσε ουσιαστικά την εξουσία του. Αυτή την πολυπόθητη εξουσία για την οποία διψούσε και αποδείχθηκε πως δεν είχε κανένα φραγμό και μέτρο για να τη διατηρήσει.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κρυφογελώντας τον αμφισβήτησαν. Που γκρίνιαζαν διαρκώς. "Κάθισε πρώτα να κερδίσει" έλεγαν. Άλλοι περισσότερο ...large του έδιναν νίκη εως δυο με τρεις μοναδες το πολύ. Τους χαλούσε και τους ξίνιζε το καθετί. 

Όσο και να μη θέλουν κάποιοι να το παραδεχθούν, όσο κι αν κάποιοι δεν το χωνεύουν, η Κυριακή σηματοδότησε το πέρασμα σε μια νέα, πιο αισιόδοξη, πιο θετική φάση για τη χώρα.

Έτσι κι αλλιώς, είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι, η επόμενη Δευτέρα θα βρει τον τόπο σε μια εντελώς διαφορετική από τη σημερινή φάση. Η χώρα θα έχει μπει σε μια καινούργια κατάσταση που αρέσει δεν αρέσει, θα την οδηγήσει στην επόμενη τετραετία. Για την ακρίβεια θα την οδηγήσει στην επόμενη δεκαετία, αυτή του 2020. Σε μια περίοδο προκλήσεων.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα καλό παιδί. Βασιλόπουλο δεν το έλεγες. Καταλήψεις έκανε και κοπάνες. Φοιτητής μέτριος, συνδικαλιστής πρώτος, πτυχίο πήρε με το στανιό.

Ο Κώστας Αρβανίτης είναι δημοσιογράφος. Ως τέτοιος, γνωρίζει τον τρόπο να κάνει «ντόρο». Όπως η on air αποχώρησή του από το πλατό της ΕΡΤ. Για να σηκώσει σκόνη και να κάνει φασαρία, επέλεξε τον εντυπωσιασμό. Δικαίωμα του.