karximakis02

Μιχάλης Καρχιμάκης

Σε αντίθεση με τη μεγάλη κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, ούτε οι αγορές έχουν σταματήσει να δανείζουν το κράτος, ούτε μαζικές εκροές καταθέσεων παρατηρούνται στις τράπεζες. Ρευστότητα υπάρχει! Την ίδια στιγμή, όμως, οι μικρές επιχειρήσεις της χώρας, αυτές που συνηθίζουμε να λέμε ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, δίνουν αγώνα επιβίωσης σε συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας, αδυνατώντας να βρουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Πολλές φορές, σε κρίσιμες στιγμές, όταν τα διλλήματα που πάντα εμπεριέχει η πολιτική είναι μεγάλα, όταν η κρίση του πολιτικού μας συστήματος και η κοινωνική κρίση, γίνονται ένα εκρηκτικό μείγμα που οδηγεί σε μια γενικότερη κρίση της Κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής μας θέσης, είναι διαρκώς στην σκέψη μου ο Ανδρέας Παπανδρέου, με τον οποίο είχα την μοναδική εμπειρία και την μεγάλη τιμή να ζήσω από κοντά,  ως πολιτικός σύντροφος και συνεργάτης.

Επειδή πολλή συζήτηση έχει αναπτυχθεί για την διαφάνεια ,τα φαινόμενα διαφθοράς,την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος ,που πέρα από την ηθική διάσταση οι επιπτώσεις τους,δημιουργούν συνθήκες άνισης μεταχείρισης στους πιο αδύναμους ,στέρηση δημοσίων εσόδων,αλλά και συμπεριφορές αναπαραγωγής των φαινομένων αυτών .