sofia-nikolaou

Σοφία Νικολάου

Μετά από 4,5 χρόνια, η δίκη της Χρυσής Αυγής μπήκε στη φάση των απολογιών των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις, η  ολοκλήρωση της διαδικασίας τοποθετείται στις αρχές του 2020.

Το άρθρο 370Α του Ποινικού Κώδικα είναι σαφές: «[…] όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου […] τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών».

Την προηγούμενη εβδομάδα, μία απίστευτη σκηνή εκτυλίχθηκε λίγα μέτρα από την είσοδο του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας: Ένας αλλοδαπός, μάλλον με σπασμένο μπουκάλι, έσφαξε έναν άλλον αλλοδαπό, μπροστά στα έντρομα μάτια των περαστικών.

Αναρωτήθηκα αρκετές φορές για τους λόγους που ο σουλτάνος αποφάσισε ξαφνικά να αλλάξει ρότα στο θέμα της διαχείρισης του θέματος των δύο Ελλήνων αξιωματικών. Είναι άραγε οι ιδιαίτερες διπλωματικές ικανότητες του κυβερνητικού επιτελείου; Είναι οι πιέσεις των Αμερικανών; Είναι μήπως οι 8;

Μερικές φορές, οι αντιδράσεις της κυβέρνησης όταν… κολλάει στον τοίχο είναι από φαιδρές μέχρι κωμικοτραγικές. Τέτοιες ήταν και στην περίπτωση των σπασμωδικών αλαλαγμών περί δήθεν τήρησης του Νόμου στην περίπτωση της μεταγωγής Κουφοντίνα. Όταν, λοιπόν, γίνεται λόγος για νομιμότητα, μάλλον ξεχνούν πως αυτή η «νομιμότητα» διαμορφώθηκε από τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ. Νόμοι που έστρωσαν το χαλί στον πολυισοβίτη δολοφόνο της 17Ν να ονειρεύεται ζωή χαρισάμενη και στο (κοντινό) βάθος … αποφυλάκιση.