vernikos_giorgos

Γιώργος Βερνίκος

Στις αρχές Μαΐου 2021 έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιοτο «Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό». Μέχρι το τέλος Απριλίου 2021 θα συνεχίζεται η σχετική συζήτηση για όλες τις παραμέτρους και σύνθετες λεπτομέρειες που αφορούν το Πιστοποιητικό. Η σχετική συζήτηση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:Πόσο ασφαλή είναι,ποια στοιχεία θα περιλαμβάνει, πως θα προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα, πόσο διαφανή και ξεκάθαρα είναι τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν για μετακίνηση από αέρα, ξηρά και θάλασσα, πως δεν θα δημιουργούνται ανισότητες στη μετακίνηση, πως μπορούν να είναι πρότυπο για ευρύτερες συναινέσεις, αποδοχή και παγκόσμια σύγκληση των πιστοποιήσεων, τι διάρκεια έχουν και πως θα επικαιροποιούνται, πως θα είναι σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή, πως θα είναι εύκολα αναγνώσιμο και αποδεκτό.

Η πανδημία ενέσκηψε απρόσμενα -εκεί που νομίζαμε ότι “βρισκόμασταν στο σωστό δρόμο”- όπως συχνά συμβαίνει στη ζωή, ξαφνιάζοντάς μας, αλλάζοντας την καθημερινότητά μας, και σίγουρα καλώντας μας σε αναστοχασμό.

Ζούμε σ’ έναν κόσμο με σημαντικές και συνεχώς εντεινόμενες οικονομικές ανισότητες και νέες μορφές ανασφάλειας, λόγω της άναρχης παγκοσμιοποίησης, των έντονων μεταναστευτικών ροών και των σημαντικών τεχνολογικών και δημογραφικών εξελίξεων.

Ο τουρισμός αποτελεί πλέον την κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας και σημαντικό πόλο ανάπτυξης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Οι εκτιμήσεις για τις συνέπειες του τουρισμού στην ελληνική οικονομία μπορεί να διαφέρουν πολλές φορές, δεν παύει όμως η σημασία του να είναι μεγάλη και αναμφισβήτητη για την ανάπτυξη της χώρας.

Eπίκεντρο των προσπαθειών των δικών μου, αλλά και όλων των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδoς (ΟΚΕ) είναι η διασφάλιση ευρέων συναινέσεων σε ζητήματα αιχμής για την κοινωνία και θέματα καίρια για την οικονομία, όπως το μέλλον της εργασίας, οι προκλήσεις για τη δημιουργία και τη διατήρηση σταθερής και ποιοτικής απασχόλησης, η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης κοινής αποδοχής.