giannis_mantzouranis_blog

Γιάννης Κ. Μαντζουράνης

Η φράση ότι «αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες», αποτελεί μια πολυχρησιμοποιημένη κοινοτυπία, αφού σχεδόν σε κάθε αναμέτρηση από το 1974 και μετέπειτα χρησιμοποιείται από όλα τα κόμματα, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν ψηφοφόρους.

35

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου ΕΝΑ τα ποσοστά απορρόφησης του Ελληνικού Σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παραμένουν απογοητευτικά, ενώ αντίθετα στερεύουν οι πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση σημαντικών μέτρων υποδομής και αναπτυξιακών έργων. Δεν είναι όμως μόνο η διαχειριστική ανεπάρκεια και η ιδεολογική εμμονή

7

Η πανδημία έφερε σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς. Μια από αυτές αφορά στο πώς οργανώνεται η ανθρώπινη εργασία στο πλαίσιο της συνεχούς και αλματώδους εξέλιξης της ψηφιακής τεχνολογίας

9

Στην ελληνική ιστορία υπάρχουν πολλές σημαδιακές ημερομηνίες που οι κυρίαρχες δυνάμεις σπρώχνουν στη λήθη, είτε με διαστρέβλωση και αφομοίωση του νοήματός τους, είτε με διαγραφή από το ιστορικοπολιτικό ημερολόγιο, με τη συνδρομή των συστημικών ΜΜΕ, που συνήθως είναι πρόθυμα να συμμορφωθούν προς «τας υποδείξεις»

Στο ημερολόγιο της ελληνικής πολιτικής ιστορίας βρίθουν οι σημαδιακές ημερομηνίες. Πολλές από αυτές έχουν ξεχαστεί και άλλες έχουν διαγραφεί, ενώ για τις περισσότερες και σημαντικότερες γίνεται προσπάθεια να καταντήσουν απλές «εορταστικές επέτειοι», δηλαδή κατά το κοινώς λεγόμενο πανηγύρι. Η ιστορική μνήμη ωθείται από αντιδραστικές ή και συντηρητικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις για να μεταμορφωθεί σε κλίβανο απολύμανσης των ζωντανών μηνυμάτων του Λαού. Είναι εμφανής η προσπάθεια να εκτονωθεί η δυναμική σημασία μιας σημαδιακής ημερομηνίας, όπως είναι 17η Νοέμβρη 1973 και να συρρικνωθεί το νόημα της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δηλαδή να στενέψει σε πολιτικό περιεχόμενο και να ευνουχισθεί ως ιστορικό κατηγόρημα και νόημα το Πολυτεχνείο.