Λέανδρος Ρακιντζής

Λέανδρος Ρακιντζής

Υπάρχει ένας αρχαίος κινέζικος μύθος, που ταιριάζει απόλυτα σε κάθε εποχή και χώρα, αλλά κυρίως στη σημερινή κατάσταση της χώρας μας, στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και διεργασίες, στο κοινωνικό γίγνεσθαι και σε οποιοδήποτε σχήμα που χρειάζεται συνεργασία και κοινή συναίνεση για να προχωρήσει με δημοκρατικές διαδικασίες και ισότιμη συμμετοχή.

Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο των χαρακωμάτων γίνονταν έφοδοι Πεζικού με επικεφαλής αξιωματικούς για την κατάληψη των εχθρικών θέσεων.

«Κυβερνάν εστί προνοείν»: ένα παλαιό γνωμικό που μολονότι εκφράζεται με απαρέμφατα, πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους και ιδίως από την κυβέρνηση και το πλήθος των ειδικών συμβούλων που διαχειρίζονται σήμερα την εξουσία στη χώρα μας.

Στο πρώτο παγκόσμιο πόλεμο των χαρακωμάτων γίνονταν έφοδοι πεζικού με επικεφαλής αξιωματικούς για την κατάληψη των εχθρικών θέσεων. 

Ο Σταμ-Σταμ, ψευδώνυμο του Σταμάτη Σταματίου, πολύ γνωστού δημοσιογράφου, ευθυμογράφου και πολιτικού της εποχής του Μεσοπολέμου, δημοσίευε στις εφημερίδες διάφορα ευθυμογραφήματα με σκίτσα δικά του, μεταξύ των οποίων και μια σειρά με τον τίτλο «Ιστορίες από το χωριό», σε  μία απ' αυτές με τον τίτλο «Ειρήνη στο χωριό», αφηγείται:

Στον στρατό και ιδίως στις στρατιωτικές σχολές εφέδρων αξιωματικών, όπου οι μαθητές ΥΕΑ υφίσταντο διάφορα καψόνια για να σκληραγωγηθούν, οι εκπαιδευτές μετά από πολύωρο καψόνι που είχε καταστήσει τους ΥΕΑ λιώμα, ρωτούσαν με στεντόρεια φωνή: «Ηθικό;». Και απαντούσαμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας: «Ηθικό ακμαιότατο!».

Συχνά στα ΜΜΕ γίνεται αναφορά σε πολιτικούς που κατά την άσκηση της εξουσίας συμπεριφέρονται σαν μαθητευόμενοι μάγοι.